Ο θρύλος του Έσσεξ – Σάρα Πέρρυ | Πάστα Φλώρα

Έπειτα από τον απροσδόκητο θάνατο του βάναυσου άντρα της η Κόρα Σίμπορν, απαλλαγμένη πλέον από τα “δεσμά” της, αποσύρεται στην εξοχή με τον γιο της Φράνκι και την πιστή της σύντροφο Μάρθα. Εκεί θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τον θρύλο του “Όφη του Έσσεξ”, ενός μυθικού πλάσματος που περιπλανιέται στους βάλτους και σπέρνει την καταστροφή. Στην προσπάθεια της να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τον λαϊκό μύθο ο δρόμος της θα συναντηθεί με αυτόν του εφημέριου του Ολντγουίντερ, Γουίλιαμ Ράμσομ και σύντομα η έλξη που ασκούν ο ένας στον άλλο θα μετατραπεί σε κάτι μεγαλύτερο και θα αλλάξει τη ζωή και των δύο ριζικά.

Η ταλαντούχα Σάρα Πέρρυ μέσα από τη λυρική γραφή, που θυμίζει κλασικό μυθιστόρημα και τις γλαφυρές περιγραφές της, μας ταξιδεύει στη Βικτωριανή Αγγλία, ενώ παράλληλα οι πολυδιάστατοι χαρακτήρες που δημιουργεί και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους αποτελούν έναν ύμνο για τη φιλία και την ανιδιοτελή αγάπη.

Όλοι οι ήρωες είναι ξεχωριστοί και άψογα ψυχογραφημένοι με αποτέλεσμα οι ανθρώπινες φοβίες, αδυναμίες και ανάγκες να αντανακλώνται σε αυτούς, ενώ ο κάθε ένας από αυτούς κατέχει σημαντικό ρόλο στην πλοκή του μυθιστορήματος. Ακόμη η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων ήταν αρκετά ρεαλιστική, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να νοιώθει ότι βιώνει κι αυτός τις καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που κυριαρχούν ανάμεσα τους.

Η συγγραφέας παραθέτει πολλές πληροφορίες για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Αγγλίας κατά τη Βικτωριανή εποχή, τις προκαταλήψεις, αλλά και τις επιστημονικές μεθόδους, πράγμα που βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αλλά και να ενσωματωθεί στο κλίμα της ιστορίας. Παράλληλα η απειλή του Όφη χτίζεται διαρκώς, δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και αγωνίας για την αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από το μύθο. Δυστυχώς όμως το τέλος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργεί η συγγραφέας, από την αρχή του βιβλίου.

Το τρομερό τέρας που τρομοκρατούσε τους κατοίκους του Έσσεξ για αιώνες δεν αποδείχθηκε τίποτα σπουδαιότερο από ένα νεκρό ψάρι, γεγονός ιδιαίτερα ευφυές καθώς θίγει τη συνήθεια των ανθρώπων να δημιουργούν ανύπαρκτα “τέρατα”, και να δαιμονοποιούν καταστάσεις ώστε να ρίχνουν σε αυτά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όμως είναι παράλληλα αρκετά απογοητευτικό, αν λάβει κανείς υπόψη του, το μέγεθος της απειλής που προσπαθεί η συγγραφέας να δημιουργήσει και την υπόνοια ότι ένα μυθικό πλάσμα κρύβεται πίσω από τον μύθο που αφήνει να εννοηθεί κατά τη διάρκεια του μυθιστορήματος.


Βαθμολογία: 7/10 

Τίτλος: Ο θρύλος του Έσσεξ/The Essex serpent

Συγγραφέας: Σάρα Πέρρυ 

Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη 

Είδος:  Μυθιστόρημα/Παγκόσμια Λογοτεχνία

Αριθμός σελίδων: 544

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top