10+1 βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2019 | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αναστασία Παπαδοπούλου

1. Τοξικά μάτια, Δημήτρης Σιμος, Αστυνομικό θρίλερ

Ακολουθούμε το τρίτο με βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο, σε μια πλοκή βασισμένη στο νουαρ θάνατο και την παρανομία καθώς περπατάμε σε μεσογειακά στενά με ρίσκο και βρώμικες υποθέσεις.


2. Σφάλμα συστήματος, Νίκος Α. Μαντης, Μυθιστόρημα

Ο συγγραφέας έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών. Βασισμένο στην πολιτική, την επανάσταση και την ενηλικίωση μιας γενιάς που έφτασε στα άκρα αλλά και τη σύγχρονη ουτοπία. Τρία διαφορετικά παιδιά, ο έρωτας και η αναρχία είναι βασικοί ήρωες και συνθέτουν τις σελίδες του.


3. Ο Φταίχτης, Εύα Μαθιουδάκη- Κωστής Σχιζάκης, Μυθοστορημα

Τη δεκαετία του 70’ μια οικογένεια κατεβαίνει από την Ευρυτανία στην Αθήνα. Ο Παναγιώτης, ένας νέος που έχει λαχτάρα τις μηχανές, περνάει -και μαζί του κι εμείς- άγρια χρόνια στο αναμορφωτήριο, στο στρατό, στο ψυχιατρείο. Το δράμα έχει κορύφωση κι η γραφή είναι λεπτομερειακή και περιγραφική.


4. Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη, Shaun Bythet, Μυθιστόρημα

Ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Wigtown, της Σκοτίας θα έπρεπε να νιώθει ευλογημένος. Το μαγαζί είναι το δεύτερο καλύτερο και τα 100.000 βιβλία του γεμίζουν τα ράφια αλλά και τη φαντασία κάθε βιβλιόφιλου. Ένα αστειο ημερολόγιο έρχεται να μας δείξει την άλλη πλευρά του βιβλίου μέσα από δύσκολους πελάτες, καυγάδες, ταξίδια και οίκους πλειστηριασμών.


5. Κάπταιν, Στεφανος Ξενακης, Μυθιστόρημα

Το βιβλίο που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τη σχέση σας με τους γονείς σας, είτε ζουν είτε όχι, και σίγουρα θα σκεφτείτε ξανά το δικό σας ρόλο ως γονέα. Όταν έρθει η ώρα να φύγεις, πίσω αου αφήνει μονάχα αγκαλιές, θύμησες και απέραντη αγάπη.


6. Εκεί που ζούμε, Χρίστος Κυθρεώτης, Μυθιστόρημα

Το να είσαι καθημερινά ο εαυτό σου είναι ένας μικρός άθλος ειδικά σε μια εποχή που κάτι αρχίζει ή τελειώνει κι αυτό το βιβλίο με βάση τον ήρωα του μας δείχνει αυτό ακριβώς εξερευνώντας όσα συμβαίνουν αφού πούμε όσα είχαμε να πούμε.


7. Αναψηλάφηση, Βασίλης Γκουρογιάννης, Μυθιστόρημα

Η περιγραφή των 50 τελευταίων ετών της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου πρώην μέλους μιας αριστερής αναρχικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε την εποχή της χούντας. Ο ήρωας καταφεύγει στο εξωτερικό ως κλασικός φιλόλογος και ομηριστής για να επιστρέψει 50 χρόνια αργότερα, σε μια χώρα με πολιτική, ηθική, οικονομική, και γλωσσική παρακμή.


8. Γαλατάς, Anna Burns, Μυθιστόρημα

Οι κριτικοί αναγνωρίζουν στη συγγραφέα στοιχεία από Μπέκετ και Στερν. Η ίδια από την άλλη αποτυπώνει στο βιβλίο της την ανασφάλεια, την πίστη και την ελπίδα του ατόμου σε κοινωνίες που αρνούνται να κάνουν αυτοκριτική. Το μυθιστόρημα τιμήθηκε με βραβείο Booker και δοκιμάζει τις προκαταλήψεις αλλά και τις αντοχές που περιτριγυρίζουν κάθε κοινότητα και όσα τις συνθέτουν.


9. Πλην, Andrew -Sean Greer, Μυθιστόρημα

Ένας αποτυχημένος, άσημος συγγραφέας, ύστερα από μια αναπάντεχη πρόσκληση βρίσκεται στις άκρες του κόσμου. Το βιβλίο μας ταξιδεύει από τη Γαλλία στην Ινδία, τη Γερμανία, το Μεξικό, το Μαροκο και την Ιαπωνία. Σελίδες κωμωδίας γεμάτες παρεξηγήσεις, εκπλήξεις και απρόσμενες σκέψεις για την κοινή ανθρώπινη μοίρα.


10. Οι Μητέρες, Bennett Brit, Μυθιστόρημα

Η σημασία του να είσαι Αφροαμερικανός και να εκπληρώσεις τις προσδοκίες του περιβάλλοντός σου στη σύγχρονη Αμερική. Ο ρόλος που παίζει η κοινότητα στον καθορισμό της πορείας ενός ανθρώπου. Η ασφυκτική περιέργεια των Μητέρων που δεν αφήνουν τίποτα ασχολίαστο. Το βιβλίο περνάει μηνύματα περί ενοχής και ντροπής, αλλά και σχολιάζει την αποτυχία σε μια τέτοια κοινότητα.


11. Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού, Χάρης Βλαβιανός, Ποιηση

Η επαφή του αναγνώστη με το λευκο, με όλη την ένταση του και σε όλες τις αποχρώσεις του. Η άγραφη σελίδα, η σιωπή, το πένθος, η μνήμη και όλα τα συναισθήματα που γεννούν. Το λευκο ως σύμβολο μνήμης κι ελπίδας. Η Αναγέννηση.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top