6+1 συγγραφικά έργα που μας γοήτευσαν και ως τηλεοπτικές μεταφορές | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Ιωάννα Αλεξόπουλου

Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί σεναριογράφοι βασίστηκαν σε αγαπημένα βιβλία για να τα μεταφέρουν αυτούσια ή και με μικρές διαφορές στη μικρή οθόνη.  Κατά τη γνώμη μου, τις περισσότερες φορές θεωρήθηκε επιτυχημένη μια τέτοια απόπειρα, καθώς παλαιότερα η παραγωγές ήταν προσεγμένες και οι καταξιωμένοι ηθοποιοί που συμμετείχαν άφηναν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους. Να τονίσω πως σπουδαίο ρόλο είχε και η μουσική επένδυση, αφού στα σίριαλ που θα αναφερθούμε θυμάμαι σε όλα τη μουσική των τίτλων αρχής. Βέβαια, όταν  βλέπεις πρώτα τα σίριαλ και μετά διάβαζεις τα αντίστοιχα βιβλία, νιώθουμε τη φαντασία μας παγιδευμένη, αφού οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους εκάστοτε ρόλους ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις σελίδες. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που πολλοί βιβλιόφιλοι αποφεύγουμε συνειδητά τη τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου που δεν το έχουμε διαβάσει ακόμη.


“Το τρίτο στεφάνι” -Κώστας Ταχτσής

Πρώτη επαφή: Με τη σειρά. Ημουν μικρή όταν είδα τυχαία δύο τρία επεισόδια και μάλιστα μου αποτυπώθηκαν κάποιες σκηνές βίας. Πού να ήξερα τότε τον Ταχτσή και την ουσία του έργου; Αργότερα, μελέτησα αρκετά τη ζωή αυτού του μεγάλου και ιδιόρρυθμου συνάμα συγγραφέα, διάβασα φυσικά το βιβλίο αλλά είδα κι όλο το σίριαλ, το οποίο είναι απλά εκπληκτικό. Με τη Νένα Μεντή σ’ένα εξαιρετικό ρόλο.


*Ο Ταχτσής φανερώνεται κι ο ίδιος μέσα από τα έργα του και προτείνω να ρίξετε μια ματιά στη ζωή του, θα εκτιμήσετε το έργο του. Προσωπικά, ένας πολύ αγαπημένος μου συγγραφέας.
*Πιστεύω πως μετά από αυτό το έργο πολλοί αναζήτησαν κι άλλα συγγράμματα του συγκεκριμένου ανθρώπου.

“Πρόβα νυφικού”-Ντόρα Γιαννακοπούλου


Πρώτη επαφή: Με το σίριαλ. Απλά το λάτρεψα. Εκπληκτικές ερμηνείες. Θυμάμαι όλους τους ηθοποιούς (είχα ξεχωρίσει το Φίλιππο Σοφιανό για τη μαεστρία του στον συγκεκριμένο ρόλο), αρκετές έντονες σκηνές, τις ενδυμασίες της εποχής (που συναντάμε βέβαια σε έργα εποχής). Το έργο λοιπόν αποτέλεσε το έναυσμα να αναζητήσω αργότερα τον βιβλίο κι οφείλω να ομολογήσω πως το σίριαλ ίσως να μου άρεσε και περισσότερο. Έδινε μια πνοή στο έργο, μια ζωντάνια, ένα έργο το οποίο ήταν και θεατρικό, αν θυμάμαι καλά. Ένιωσα το βιβλίο λίγο μπροστά του. Λίγες φορές μου συμβαίνει αυτό.


“Γιούγκερμαν”-Μ.Καραγάτσης

Πρώτη επαφή: Με το βιβλίο. Περίμενα όμως με μεγάλη ανυπομονησία τη συγκεκριμένη σειρά, η οποία όμως διεκόπη απότομα για λόγους τηλεθέασης, αν θυμάμαι καλά.  Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στον ομώνυμο ρόλο, τελικά δεν ολοκλήρωσε την πορεία του.


*Διάβασα αργότερα πως παλαιότερα υπήρχε το αντίστοιχο σίριαλ με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο ρόλο του θρυλικού Γιούγκερμαν.
*Στην Ελλάδα σπάνια η ποιότητα πουλά και ό,τι δεν βλέπεται, κόβεται.

“Το 10”-Μ.Καραγάτσης

Πρώτη επαφή: Με το βιβλίο. Με την ίδια ανυπομονησία περίμενα κι αυτή τη σειρά και τελικά δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη, καθώς τελείωσε άδοξα. Εκπληκτικοί ηθοποιοί, ξεχώρισα τη Ρένα Πιττακή, τον Δημήτρη Καταλειφό, όλοι υπέροχοι.


*Λατρεμένα και πολυδιαβασμένα τα βιβλία του Μ.Καραγάτση.

“Χορεύοντας στη σιωπή”-Γιώργος Πολυράκης

Πρώτη επαφή: Με το σίριαλ. Αλέκος Συσσοβίτης & Άκης Σακελλαρίου σε ρόλους-κλειδιά.  Το πέτυχα τυχαία σε επανάληψη λίγο καιρό μετά την πρώτη προβολή, με ενθουσίασε αλλά θυμάμαι πως είχα χάσει τα τελευταία επεισόδια. Αυτό αρκούσε για να αναζητήσω το βιβλίο που επ’ευκαιρίας το προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι υπέροχο. Ήταν τόσο δυνατό, “έσβησε” παροδικά από τη μνήμη μου το σίριαλ. Πλέον συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου λογοτεχνικά βιβλία σύγχρονων συγγραφέων.


“Το Νησί”-Victoria Hislop

Πρώτη επαφή: Με το σίριαλ. Το συγκεκριμένο συγκαταλέγεται στα αγαπημένα πολλών εξ’ημών που κατάφεραν να μας συγκινήσουν και μας έδωσε ώθηση να μάθουμε πολλές πληροφορίες για εκείνη την εποχή και εκείνη την “αρρώστια”. Μια ιδιαίτερη αδυναμία σε έργα που μας ωθούν να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να ψάξουμε, να αναζητήσουμε πληροφορίες για θέματα που δε γνωρίζαμε ως τότε ή δεν είχαμε δώσει την πρέπουσα σημασία. Αναζήτησα αργότερα φυσικά και το βιβλίο.


*Θεωρώ πως το σίριαλ έδωσε αρκετά μπόνους στη συγγραφέα, την οποία αξίζει να τη συγχαρούμε που είχε το σθένος να καταπιαστεί μ’αυτό το ζήτημα.

“Μη μου λες αντίο”-Αναστασία Καλλιοντζή

Πρώτη επαφή: Με το σίριαλ. Ανήκει στις αγαπημένες μου δραματικές σειρές. Εχει αισθητές διαφορές με το βιβλίο,όμως αξίζει να το βλέπουμε ξανά και ξανά και να παρατηρήσουμε τον τρόπο που προσεγγίζει καίρια ζήτηματα.


Υ.Γ. Παρέλειψα πολλά αγαπημένα σίριαλ που έχω δει, όμως δεν έχω διαβάσει τα αντίστοιχα βιβλία για να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να γα τα αναζητήσουμε. Υπάρχουν εκεί έξω και μας περιμένουν.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top