Διαβάσαμε: Φωτιά και στάχτες-Σάμπα Ταχίρ | Πάστα Φλώρα

Η ΛΑΪΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΑ. Ο ΕΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Υπό το καθεστώς της Στρατιωτικής Αυτοκρατορίας, ο θάνατος είναι η αναπόφευκτη κατάληξη για όσους τολμούν να μην υπακούσουν στους κανόνες. Όσοι δεν αφιερώνουν το σώμα και την ψυχή τους στον Αυτοκράτορα κινδυνεύουν να στείλουν στο εκτελεστικό απόσπασμα τους δικούς τους και να δουν καθετί αγαπημένο να καταστρέφεται.

Μεταφρασμένο σε πάνω από τριάντα τρείς γλώσσες, έχοντας βρεθεί στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των best sellers και με εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο να αναμένουν αγωνιωδώς την κινηματογραφική μεταφορά του το <<Φωτιά και στάχτες>> της Sabba Tahir, έρχεται να μας ταξιδέψει στο ζοφερό και βίαιο κόσμο της Αυτοκρατορίας μέσω των παραστατικών και ανατριχιαστικών περιγραφών της. 

Μέσα από το βασισμένο στην αρχαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κόσμο και τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες της η συγγραφέας κατορθώνει, να δώσει ζωή στις κραυγές βοήθειας όσων βιώνουν τον πόλεμο και να προβάλει τις ιστορίες τους, προσφέροντας στους αναγνώστες ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη φρίκη του πολέμου, που όμως μέσα του ανθίζει η ελπίδα για μια καλύτερη εκδοχή της ανθρωπότητας. 

Οι βασικοί χαρακτήρες ήταν όλοι δυναμικοί και έτοιμοι να θυσιαστούν για τους ανθρώπους που αγαπάνε, χωρίς παρόλα αυτά να παρουσιάζονται αδαμάντινοι και ιδανικοί. Προσωπικά ξεχώρισα την Ελένα, λόγω του δυναμισμού, της γενναιότητας, της οξυδέρκειας και του αστείρευτου σαρκασμού της. Υπομένει κάθε κακουχία της ζωής της αλύγιστη, ξεπερνάει κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στο δρόμο της και διαλύει κάθε στερεότυπο γύρω από τις “αδυναμίες” των γυναικών, χωρίς παρόλα αυτά να μένει αλώβητη ή να προβάλλεται εξιδανικευμένη, αποτελώντας έτσι πρότυπο πρωταγωνίστριας βιβλίου. 

Ακόμη οι σκηνές δράσεις του βιβλίου ήταν καταιγιστικές και σε κρατούσαν σε διαρκή αγωνία, ενώ οι μάχες ήταν γραμμένες με επαγγελματισμό, ακρίβεια και ζωντάνια, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα και να μην αποπροσανατολίζεται, λόγω της “ταχύτητας” των γεγονότων. Τέλος το βιβλίο περιείχε πολλά στοιχεία από την μυθολογία των χωρών της Ανατολής, μια πρωτότυπη λεπτομέρεια που προσθέτει, μια ιδιαίτερη πινελιά στο χαρακτήρα του βιβλίου. 

Πρόκειται για ένα υπέροχο δυστοπικό βιβλίο, με έντονα στοιχεία φαντασίας που θα κερδίσει τους αναγνώστες από τις πρώτες κι όλας σελίδες και θα κρατήσει το ενδιαφέρον τους αναλλοίωτο μέχρι την τελευταία. 


Βαθμολογία:8/10 

Τίτλος: Φωτιά και στάχτες/An ember in the ashes 

Συγγραφέας: Σάμπα Ταχίρ 

Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός 

Σελίδες: 528

Είδος:  Λογοτεχνίας Φαντασίας/Δυστοπικό 

 

Ιωάννα Δημητσάνου 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top