4+1 αλήθειες που μάθαμε διαβάζοντας Αλκυόνη Παπαδάκη | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Ιωάννα Αλεξόπουλου

Αλκυόνη Παπαδάκη, η αγαπημένη μας συγγραφέας αλλά κυρίως η φίλη μας. Σπάνια αναφέρουμε το επίθετό της αναφερόμενοι στα βιβλία της. Μια είναι η Αλκυόνη, την ξέρουμε όλοι έτσι, είναι η Αλκυόνη μας λοιπόν. Η πρώτη δική μου επαφή μαζί της ήταν πριν χρόνια όταν τυχαία έπεσε στα χέρια του “Το χρώμα του φεγγαριού”. Από τότε στα χέρια μου θα βρεθούν κι άλλα βιβλία της, καθόλου τυχαία όμως. Θα μπορούσαμε να γράψουμε χίλια δυο πράγματα για τη γυναίκα αυτή, για τα βιβλία της. Θα παραθέσουμε απλές σκέψεις, αλήθειες, αυτά που μάθαμε μελετώντας την και συνεχίζοντας να το κάνουνε, έχουμε να μάθουμε σίγουρα πολλά ακόμα.

1. Παρατηρούμε καθετί γύρω μας. Το κυματισμό της θάλασσας, το λουλούδι που ξεπετιέται την αυγή από τη γλάστρα, το πουλί που κελαηδά στο δέντρο. Πολλές φορές τους δίνει φωνή, να τα παρατηρήσουμε. Να τα αισθανθούμε. Όλα αυτά αρκετοί δεν έχουν μάθει να τα βλέπουν, να τα εκτιμούν.  Όταν το κάνουν όμως,θα έχουν βρει το αληθινό νόημα της ζωής. Εκεί κρύβεται. Στα απλά, τα τόσο όμορφα.

2. Να νιώθουμε την αγάπη του συντρόφου μας μέσα από απλές καθημερινές κινήσεις που συνθέτουν την ευτυχία. Ένα φιλί για καλημέρα,μια αγκαλιά, ένα λουλούδι μια απρόσμενη στιγμή, μια καλή κουβέντα,  μια βόλτα στη θάλασσα,ένα φιλί για καληνύχτα. Αγάπη να υπάρχει. Ο ρομαντισμός άλλωστε δεν συνάδει με πολυτέλειες,απλά λίγη φαντασία να υπάρχει κι αρκετή θέληση.

3. Μας υπενθυμίζει συνεχώς βασικές αξίες της ζωής. Σε εποχές δύσκολες, ζόρικες, σκληρές, δεν πρέπει να χάνεται η ανθρωπιά. Οφείλουμε να την καλλιεργούμε εσωτερικά και να τη δείχνουμε. Να διεκδικούμε την ελευθερία μας και να αποφεύγουμε την υποκρισία, προβάλλοντας πάντα τον αληθινό μας εαυτό, όπως κάνουν κι οι ήρωες των βιβλίων της.

4. Υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας που μεταδίδεται και στον αναγνώστη. Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να συμβεί, όλα θα γίνουν έτσι όπως πρέπει,όλα θα βρουν το δρόμο τους. Μια στιγμή αρκεί για να αλλάξουν όλα.

5. Τα επιτυχημένα βιβλία δεν χρειάζονται ωραιοποιημένες λέξεις και φτιασιδώματα. Δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες και φιλοσοφίες. Η ευφυής γραφή της, η συγγραφική αυθεντικότητα που τη διακρίνει και η ανόθευτη πένα της κάνουν τη διαφορά. Μέσα από απλοϊκές ιστορίες και λόγο καθημερινό, καταφέρνει να περνά σημαντικά μηνύματα-μαθήματα ζωής και να αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη. Αυτή είναι η ουσία άλλωστε και αυτό αποτελεί κατ’εμέ τη μεγάλη της επιτυχία.
Αλκυόνη, σ’ευχαριστούμε.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top