Κική Δημουλά: Η ποιήτρια της διπλανής πόρτας | Πάστα Φλώρα

Οι λέξεις έχουν βαρύτητα. Οι λέξεις κρύβουν εικόνες κι αναδεικνύουν συναισθήματα. Αυτό λογιέται ως Ποίηση. Εικόνες και συναισθήματα. Από αυτά που είναι καλά κρυμμένα και μόνο μια ποιήτρια-σαν την Κική Δημουλά-ήξερε να τα φανερώνει… Χτυπάς πάνω στις λέξεις είναι σαν πέτρες, πονάς, όμως συνεχίζεις, πρέπει να συνεχίζεις.

Νιώθεις ότι κάποιος μιλά για σένα με απλά λόγια, χωρίς φτιασιδώματα και περιττά στολίδια. Τι τα θέλει αυτά η ψυχή άλλωστε; Τρέχεις ανάμεσα στις λέξεις, ζαλίζεσαι όμως βλέπεις ένα φως, ναι, βρίσκεις τη διέξοδο και νιώθεις ότι κάποιος μίλησε για σένα, χωρίς να σε ξέρει ή μήπως σε ήξερε…;

Έγραφε «Αγγελίες», αφού διατίθεται πάντα μια απόγνωση σε άριστη κατάσταση, αναζητούσε τα «Ασυμβίβαστα» κι ας έμεναν όλα τα ποιήματα για την άνοιξη ατελείωτα. Μας έδειξε τη «Γη των Απουσιών» και πιστεύουμε πως τώρα θα κοιτάζει μια θάλασσα από εκεί ψηλά. Λάτρευε τις «Παρανομίες» να βιώνει παράνομα σε περιοχές που δεν παραδέχονται οι άλλοι. Κρατούσε σφιχτά τη «Φωτογραφία του 1948» κι έτσι ένιωθε πως απ’ τη ζωή της πέρασε ένας κήπος.

«Ο πληθυντικός αριθμός» δεν μαθαίνεται εύκολα, δεν είναι εύκολο να γράψεις για τους ανυπεράσπιστους έρωτες, τους φόβους, τη μνήμη, τις νύχτες. Μας έκανε μια «Παράκλησις», αυτή τη μέρα να την αφήσουμε να μας εμπιστευτεί της ιστορία της, όπως «Μια μετέωρη κυρία»,  κυρία που εξέχει στη βροχή μόνη. Εν κατακλείδι,δεν ξεχνά το «Γράμμα» τον ταχυδρόμο που σέρνει στα βήματα του τη ελπίδα της. «Δεν έχεις τι να χάσεις» γιατί καλά τα βγάζει πέρα η μοναξιά φτωχικά αλλά τίμια. «Έρεβος», σκοτάδι παντού, όμως πολλά θα λεν οι στίχοι αυτοί, θα δείτε, θα διαβάσετε.

Αντίο Κική Δημουλά…

Ιωάννα Αλεξοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top