8+1 αναγνώστες μιλούν για το βιβλίο που τους στάθηκε πραγματικός φίλος | Πάστα Φλώρα

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτομαι πως κάποιο βιβλίο έρχεται σαν «από μηχανής θεός» την ώρα εκείνη που αποζητάς αυτό που πραγματικά έρχεται να σου δώσει… Άλλες φορές δύναμη κι αισιοδοξία, άλλες φορές παρηγοριά και ηρεμία, άλλες διεξόδο και νοητά ταξίδια, άλλες δάκρυα συγκίνησης κι ενίοτε δάκρυα χαράς…

Σκέφτηκα να ρωτήσω βιβλιόφιλους του ευρύτερου περιβάλλοντός μου αλλά και διαδικτυακούς φίλους γι’αυτό το ένα βιβλίο ως τώρα που τους στάθηκε δίπλα τους σε μια δύσκολη ή κι ευχάριστη φάση της ζωής τους,ένα βιβλίο που ήταν η παρέα τους στη μοναξιά τους, ο δάσκαλός τους όταν διψούσαν για γνώση, ο συνοδοιπόρος στο δρόμο που κατευθυνόντουσαν.

Ας τους ακούσουμε…

Έλενα, 35

«Ήμουν στο πτυχίο, μου έλειπαν δύο μαθήματα για να τελειώσω επιτέλους, δεν άντεχα άλλο να διαβάζω την ύλη αυτών των δύο μαθημάτων κι ένας φίλος μου πρότεινε «Το Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός» του Paulo Coelho. Μου έδωσε τόση δύναμη κι αισιοδοξία σ’αυτή τη ζόρικη φάση…Γι’αυτό το λόγο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.»

Δημήτρης, 30

«Έλαβα το συγκεκριμένο βιβλίο ως δώρο από μια συνάδελφό μου και όντως αυτό «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη ήταν ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Με προβλημάτισε θετικά και μου άλλαξε σε πολλά τον τρόπο σκέψης.»

Μαρία, 45 ετών

«Έχω ξεχωρίσει το βιβλίο,με τίτλο «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο» της Μάρω Βαμβουνάκη. Μου έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που με προβλημάτιζαν μια συγκεκριμένη εποχή, χωρίς όμως να πρέπει.»

Ρένα, 37 ετών

«Ένα βιβλίο που με στιγμάτισε είναι «Να με περιμένεις» της Φρανσουάζ Ξενάκη. Συνέπεσε με το θάνατο του μπαμπά μου και νιώθω ότι ενηλικιώθηκα μ’αυτό. Θυμάμαι ότι το διάβαζα κι έκλαιγα. Αργότερα όμως που το ξαναδιάβασα, διαπίστωσα ότι ίσως να μην έκλαιγα τόσο για την υπόθεση, αλλά λόγω της ψυχολογίας που είχα εκείνη την άσχημη χρονική περίοδο…»

Χαρά, 35 ετών

«Υπάρχει ένα βιβλίο που με έκανε να σκεφτώ πολλά και κάθε σελίδα του αποτέλεσε ένα μάθημα για μένα. Είναι το «Κάθε Τρίτη με το Μόρι» του Mitch Albom. Μπορώ να το διαβάζω συνεχώς ξανά και ξανά.»

Ντάννυ, 50 ετών

«Από τη μέρα που συναντήθηκαμε με τον πολυαγαπημένο μου Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες, άρχισα να ταξιδεύω μαζί του. ξεχώρισα το «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», γιατί μ’αυτό άρχισα να πιστεύω ότι υπάρχουν και κάποιες αγάπες-πολύ σπάνιες-που ο χρόνος δε μπορεί να τις νικήσει, ούτε να τις φθείρει.»

Δανάη, 34 ετών

«Ένα βιβλίο που λάτρεψα είναι οι «Μικροί Άγγελοι» της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη. Βρέθηκε στα χέρια μου, όταν είχα πιάσει κυριολεκτικά πάτο. Μιλά για την αγάπη και την φιλία. Το βιβλίο μου έκανε μια πολύ μεγάλη αγκαλιά, τη στιγμή που τη χρειαζόμουν όσο τίποτα άλλο και με βοήθησε να σταθώ ξανάστα πόδια μου.»

Χάρης, 21 ετών

«Υπάρχει ένα βιβλίο που άλλαξε το τρόπο σκέψης μου για όλα όσα υπάρχουν γύρω μου. Έχω ξεχωρίσει το έργο του Robert kiyosaki, με τίτλο «Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς». Με βοήθησε πολύ.»

Άννα, 36 ετών

«Ένα βιβλίο που με επηρέασε στο τρόπο σκέψης και με γέμισε με αισιοδοξία είναι «Το χρώμα του φεγγαριού» της υπέροχης Αλκυόνης Παπαδάκη… Δεν ξέρω αν θα βρεθεί κάποιο άλλο να αντικαταστήσει τη θέση που έχει το συγκεκριμένο βιβλίο αυτό στην καρδιά μου.»

*Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αναγνώστες που μοιράστηκαν μαζί μας τα αγαπημένα του βιβλία… Καλές αναγνώσεις σε όλους σας!

Ιωάννα Αλεξοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top