Fast X

Fast X

Η θερινή περίοδος έχει άτυπα ξεκινήσει με την ταινία του Super Mario, αλλά σιγά σιγά βλέπουμε να ξεπροβάλουν όλο και περισσότερα καλοκαιρινά blockbuster. Κάποια από αυτά γνωστά, άλλα συστήνονται για πρώτη φορά, που αφορούν μεγάλη μερίδα του κοινού. Ένα από αυτά, γεννήθηκε πριν από είκοσι δυο χρόνια. Κανείς δεν περίμενε τότε ότι αυτή το saga θα μετρούσε σήμερα στο σύνολο του πάνω από έξι δισεκατομμύρια σε εισπράξεις παγκοσμίως. Το Fast X (⭐⭐) είναι η νεότερη προσθήκη στο Fast Saga, με κύριο πρωταγωνιστή του εδώ και δυο δεκαετίες τον Vin Diesel.

Η δέκατη ταινία έρχεται δυο χρόνια μετά την ένατη και με μια γρήγορη σκηνή στα πρώτα λεπτά της ταινίας την γεφυρώνει με τα γεγονότα της πέμπτης ταινίας του ’11 και συστήνει τον χαρακτήρα του Jason Mamoa με το όνομα Dante. Αν λησμονείτε τι έγινε τότε να σας υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για την ταινία όπου η ομάδα του Toretto στήνει και φέρνει εις πέρας μια ληστεία στο Ριο της Βραζιλίας. Με όλα όσα έκαναν τότε και με μια ευθεία σύνδεση με τον χαρακτήρα του Dante και με εκείνα τα γεγονότα, στην ταινία που κάνει πρεμιέρα σήμερα ο Dante έρχεται και ζητάει εκδίκηση από τον Dominic Toretto και την ομάδα του.

Όπως σε όλες τις ταινίες του συγκεκριμένου franchise από την στιγμή που άλλαξε πλεύση το ’11, δεν έχει σημασία τόσο η πλοκή ή αφορμές που δίνονται στους ήρωες των ταινιών για να δράσουν προς κάτι παρά η ίδια η δράση που στο σύνολο τους καταλήγουν να ακουμπούν στα όρια της φαντασίας και γελοιότητας. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μόλις στην προηγούμενη ταινία η ομάδα του Toretto κατάφερε να αγγίξει τα όρια του διαστήματος με ένα αυτοκίνητο και αυτό να μοιάζει ”φυσιολογικό”. Αυτή η φθηνή συγκίνηση που προσφέρουν στο κοινό φαίνεται ότι είναι αρκετή για να φέρει το κόσμο στις αίθουσες αν και το franchise δείχνει σημάδια κόπωσης. Άλλωστε το πικ του franchise έγινε το 2015 όπου η έβδομη ταινία έφτασε σε εισπράξεις πάνω από 1,7 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Η δέκατη ταινία όμως είναι γεμάτη προβλήματα που ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος δεν μπορεί να αγνοήσει. Αρχικά, η ταινία υποφέρει από κακό μοντάζ σε σημείο που να σε αποσυντονίζει από την κυρίως δράση, ειδικά την πρώτη μισή ώρα. Αυτό ίσως έχει να έχει σχέση με το δράμα της αποχώρησης του προηγούμενη σκηνοθέτη (Justin Lin) και τις διορθώσεις που έκανε ο Louis Leterrier στο σενάριο, όταν ανέλαβε την ηλεκτρική καρέκλα της σκηνοθεσίας της ταινίας εν μέσω γυρισμάτων. Δεύτερον, η ταινία χάνεται σε ένα καταιγισμό εμφάνισης χαρακτήρων από προηγούμενες ταινίες του franchise. μόνο και μόνο για να προσθέσει όσα περισσότερα μεγάλα ονόματα του Hollywood στο cast, χωρίς να έχουν να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό στην ταινία. Ακολουθούν η διαρκής εναλλαγές σε τοποθεσίες με το χαρακτηριστικά μεγάλα γράμματα ανακοίνωσης για το που μετακινείται η δράση για να δώσει στο κοινό μια αίσθηση υπερπαραγωγής αλλά μη αφήνοντας χρόνο και χώρο στον θεατή να αφομοιώσει τι βλέπει.

Εκεί ουσιαστικά είναι και το μεγάλο πρόβλημα της ταινίας. Σε μια ανάγκη να προσθέσει ονόματα, τοποθεσίες και μεγάλες σκηνές δράσης χάνει σε συνοχή και στην δραματουργία. Οι χαρακτήρες μένουν ως απλά πιόνια που μετακινούνται συνεχώς μέσα στην ταινία χωρίς να ξέρουμε το γιατί ή την όποια ανάπτυξη τους παρά να είναι διαρκώς σε μια διαδικασία δράσης. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με κανέναν και ο θεατής καταλήγει να μην ταυτίζεται με τίποτα παρόλο που ξέρει τους ήρωες εδώ και είκοσι χρόνια.

Φυσικά η δράση είναι τόσο έντονη και ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας που αν το κοινό δεν ήταν μυημένο σε όλη αυτή την εκρηκτική γελοιότητα, θα μιλάγαμε για μια b movie ολκής. Σε όλο αυτό όμως διασώζεται μόλις ένας και δεν είναι άλλος από τον Jason Mamoa. O Jason Mamoa καταφέρνει με την ερμηνεία του και προσφέρει έναν κακό, ίσως από τους καλύτερους του franchise. Μπορεί η είσοδος του χαρακτήρα του στο σύμπαν του Fast & Furious να είναι κάπως τραχύς και αμήχανος αλλά η ερμηνεία του Mamoa καταφέρνει και ακολουθεί τον σουρεαλισμό της ταινίας σε σημείο να είναι απαραίτητος για να φαίνονται όλα λογικά.

Το Fast X είναι μια δοκιμασμένη συνταγή που όσο και αν δοκιμάζει τα όρια του κοινού με την λογική, παραμένει μια απενοχοποιημένη απόλαυση που δύσκολα κάποιος απαρνείται. Όσα προβλήματα και αν έχει μεμονωμένα ως ταινία, κανείς δεν έχει αυταπάτες περί της επιτυχίας της. Το θέμα είναι αν θα καταφέρει το franchise να μην έχει απώλειες μέχρι και την τελευταία ταινία της saga, σε δυο ταινίες από αυτήν.

Χρήστος Βασιλακόπουλος