Ιστορίες της καληνύχτας για Επαναστάτριες 3 – ‘Ελενα Φαβίλι

Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστατριες 3

Ιστορίες της καληνύχτας για Επαναστάτριες 3: 100 Μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο – ‘Ελενα Φαβίλι

Ο τρίτος τόμος της ευπώλητης, σύμφωνα με τις λίστες των New York Times, σειράς για παιδιά. Το Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες: 100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο περιλαμβάνει εκατό βιογραφίες γυναικών που άφησαν την πατρίδα τους για διάφορους λόγους: κάποιες για να βρουν νέες ευκαιρίες και κάποιες άλλες από ανάγκη. Οι αναγνώστες θα μάθουν για τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την Άσμα Καν, την Κάρμεν Μιράντα, τη Ριάνα και πολλές άλλες. Από σεφ και χειρουργούς μέχρι μουσικούς και πολιτικούς, αλλά και πρωταθλήτριες στο τζούντο και το σκάκι, αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες θα εμπνεύσουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν τα όνειρά τους, όπου κι αν οδηγούν.

Αν και διανύουμε δύσκολες εποχές και όλοι οφείλουμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και συναναστροφές μας κανένας δεν μπορεί, να περιορίσει τη φαντασία μας και τα νοητά ταξίδια μέσω των βιβλίων. Θα μπορούσε λοιπόν, να πει κανείς, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό για την περίοδο της καραντίνας. Μέσα από το βιβλίο ακολουθούμε τα βήματα εκατό αξιομνημόνευτων μεταναστριών που άφησαν την πατρίδα τους, ταξίδεψαν στον κόσμο και πάλεψαν για να τον αλλάξουν. Μαζί τους εξερευνούμε διάφορες γωνίες του κόσμου και γνωρίζουμε τον αγώνα τους.

Οι ιστορίες τους έχουν αποδοθεί με όμορφο τρόπο μέσα από μικρά, περιεκτικά κείμενα, με τη μορφή σύγχρονου παραμυθιού, που χαρακτηρίζονται από λιτή γραφή, κατάλληλα για άτομα μικρής ηλικίας. Το κάθε ένα συνοδεύεται από μία ζωγραφιά της περιγραφόμενης προσωπικότητας. Κάθε πορτραίτο είναι φιλοτεχνημένο από διαφορετική εικονογράφο και όλα ανεξαιρέτως είναι μοναδικά και μαγευτικά, γεμάτα έντονα χρώματα και ζωντάνια.

Οι φιγούρες που γνωρίζουμε ενισχύουν την γυναικεία δυναμική και ταυτότητα μέσα ένα ταξίδι-αναδρομή, από το μακρινό παρελθόν μέχρι το πρόσφατο παρόν, εξιστορώντας μας την πραγματικότητα γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο. Κάθε μία από αυτές άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην Ιστορία, χαρίζοντας μαθήματα ζωής στις επόμενες γενιές. Κάποτε τα κορίτσια δεν μπορούσαν, να γίνουν, ό,τι ήθελαν, όμως αυτοί οι καιροί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Γυναίκες που τόλμησαν, να αντισταθούν στα εμπόδια, που στάθηκαν στο δρόμο τους, που πάλεψαν ατρόμητες για τα δικαιώματα, τα όνειρα, τα θέλω, και τα πιστεύω τους. Γυναίκες διαφορετικών τάξεων, ιδεολογιών, θρησκειών, καταβολών και φυλετικής ταυτότητας.

Γυναίκες που ζούσαν και εργάζονταν σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες και  κλάδους, που συχνά, καταπατούσαν τα δικαιώματα τους, κατέπνιγαν τη φωνή τους και έκοβαν τα φτερά της ελευθερίας τους.

Γυναίκες που παρά τις αντίξοες συνθήκες τα κατάφεραν, όπως μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας μας. Μεγάλες επαναστάτριες που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο κόσμο και τον έκαναν πραγματικότητα για τον καθένα μας.

Επιπλέον η επιλογή της συγγραφέως να αφιερώσει τον τρίτο τόμο της σειράς διηγημάτων «Ιστορίες της καληνύχτας για Επαναστάτριες» σε μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο αποτελεί συγχρόνως ένα ισχυρό αντιρατσιστικό μήνυμα, που διδάσκει στους νεαρούς αναγνώστες το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Τέλος πρέπει, να τονιστεί, ότι αν και ο τίτλος δημιουργεί την εντύπωση ότι το βιβλίο απευθύνεται στο γυναικείο κοινό, αποτελεί ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για βιβλιολάτρεις κάθε φύλλου, διότι προσφέρει πλούσια τροφή για σκέψη και συμβάλλει στην καταπολέμηση στερεοτύπων από την παιδική ηλικία.

Ένα όμορφο, δυνατό, αντισυμβατικό ανάγνωσμα με ένα ηχηρό μήνυμα για όλες τις επαναστατριες και τους επαναστάτες του κόσμου.
‘Διασχίστε τα σύνορα,
Απαιτήστε ελευθερία,
Αφήστε το στίγμα σας,
Και, όταν αμφιβάλλετε, να θυμάστε…
Το μέλλον είναι δικό σας.

Τίτλος: Ιστορίες της καληνύχτας για Επαναστάτριες – 100 Μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο

Συγγραφέας: Έλενα Φαβίλ

Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός

Αριθμός σελίδων: 210

Ιωάννα Δημητσάνου – Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top