4 πράγματα που μας δίδαξαν | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Γιώτα Μαστροσαββάκη

Οι γυναίκες στην ιστορία της κοινωνίας και του πολιτισμού μας δίδαξαν ότι η φιλοσοφία, οι τέχνες, τα δικαιώματα, η ελευθερία, η ομορφιά, είναι πράγματα που τα κατακτάς με το προσωπικό σου λιθαράκι και ζήλο, και όχι έτσι όπως τα ορίζει η ίδια η κοινωνία.

Δύο τέτοιες γυναίκες έμπνευση, είναι η Frida Kahlo και η Simone de Beauvoir.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

Καθόρισαν τη δική τους μοναδική φωνή χωρίς καμία απολογία.

Η Frida ανέπτυξε ένα μοναδικό και απαράμιλλο στυλ ζωγραφικής. Πολλοί άνθρωποι την χαρακτήρισαν ως σουρεαλιστή ζωγράφο. Απέρριψε αυτή την ετικέτα, αφού οι υπερρεαλιστικές ζωγραφιές εμπνέονται από τα όνειρα και τη φαντασία. Εκείνη εξήγησε ότι τα δικά της έργα αποτύπωναν την πραγματικότητά της. Μέσα από τους πίνακές της έδειξε και έμαθε στον κόσμο ποια ήταν η Frida και τι σκεφτόταν.

Η Simon κατάφερε μέσα από τα γραπτά της να ενώσει χιλιάδες γυναίκες και την ίδια μαζί και να καταρίψουν έτσι τον τρόπο που η κοινωνία βλέπει και αντιμετωπίζει την γυναίκα και να φέρει μια νέα θεώρηση και αντιμετώπιση για την αναγνώριση του γυναικείου φύλου στις πατριαρχικές κοινωνίες.

Χρησιμοποίησαν την καλλιτεχνική τους φωνή με θάρρος και σκοπό.

Η Frida Kahlo ζωγράφισε θέματα τα οποία ήταν εξαιρετικά σπάνια σε έναν κόσμο τέχνης που κυριαρχείται από άνδρες. Έγραψε τον πόνο του διαζυγίου της. Έγραψε την αποβολή που τερμάτισε την εγκυμοσύνη της. Έγραψε την ενδοοικογενειακή βία. Αυτοί οι πίνακες ήταν ωμοί και ζωηροί. Ήταν οι προσωπικές της Έλαβε προσωπικές της καταθέσεις.

Με την καυτή και παθιασμένη προσωπικότητά της παρουσιάζει στην τέχνη της όλες τις διαδικασίες της ζωής της. Γι ‘αυτό, στην περίπτωσή της, περισσότερο από ποτέ, η τέχνη της δεν μπορεί να κατανοηθεί χωρίς να κατανοήσει κάποιος για αρχή τη ζωή της. οι πίνακές της είναι η βιογραφία της. Η θαρραλέα και άμεση τέχνη της Frida αποτέλεσε φωτεινή δίοδο για το γυναικείο φύλο ώστε να μπορέσει να εκφράσει τα δικαιώματα του καθώς και προσωπικές δυσκολίες που μέχρι τότε δεν μπορούσαν να φωτιστούν με ομορφιά.

Το έργο της επηρέασε όχι μόνο δύο από τα μεγαλύτερα κινήματα στην εποχή του Διαφωτισμού, τον υπαρξισμό και τον φεμινισμό, αλλά και να εμπνεύσει τον καλλιτεχνικό, τον πολιτικό και τον κοινωνικό χώρο. Κατάφερε 68 χρόνια με τα την έκδοση του «Δεύτερου Φύλου» να αποτελεί Βίβλος για την γυναικεία ύπαρξη καθώς και συνύπαρξη με το αντρικό φύλο.

4 πράγματα που μας δίδαξε η Frida Kahlo.

1. Γιατί είναι πολεμιστής, καλλιτέχνης, εραστής, επαναστάτης.

2. Γιατί μου έμαθε πως είναι να μάχεσαι παρόλες τις αντιξοότητες, πως μπορείς να είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ταλέντο και αγάπη αρκεί να διεκδικείς με κάθε τρόπο αυτά που σου ανήκουν. Μα πάνω απ’ όλα μου έμαθες πως δεν υπάρχει ενασχόληση και εργασία που δεν μπορεί να μην ενέχει έστω και ένα μικρό κομμάτι τέχνης.

3. Γιατί μου έδειξε πως καμία πραγματικότητα κανένα βίωμα δεν πρέπει να αποσιωπάται. Πρέπει να διερευνάται συνεχώς.

4. Γιατί η Frida ήταν και θα είναι πάντα έμπνευση για πολλά νεαρά μυαλά δίνοντάς τους την ελπίδα και το θάρρος να είναι τα καλύτερα πάντα.

4 πράγματα που μας δίδαξε η Simone de Beauvoir

1. Η De Beauvoir απέρριψε τη συμβατικότητα και έδειξε στις γυναίκες ότι είναι απαραίτητες, ολοκληρωμένες και ολόκληρες ανθρώπινες υπάρξεις από μόνες τους. Έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν φωνή και είναι εξαιρετικά σημαντικό να τη χρησιμοποιήσουν, ενώ παρουσίασε ότι οι γυναίκες είναι ουσιαστικής φύσης.

2. Η γυναίκα είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο ον.

3. Η ιστορία της κοινωνίας μας και του πολιτισμού μας είμαστε εμείς οι ίδιες.

4. Η γυναίκα δεν γεννιέται, γίνεται.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top