Shazam! Fury of the Gods και η D.C. σε μια καλή στιγμή της

Shazam!

Τα Oscar έγιναν, τα βραβεία δόθηκαν, κάποιοι και κάποιες έγραψαν ιστορία και το 2023 θα μείνει ως η χρονιά που η ταινία που την χαρακτηρίζει είναι το Everything, Everywhere All At Once. Εμείς το ονειρευτήκαμε όταν είδαμε την ταινία για πρώτη φορά, την άνοιξη του ’22, αλλά αυτή η κατάληξη ήταν μια απρόσμενη έκπληξη. Όμως όλα αυτά είναι στο παρελθόν και τώρα έχουμε νέες ταινίες που κυκλοφορούν στον κινηματογράφο και ευελπιστούν να χαράξουν την δική τους πορεία.  Πριν η πανδημία αλλάξει τον κόσμο και τον κινηματογράφο μια και καλή, το 2019, η ταινία Shazam! ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από το σύμπαν της D.C.

Μιλάμε βέβαια για τον ήρωα που αν ανατρέξουμε στα βάθη των δεκαετιών της ποπ κουλτούρας, το αρχικό του όνομα ήταν Captain Marvel αλλά νομικές περιπέτειες και τίτλοι ιδιοκτησίας ανάγκασαν την D.C. να αλλάξει όνομα στον ήρωα. Πρόκειται για τον Billy Batson, έναν έφηβο που βρίσκεται να κατέχει μια δύναμη που αφυπνίζεται μόλις λέει μια λέξη και τον μεταμορφώνει σε έναν ενήλικο άντρα με τρομακτικές δυνάμεις.

Η πρώτη ταινία ήταν μια εισπρακτική αλλά κυρίως καλλιτεχνική επιτυχία για το σύμπαν μιας εταιρίας που ακόμα μέχρι σήμερα προσπαθεί να ορθοποδήσει και να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική ενάντια στην Marvel στον κινηματογράφο. Αν και το μέλλον της εταιρίας έχει ήδη ανακοινωθεί, έχουν μείνει κάποιες πρεμιέρες ταινιών από τον προηγούμενο σχεδιασμό. Μια εκ αυτών είναι και το Shazam! Fury of the Gods (⭐⭐⭐1/2).

Εδώ οι ήρωες που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία έχουν μεγαλώσει λίγο και δεν έχουν σταματήσει να βοηθούν το κόσμο ενάντια στις απειλές που εμφανίζονται στην πόλη τους αλλά συνεχώς κάνουν γκάφες και έτσι η κοινή γνώμη δεν έχει την καλύτερη γνώμη για αυτούς. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η απειλή από τις κόρες το Άτλαντα. Η Helen Mirren, Lucy Liu και Rachel Zegler υποδύονται τις κόρες του Άτλαντα όπου ελευθερώνονται από την αιώνια φυλακή τους όταν ο Billy Batson στην πρώτη ταινία καταστρέφει και αφήνει αφύλακτο το ραβδί που της κρατούσε φυλακισμένες. Τώρα έρχονται και αναζητούν κάτι κρυμμένο που θα τους βοηθήσει να αναγεννήσουν τον κόσμο τους και να πάρουν εκδίκηση από τον κόσμο των θνητών.

Η εκάστοτε ιστορία ενός sequel είναι απλά η αφορμή για να δεις ξανά κάποιους ήρωες που σου άρεσαν από την πρώτη φορά. Το συγκεκριμένο sequel είναι καλύτερο από την πρώτη ταινία, μιας και λείπει η γνωριμία με τους ήρωες και αμέσως περνάει στην δράση. Μια δράση που συμπληρώνεται από αρκετές δόσεις χιούμορ που πετυχαίνουν το σκοπό τους και δεν μένουν αμήχανα μετέωρες. Τα νέα πρόσωπα της ταινίας είναι ένα συν με την Helen Mirren να προκαλεί τις εντυπώσεις πως μπορεί και μετατρέπει κάθε ρόλο σε κάτι μεγαλύτερο από ότι πραγματικά είναι. Μια διασκεδαστική ταινία που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η D.C. και να μην αναλώνεται σε σοβαροφανείς μετριότητες όπως το Black Adam.

Συγχρόνως στις αίθουσες κάνει πρεμιέρα και η νέα ταινία του σκηνοθέτη Kore-eda Hirokazu που μας χάρισε ανάμεσα σε άλλες και την ταινία Shoplifters του 2018.

Η ταινία Broker (⭐⭐1/2) μιλάει για τα drop boxes στις Κορεάτικες εκκλησίες, όπου μητέρες αφήνουν τα βρέφη τους, ανώνυμα, για υιοθεσία. Με επίκεντρο αυτό το θέμα, η ταινία, ακολουθεί έναν απατεώνα και τον συνεργάτη του που, ως εθελοντής έχει πρόσβαση σε αυτές τις κλινικές, αρπάζουν και πουλούν αυτά τα μωρά σε άτεκνα ζευγάρια. Όταν όμως η μητέρα ενός μωρού απ’ αυτά αναζητήσει το παιδί της, τα πράγματα κάπως μπερδεύονται και γίνονται πιο δύσκολα αν προσθέσεις την παρουσία μιας γυναίκας ντετέκτιβ που προσπαθεί να ξεδιαλύνει το trafficking παιδιών στην Σεούλ.

Μια ανθρώπινη, γεμάτη ενσυναίσθηση ιστορία για το δημιουργούνται ”εναλλακτικές” οικογένειες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις πατροπαράδοτες. Η ταινία έχει αρκετά προβλήματα αλλά στο σύνολο της είναι ένα απίστευτο ταξίδακι μέσα από το φορτηγάκι όπου βρίσκονται οι ήρωες σε μέρη και καταστάσεις που δοκιμάζουν τι εστί πραγματική αγάπη και επιλογή.

Χρήστος Βασιλακόπουλος