Διαβάσαμε: Μηχανές σαν κι εμένα | Πάστα Φλώρα

Μηχανές σαν κι εμένα- Ίαν Μακ Γιούαν

Το Μηχανές σαν κι εµένα εκτυλίσσεται σε ένα εναλλακτικό Λονδίνο της δεκαετίας του 1980. Ο Τσάρλι, ένας τριαντατριάχρονος ανθρωπολόγος που δοκιµάζει την τύχη του στο χρηµατιστήριο αποφεύγοντας συνειδητά την εργασία πλήρους απασχόλησης, είναι ερωτευµένος µε τη Μιράντα, µια έξυπνη φοιτήτρια που κρύβει ένα τροµερό µυστικό. Όταν ο Τσάρλι κληρονοµεί ένα σεβαστό ποσό, αγοράζει τον Αδάµ, ένα από τα πρώτα ανδροειδή που αναπαράγουν πιστά το σώµα και τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, και µε τη βοήθεια της Μιράντας σχεδιάζει την προσωπικότητά του. Το σχεδόν τέλειο ανδροειδές που προκύπτει είναι ωραίο, δυνατό, και ευφυές. Σύντοµα θα σχηµατιστεί ένα ερωτικό τρίγωνο ανάµεσα στον Τσάρλι, στη Μιράντα και στον Αδάµ, φέρνοντάς τους αντιµέτωπους µε ένα βαθύ ηθικό δίληµµα. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το Μηχανές σαν κι εμένα είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του βρετανού πολυβραβευμένου Ίαν Μακ Γιούαν. Πρόκειται για ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, με ιδιαίτερο τρόπο γραφής που γεννά πολλαπλούς προβληματισμούς στον αναγνώστη.

Οι χαρακτήρες είναι όλοι ρεαλιστικοί, πολυδιάστατοι και νέες πτυχές του χαρακτήρα τους ξεδιπλώνονται καθώς ο αναγνώστης βυθίζεται στην ιστορία, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας σκιαγραφεί με μεγάλη μαεστρία συναισθήματα όπως η αγάπη, το μίσος, η ενοχή, η φιλοδοξία και η επιθυμία για εκδίκηση.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, όπου η άνθηση της τεχνολογίας έχεις αποτέλεσμα τις εξαιρετικά προηγμένες μηχανές, ο Κέννεντυ επιβίωσε από την απόπειρα δολοφονίας του και ο πόλεμος των Φώκλαντς έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερο ρόλο στην πλοκή της ιστορίας παίζει ο Άλαν Τιούρινγκ (Άγγλος μαθηματικός, πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και μία από τις πιο ιδιάζουσες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα) ο οποίος, στο εναλλακτικό αυτό σύμπαν, απορρίπτει τη χημική “θεραπεία”, που του επιβάλει η κοινωνία, για την ομοφυλοφιλία του, δεν εξοστρακίστηκε από την επιστημονική κοινότητα, το έργο του αναγνωρίστηκε και έζησε ευτυχισμένος με το σύντροφό του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ωστόσο παρόλο που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή τη δυνητική εκδοχή του παρελθόντος, όντας λάτρης της ιστορίας, δεν απολαμβάνω τις ιστορίες, που παραποιούν ιστορικά γεγονότα και βρήκα αχρείαστη την τοποθέτηση των γεγονότων του μυθιστορήματος στο συγκεκριμένο χωροχρόνο.

Ακόμη ο συγγραφέας θίγει με μεγάλη λεπτότητα θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική κακοποίηση και ενώ τα χρησιμοποιεί ως μέσα για να κεντρίσει την προσοχή των αναγνωστών του και να προσθέσει αγωνία στο μυθιστόρημα, χωρίς ωστόσο να γίνεται υπερβολικά δραματικός, σε σημείο που να ευτελίζει τα γεγονότα ή να αγγίζει τα όρια του κυνισμού.

Τέλος ο συγγραφέας καταπιάνεται με διάφορα φιλοσοφικά ερωτήματα, που αφορούν τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως το αν είναι δυνατό, για μια μηχανή, να πράξει ως νοήμον ον, αν είναι η ανθρώπινη και η τεχνητή νοημοσύνη παρόμοια και αν η αγάπη είναι ένα έμφυτο και αποκλειστικό συναίσθημα των ανθρώπων θυμίζοντας έντονα δόκιμο και κάνοντας τον αναγνώστη να αναρωτηθεί αν µια µηχανή µπορεί, να κατανοήσει την ανθρώπινη καρδιά ή αν, τελικά, εκείνοι από τους οποίους λείπει η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον Ίαν Μακ Γιούαν και παρόλο, που δεν θα το κατέτασσα στα αγαπημένα μου αναγνώσματα για το 2019, ήταν ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον μυθιστόρημα, που μου δημιούργησε την επιθυμία, να διαβάσω και άλλα έργα του.
Βαθμολογία:7/10

 

Τίτλος: Μηχανές σαν κι εμένα/Machines like me
Συγγραφέας: Ίαν Μακ Γιούαν
Εκδόσεις: Πατάκη
Είδος: Μυθιστόρημα, Επιστημονική φαντασία
Σελίδες: 416

                                                                                                                                                      Iωάννα Δημητσάνου

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top