Διαβάσαμε: Το βιβλίο της σκόνης 2 – Η Μυστική Κοινοπολιτεία

Το βιβλίο της σκόνης 2 – Η Μυστική Κοινοπολιτεία | Φίλιπ Πούλμαν

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά, που μιλήσαμε σε βιβλιοκριτική για ένα βιβλίο φαντασίας. Φυσικά δεν θα μπορούσα, να αναφέρομαι σε οποιαδήποτε άλλο πέρα από «Το Βιβλίο της Σκόνης» του Φίλιπ Πούλμαν. Ολοκληρώνοντας το πρώτο βιβλίο της σειράς αφήνουμε τους νεαρούς χαρακτήρες μας στην αρχή μιας μυστηριώδους διαδρομής, ώστε να τους ξανά συναντήσουμε στο δεύτερο βιβλίο ως ενήλικες πλέον. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον πρώτο τόμο του Βιβλίου της Σκόνης και σηματοδότησαν την αρχή του ταξιδιού που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της Λύρας Μπελάκουα.

Έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που οι αναγνώστες άφησαν τη Λύρα και τον αγαπημένο της Γουίλ Πάρι σ’ ένα παγκάκι στον Βοτανικό Κήπο της Οξφόρδης και τώρα τη συναντούν και πάλι ως Λύρα Χρυσόστομη και δεν είναι πλέον παιδί… Στον δεύτερο τόμο του Βιβλίου της Σκόνης η εικοσάχρονη πλέον Λύρα και το δαιμόνιό της, ο Παντελεήμων, παρασύρονται στα περίπλοκα και επικίνδυνα μέρη ενός κόσμου που δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχε. Τον δικό του δρόμο τραβάει και ο Μάλκολμ. Κάποτε ήταν ένα αγόρι με μια βάρκα και με αποστολή να σώσει ένα μωρό από την πλημμύρα. Τώρα είναι άντρας με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος και την επιθυμία να κάνει το σωστό. Ο κόσμος τους είναι οικείος και ασυνήθιστος συνάμα και πρέπει να ταξιδέψουν πέρα από την Οξφόρδη, να διασχίσουν την Ευρώπη και την Ασία, αναζητώντας μια πόλη στοιχειωμένη από δαίμονες, ένα μυστικό στην καρδιά μιας ερήμου και το μυστήριο της Σκόνης.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς αυτή τη φορά πιο ώριμο, φιλοσοφικό και θλιβερό μας μεταφέρει για ακόμη μια φορά στον σουρεαλιστικό κόσμο του Φίλιπ Πούλμαν και μας συστήνει στις νέες πτυχές του με άκρως παραστατικό και μυστηριώδες τρόπο. Μια Μυστική Κοινοπολιτεία ανοίγει διάπλατα τις πύλες της στον αναγνώστη. Μυστικές κοινωνίες, νέοι πολυδιάστατοι χαρακτήρες και κρυμμένα μυστικά που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη σε ένα “κυνήγι” προς την αλήθεια ως συνοδοιπόρος των ηρώων που αγάπησε στα προηγούμενα βιβλία. Φυσικά η εμβάθυνση στο Θεοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης του βιβλίου δεν θα μπορούσε, να λείπει. Τα γρανάζια των κοινωνικοπολιτικών και θρησκευτικών μηχανισμών του κόσμου Σκόνης αποκαλύπτονται φέρνοντας παράλληλα στην επιφάνεια μια σειρά από γοητευτικούς ηθικούς προβληματισμούς.

Μέσα από μια σειρά βάναυσων γεγονότων ο Πούλμαν θίγει ζητήματα λεπτά, όπως αυτό του βιασμού, αποδεικνύοντας ότι η σειρά αυτή απευθύνεται στο ενήλικο κοινό.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα, να προσάψω στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το ανούσιο και άσχημα δομημένο ρομάντζο, ανάμεσα στη Λύρα και το Μάλκομ. Δύο χαρακτήρες που ο μέσος αναγνώστης έχει γνωρίσει κατά τα χρόνια της παιδικής τους αθωότητας και βεβαίως δεν θα έπρεπε, να ξεχνάμε, ότι βρέθηκαν ο ένας κοντά στην άλλο σαν αδέρφια. Για εμένα αποτέλεσε μια εντελώς λανθασμένη επιλογή από τη μεριά του χαρακτήρα στο βωμό της ιδεολογίας , ότι μια ιστορία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη δίχως την προσθήκη ρομαντικών σχέσεων ( που δυστυχώς συχνά επικρατεί στο χώρο του βιβλίου).

Στο σύνολο ήταν μια ιστορία, που παρέσυρε και απόλαυσα και δεν μπορώ να συγκρατήσω την ανυπομονησία μου για την κυκλοφορία του 3ου και τελευταίου βιβλίου της τριλογίας.

Βαθμολογία : 8.7/10

Τίτλος : Το βιβλίο της σκόνης 2 – Η Μυστική Κοινοπολιτεία

Συγγραφέας : Φίλιπ Πούλμαν

Εκδόσεις : Εκδόσεις Ψυχογιός

Αριθμός σελίδων : 705

Είδος : Περιπέτεια/ Λογοτεχνία του φανταστικού

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν!
Ιωάννα Δημητσάνου
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top