Διαβάσαμε: Και δεν έμεινε κανένας – Agatha Christie | Πάστα Φλώρα

Και δεν έμεινε κανένας – Agatha Christie

Δεκα μικροί στρατιώτες πήγαν να φάνε μια φορά,
Ο ένας τρώγοντας πνίγηκε και έμειναν εννιά.

Εννιά μικροί στρατιώτες ξενύχτι κάνανε γερό,
Ο ένας παρακοιμήθηκε και έμειναν οκτώ.

Οκτώ μικροί στρατιώτες στο Ντέβον πήγαν συντροφιά.,
Ο ένας πίσω δεν γύρισε και έμειναν επτά.

Επτά μικροί στρατιώτες κόβανε ξύλα ώσπου να φέξει,
Ο ένας κόπηκε στα δυο κι έτσι έμειναν έξι.

Έξι μικροί στρατιώτες σ’ένα μελίσσι πήγανε κοντά,
Μέλισσα τσιμπάει τον ένα και έμειναν πέντε τώρα πια.

Πέντε μικροί στρατιώτες πήγαν να μάθουν τον νόμο,
Έγινε ο ένας δικαστής και έμειναν τέσσερις μόνο.

Τέσσερις μικροί στρατιώτες βγήκαν στα ανοιχτά,
Τρώει τον έναν μια ρέγκα κι έμειναν τρεις ξαφνικά.

Τρεις μικροί στρατιώτες πήγαν στο ζωολογικό,
Μία αρκούδα αγκάλιασε τον έναν κι έμειναν οι δύο.

Δύο μικροί στρατιώτες κάθισαν στον ήλιο τον καυτό,
Ψήθηκε ο ένας κι άφησε τον άλλο μοναχό.

Τώρα μικρός στρατιώτης υπήρχε μόνο ένας,
Πήγε και κρεμάστηκε και δεν έμεινε κανένας.

Δέκα μεταξύ τους άγνωστοι άνθρωποι φτάνουν στην νήσο Soldier, έπειτα από πρόσκληση του μυστηριώδη ιδιοκτήτη της. Εκει σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος τους θα αποκαλυφθούν και πρίν το τέλος της πρώτης βραδιάς της διαμονής τους στην πολυτελή έπαυλη του νησιού ένας απ’ όλους πέφτει νεκρός .Οι καλεσμένοι θα διαπιστώσουν με τρόμο ότι βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα νησί, με έναν δολοφόνο ανάμεσα τους και ότι όλοι αποτελούν το επόμενο πιθανό θύμα.

Μεταφρασμένο σε πενήντα γλώσσες και με πάνω από εκατό εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως το Και δεν έμεινε κανένας της Agatha Christie αποτελεί το μεγαλύτερο bestseller της αστυνομικής λογοτεχνίας διεθνώς και έχει αναδειχθεί το καλύτερο βιβλίο της συγγραφέως. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο μυστηρίο, ατμοσφαιρικό, ανατρεπτικό, που σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα και σε κρατάει σε διαρκή αγωνία.

Η πλοκή εξελίσσεται με μαεστρία ,με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην μπορεί να καταλήξει σε κάποιο λογικό συμπέρασμα και όλοι οι χαρακτήρες να φαντάζουν εξίσου ύποπτοι. Παράλληλα η συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη σε πολλούς προβληματισμούς για θέματα όπως πολύπλευρη αίσθηση της δικαιοσύνης, η αυτοδικία και το αν πράγματι υπάρχει το τέλειο έγκλημα. Ακόμη μου άρεσε ιδιαίτερα η ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, καθώς όλοι έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον υπόβαθρο. Όλοι τους έχουν συμβάλει στο θάνατο ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων και ο καθένας φέρει διαφορετικό επίπεδο ευθυνών και μετανοίας για την πράξη του ,πράγμα που καθιστά κάποιους από αυτούς ηθικά αμφιλεγόμενος.

Επίσης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να βλέπεις πως οι άνθρωποι αντιδρούν στο σαδιστικό “ψυχολογικό πείραμα” στο οποίο τους υποβάλει ο δολοφόνος, τη ψυχική φθορά που τους προκαλεί και το παιχνίδι των ερινυών, που δημιουργεί το ίδιο το μυαλό τους υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες.

Τέλος βρήκα πολύ έξυπνο, το ότι μέχρι το τέλος του βιβλίου δεν υπάρχει κάποιος χαρακτήρας του εξωτερικού περιβάλλοντος που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα βιβλία της Agatha Christie, αλλά οι ίδιοι οι χαρακτήρες, προσπαθούν να εντοπίσουν τον ένοχο πίσω από τις δολοφονίες ,καταλαμβάνοντας παράλληλα ρόλο θύτη και θύματος.
Βαθμολογία: 9/10

Ιωάννα Δημητσάνου

 

Τίτλος: Και δεν έμεινε κανένας/ And there were none
Συγγραφέας: Agatha  Christie
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Είδος: Crime – Αστυνομικό – Θρίλερ
Σελίδες: 240

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top