Small Things Like These | Κριτική Ταινίας

Από το 1765 έως και το 1996, τα Πλυντήρια της Μαγδαληνής, ήταν ο τόπος που στέλνονταν οι ”εκ πεσούσες” γυναίκες για να συμμορφωθούν υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των καθολικών καλογριών. Ένας από τους απεχθέστερους και σεξιστικότερους θεσμούς της καθολικής εκκλησίας, είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας Small Things Like These (⭐⭐⭐⭐), που είναι διαθέσιμη από σήμερα στους κινηματογράφους.

Ένας αφοσιωμένος πατέρας, ο Bill Furlong, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στην ζωή με την επιχείρηση του και να προσφέρει στην γυναίκα και την κόρη όσα περισσότερα μπορεί. Ένας άνθρωπος ήρεμος και μειλίχιος που δεν παίρνει θέση αλλά έχει μια συγκεκριμένη ματιά για τα πράγματα. Όταν ανακαλύπτει την σκληρή αλήθεια για το άσυλο των καθολικών καλόγριών της περιοχής του, έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του τραύματα και με την ανάγκη να αναλάβει δράση.

Η ταινία του Tim Mielants, ενός σκηνοθέτη κυρίως με τηλεοπτική εμπειρία, είναι ένα βαρύ δράμα όχι για τα όσα δείχνει αλλά για το όσα αφήνει να εννοηθούν. Το μεγάλο σκάνδαλο με τα Πλυντήρια της Μαγδαληνής, που ήταν μια ιδιότυπη σκλαβιά χειρότερη και από συνθήκες φυλακής για πάνω από 30.000 γυναίκες, είναι από μόνο του ένα θέμα που έχει ένα ειδικό ψυχολογικό βάρος προς τον θεατή.

Από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, γυναίκες είτε πόρνες, είτε έγκυες εκτός γάμου, ανήλικες που είχαν κάνει σεξ, ορφανές ή που η οικογένεια τους δεν μπορούσε να στηρίξει,  στελέχωναν ως απλήρωτοι τρόφιμοι τα πλυσταριά, επιβιώνοντας σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η ιστορία τους ήρθε αρχικά στο φως το 1993, μαζί με το σούσουρο όσων επεβίωσαν, όταν ένα μοναστήρι του Δουβλίνου πούλησε ένα αγροτεμάχιο. Όταν οι εργάτες άρχισαν να σκάβουν, αποκάλυψαν ένα ομαδικό τάφο. Περιείχε 155 πτώματα γυναικών, οι περισσότερες δεν είχαν πιστοποιητικό θανάτου. Ήταν γυναίκες που είχαν σταλεί στα Πλυντήρια της Μαγδαληνής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Mielants, επικεντρώνεται στην ψυχισμό του ήρωα του και στις διακυμάνσεις που περνάει μέχρι να αποφασίσει την θέση του σε όλο αυτό, με βάση την δική του προσωπική ιστορία. Το Small Things Like These δίνει νύξεις για το επίμαχο θέμα αλλά δεν αναλώνεται σε γραφικές σκηνές που εκμαιεύουν με την βία την προσοχή και το συναίσθημα το θεατή. Η κάμερα περισσότερο παραμένει κολλημένη στο πρόσωπο του Bill Furlong, και με έναν ρυθμό που σιγοκαίει καταλήγει σε αυτό που πραγματικά θέλει να είναι το επιμύθιο της ταινίας. Για αυτό και η επιλογή του Cillian Murphy είναι η ιδανική.

Small Things Like These review: Cillian Murphy is astonishing and Eileen  Walsh has never been better | Irish Independent

Ο βραβευμένος με Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου για το Oppenheimer ηθοποιός, Cillian Murphy, επανέρχεται με ένα πραγματικά μεγάλο ρόλο. Η στωικότητα που διακρίνει την φυσιογνωμία του Murphy είναι εκείνη που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για όλα αυτά που υποβόσκουν και δεν έχουν ειπωθεί ποτέ δυνατά. Σε αυτό το βραδύκαυστο κοινωνικό δράμα, ο Murphy αριστεύει και προσθέτει μια ακόμα μεγάλη στιγμή στην καριέρα του.

Μέσα στο Small Things Like These υπάρχει μια ατάκα που συνοψίζει το κλίμα μιας εποχής αλλά και την συνθήκη της ίδιας της πάλης του πρωταγωνιστή. Η γυναίκα του Bill Furlong λέει: ”Άμα θες να τα πας καλά σε αυτή την ζωή, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αγνοήσεις”. Με αυτό έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση ο ήρωας της ταινίας και αυτό είναι που θα κάνει τους θεατές να ταυτιστούν μαζί του και να βυθιστούν στο σκοτάδι που τον τυλίγει όπως γίνεται άλλωστε και στην πραγματική ζωή. Μια κοινωνία που είναι διατεθειμένη συνεχώς να σου υπενθυμίζει ποια δεν είναι η δική σου δουλειά παρά πως μπορείς να βοηθήσεις.

Βασιλακόπουλος Χρήστος