5+1 Σειρές που θα σε διδάξουν | Πάστα Φλώρα

Atypical

Δεν είναι η τυπική (pun intended) σειρά που περιμένεις για τα παιδιά που βρίσκονται στο λειτουργικό φάσμα του αυτισμού. Ο Sam είναι ένας πανέξυπνος 17χρονος που φοιτά σε κανονικό σχολείο και πάσχει από αυτισμό.

Αφοπλιστικά ειλικρινής, λέγοντας άθελά του αλήθειες τις οποίες οι υπόλοιποι θα απέκρυπταν από τακτ. Πλήρως λειτουργικός, αλλά μισεί τις αλλαγές, οι οποίες τον αποσυντονίζουν και αρχίζει να απαριθμεί είδη πιγκουίνων ως βοήθεια για να επανέλθει.

Η σειρά δείχνει τη καθημερινότητα, αλλά και την προσπάθειά του να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον αυτονόητο για τους υπόλοιπους, μα δύσκολο για άλλους. Πλαισιωμένος από οικογένεια και φίλους οι οποίοι έχουν τη δική τος ιστορία να πουν και περνούν τα δικά τους «δράματα», πάντα πλαισιωμένα από αρκετή δόση χιούμορ.

Μέχρι και οι πιο δύσκολες στιγμές δεν αφήνουν άσχημη επίγευση.

Highlights: O Zahid με τις κατακτήσεις του, ο Evan με την τούμπα (το μουσικό όργανο), η road rage Paige.

Tι θα σου μάθει: Πέραν της συνειδητοποίησης ότι τα αυτιστικά άτομα μπορούν άνετα να γίνουν μέλη της κοινωνίας μας, ίσως τελικά όλοι μας έχουμε κάποια περίεργα χαρακτηριστικά.

3%

Σε ένα δυστοπικό μέλλον, ο γνωστός κόσμος έχει γίνει μία τεράστια φαβέλα, που ζει μέσα τη φτώχεια και την εξαθλίωση, με μετρημένα στα δάχτυλα τα βασικά αγαθά.

Μοναδική ελπίδα για κάτι καλύτερο, στα εικοστά γενέθλια, να είσαι στο 3% που θα περάσει στην πλευρά του Maralto, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τη μέχρι τώρα ζωή. Μια σειρά από ψυχολογικές και σωματικές διαδικασίες φέρνουν τους υποψήφιους στα όριά τους και δεν είναι λίγες οι φορές που η έκβαση δεν είναι αναίμακτη.

Με μια πρωτοφανή γλαφυρότητα, η σειρά περιγράφει το πώς μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ανθρώπου ο ανταγωνισμός και η απελπισία. Είναι όμως η άλλη πλευρά τόσο ονειρική όσο περιγράφεται, ή μια όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους επιτυχόντες;

Highlights: Τα background stories των πρωταγωνιστών και τα plot twists.

Τι θα σου μάθει: Μπορείς να θυσιάσεις όλες σου τις αρχές για την ατομική επιτυχία; Μήπως η αλληλεγγύη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα από μέσα;. Πάντως ό,τι λάμπει δεν είναι σίγουρα χρυσός.

The Expanse

Όπως και στο βιβλίο της συγγραφικής σύμπραξης υπό το ψευδώνυμο James S.A. Corey, η ανθρωπότητα έχει πλέον επεκταθεί πέρα από τα σύνορα ενός πλανήτη.

Η Γη, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της κατασπατάλησης των πόρων της σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή, δημιουργεί αποικίες στον Άρη, αλλά και σε εξώτερους αστεροειδείς. Κάθε αποικία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.

Η Γη, με τη γνωστή της αλαζονεία προσπαθεί να επιβληθεί επικαλούμενη τα περασμένα μεγαλεία, ο Άρης είναι μια πιο στρατοκρατούμενη και πειθαρχημένη κοινωνία, ενώ οι Εξώτεροι Πλανήτες (The Belt) είναι ο φτωχός συγγενής, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και γίνονται το εξιλαστήριο θύμα των άλλον δύο δυνάμεων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μια ομάδα τελευταίων επιζώντων ενός διαστημοπλοίου-μεταφορέα πάγου, καλούνται να λύσουν το μυστήριο του αφανισμού του πληθυσμού ολόκληρων διαστημικών σταθμών. Ταυτόχρονα, ο space detective Miller προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της Julie Mao, γόνου πλούσιας οικογένειας με επιρροή στα τεκταινόμενα.

Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, με την ανάμειξη του διευρυμένου Ο.Η.Ε., αλλά και των επιμέρους κυβερνήσεων. Θα έχει αυτή η περιπέτεια αίσιο τέλος για όλους;

Highlights: Η εντυπωσιακή φωτογραφία, τα σκηνικά για τους λάτρεις του είδους, το πολιτικό παιχνίδι, και φυσικά το στένσιλ του Open Planet Alliance.

Tι θα σου μάθει: Παρ’ όλο που πρόκειται για space opera, κάθε επεισόδιο αποτελεί τροφή για κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς.

The Handmaid’s Tale

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Margaret Atwood, οι Η.Π.Α. ζουν υπό τη σκιά ενός ακραία συντηρητικού καθεστώτος, της Gilead, το οποίο ανήλθε στην εξουσία μετά από τεράστια προβλήματα υπογεννητικότητας.

Στο καθεστώς αυτό, μόνο τα στελέχη τους έχουν δικαίωμα σε μία φυσιολογική ζωή, ενώ η κάθε οικογένεια έχει το δικό της μικρόκοσμο, που, εκτός από το αντρόγυνο, αποτελείται από μία Μάρθα (γυναίκα που επωμίζεται τις δουλειές του σπιτιού), έναν ή περισσότερους φύλακες και μία handmaid, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που μπορούν να κάνουν ακόμα παιδιά και ο ρόλος τους είναι αποκλειστικά η τεκνοποίηση για λογαριασμό του ζευγαριού.

Οι συνθήκες υπό της οποίες ζουν είναι άθλιες, απολυταρχικές και η τιμωρία για πράγματα που στη σημερινή κοινωνία θεωρούνται δεδομένα, τιμωρούνται πολύ αυστηρά. Η Offred είναι μία από τις γυναίκες αυτές, που φαίνεται να μη θέλει να συμβιβαστεί με την κατάσταση, και κάνει το παν για να μπορέσει να ξαναβρεθεί με την οικογένειά της. Θα τα καταφέρει;

Highlights: Οι γλαφυρές εικόνες της ζωής υπό το καθεστώς

Tι θα σου μάθει: Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να φτάσουν μικρής έκτασης, αλλά ακραίες απόψεις. Όπως επίσης πως ο καθένας είναι ικανός για να ξεκινήσει μια αξιόλογη πράξη αντίστασης.

New Girl

H Jessica Day είναι μια φρεσκοχωρισμένη, λίίίγο ψυχαναγκαστική, ενθουσιώδης και αρκετά φλύαρη δασκάλα κοντά στα 30, που πιάνει τον πρώην της στα πράσα στο σπίτι τους και φεύγει από αυτό.

Μη ευρισκόμενη και στην πιο τέλεια οικονομική κατάσταση, απαντά σε μια αγγελία συγκατοίκησης με ακόμη τρεις άντρες συγκατοίκους, ο καθένας από τους οποίους έχει τη δική του προσωπικότητα και ιδιοτροπίες.

Η σειρά περιγράφει την καθημερινή ζωή τους, γεμάτη από σουρεάλ σκηνικά, αλλά και όμορφες στιγμές.

Highlights: “Parkour”, αυτό!

Tι θα σου μάθει: Πως η φιλία χτίζεται μέσα από τη διαφορετικότητα και πως ένα σίτκομ δε χρειάζεται υπερβολές για να είναι πετυχημένο.

Τίνα Μπαρμπάτσαλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top