Αφιέρωμα: Τζορτζ Όργουελ │ Πάστα Φλώρα

Τζορτζ Όργουελ.

Ένας από τους πιο διαβασμένους και αναγνωρισμένους Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα πολιτικοκεντρικά έργα του, ξεχώρισε για  την αλληγορία «Η Φάρμα των Ζώων» (1945) και την προφητεία «1984» (1948). Δύο έργα παγκοσμίως γνωστά και αγαπημένα από γενιές και γενιές. Και πάνω από όλα, επίκαιρα. 

Λίγα λόγια για τον Τζορτζ Όργουελ

Στις 25 Ιουνίου 1903 ο Ρίτσαρντ Μπλερ και η Άιντα Μπλερ έφεραν στον κόσμο τον Έρικ Άρθουρ Μπλερ (γνωστός ως Τζορτζ Όργουελ), στο Ματι(χ)άρι της Βρετανοκρατούμενης Ινδίας. Το επόμενο χρόνο, η μητέρα του πήρε τον ίδιο και τις αδερφές του, Μάρτζορι και Αβρίλ, και εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία. 

Το 1917 κατέκτησε υποτροφίες για τα πανεπιστήμια του Ουέλινγκτον και του Ίτον. Αφού φοίτησε για ένα εξάμηνο στο πρώτο, συνέχισε τις σπουδές του στο δεύτερο, έως το 1921. Μαθήτευσε υπό την αιγίδα μεγάλων προσωπικοτήτων· πνευματικός του μέντορας ήταν ο Άλντους Χάξλεϋ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δημοσίευσε και τα πρώτα κείμενά του στο περιοδικό του πανεπιστημίου. 

Μετά την αποφοίτησή του, αποφάσισε να ενταχθεί στην Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία στην Βιρμανία, στόχο που εκπλήρωσε το επόμενο έτος. Αφού υπηρέτησε για 6 χρόνια περίπου, αποφάσισε να παραιτηθεί και να ακολουθήσει τον δρόμο της συγγραφής.

Παραιτήθηκε καθώς άρχισε να αμφισβητεί τον ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση, την οποία οι ντόπιοι κάτοικοι δεν αναγνώρισαν ποτέ.

Άντλησε υλικό από τις εμπειρίες του ως αστυνόμος και τις αποτύπωσε στο μυθιστόρημα «Μέρες της Μπούρμα» (1934) και στα δοκίμια «Η Κρεμάλα» (1931) και «Πυροβολώντας έναν Ελέφαντα» (1936).  Ο συνάδελφός του, Μπήντον, ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκπομπή του BBC: «Ο Μπλερ μάθαινε γρήγορα την τοπική γλώσσα και προτού φύγει από τη Βιρμανία, μπορούσε να μιλήσει με ντόπιους ιερείς σε άπταιστα βιρμανικά»

Στη συνέχεια, ως πράξη εξιλέωσης, πήρε την απόφαση να ζήσει μια φτωχική και φειδωλή ζωή στο Λονδίνο και το Παρίσι. Απέρριψε έμπρακτα τον αστικό τρόπο ζωής, ζούσε πλένοντας πιάτα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και συναναστρεφόταν με περιθωριακούς.

Άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός και συνέχισε για αρκετά χρόνια, μέχρι τη δεκαετία 1930, όπου υιοθέτησε τον όρο σοσιαλιστής. Τα βιώματά του από τις 2 πρωτεύουσες περιγράφει στο έργο του «Οι Άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου» (1933), το οποίο του χάρισε μια πρώτη φήμη.

Σε αυτό το βιβλίο υιοθέτησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Τζορτζ Όργουελ, θέλοντας να εκφράσει την αποστασιοποίησή του από στυλοβάτης του βρετανικού καθεστώτος και την μεταστροφή του ως λογοτεχνικός και πολιτικός επαναστάτης.

Πήρε το όνομα του ποταμού της Ανατολικής Αγγλίας, Όργουελ. Συνδέθηκε τόσο στενά με το ψευδώνυμό του, ώστε στο τέλος μόνο οι συγγενείς και οι κοντινοί φίλοι του γνώριζαν το πραγματικό του όνομα.  Την εξέλιξή του και την σταδιακή ωρίμανση της ιδεολογίας του, αυτών των χρόνων, αποτυπώνει στα βιβλία «Η Κόρη του Παπά» (1935) και «Ο Δρόμος προς την Αποβάθρα του Γουίγκαν» (1937).   

Κατά την τύπωση του τελευταίου, ο Μπλερ βρισκόταν στην Ισπανία για να καλύψει ως δημοσιογράφος τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Έμεινε και συντάχθηκε με την πλευρά των δημοκρατικών μέχρι που τραυματίστηκε σοβαρά στον λαιμό (η φωνή του δεν αποκαταστάθηκε πλήρως ποτέ). Στη συνέχεια, πολέμησε εναντίον των κουμουνιστών, αλλά εξαιτίας των πρακτικών τους και του φόβου του για τη ζωή του, έφυγε.

Αυτή η εμπειρία σηματοδότησε την απέχθειά του για τον κουμμουνισμό, η οποία είναι ξεκάθαρη, μαζί με τις λοιπές εμπειρίες του στην Ισπανία, στο βιβλίο του «Φόρος Τιμής στην Καταλωνία» (1938).

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετήθηκε ως διευθυντής της Ινδικής Υπηρεσίας του BBC, έως ότου παραιτήθηκε το 1943. Έπειτα, διετέλεσε ως λογοτεχνικός συντάκτης στην εφημερίδα «Tribune». Εκεί, αναδιαμόρφωσε τις πολιτικές του αντιλήψεις και διαφοροποιήθηκε από την επίσημη πρακτική των Εργατικών, ακολουθώντας τον σοσιαλισμό. 

«Η Φάρμα των Ζώων» και «1984»

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνέγραψε τα 2 έργα που του χάρισαν τεράστια αναγνωρισιμότητα. Λόγος γίνεται για τα «Η Φάρμα των Ζώων» και «1984»

Το 1944 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του μυθιστορήματος- αλληγορίας «Η Φάρμα των Ζώων» και το επόμενο έτος δημοσιεύτηκε. Αμέσως, του χάρισε μεγάλη φήμη και πλούτο.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η Ρωσική Επανάσταση και η προδοσία της από τον Ιωσήφ Στάλιν με την σταλινική κοινωνία του ΕΣΣΔ.

Στο βιβλίο περιγράφεται μια ομάδα ζώων σε μια φάρμα, η οποία επαναστατεί εναντίον του ανθρώπου- αφέντη της. Μετά την απελευθέρωσή της από τον ανθρώπινο ζυγό, ξεκινούν τα ζώα να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνία βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη. Όμως, όπως αναγράφεται και στο βιβλίο, «όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, το οποίο σε καθηλώνει. Με τρόπο απλό και όχι απλοϊκό, περιγράφει μέσα από τα μάτια των ζώων την ρεαλιστική κοινωνία των ανθρώπων και την διαρκή επιθυμία για απόκτηση εξουσίας. 

Το τελευταίο έργο του είναι το αντι-ουτοπικό «1984».

Ο τίτλος του αποτελεί απόρροια αναγραμματισμού: αντέστρεψε τα 2 τελευταία ψηφία της χρονολογίας που το συνέγραψε (1948). Η δράση τοποθετείται στο μελλοντικό, τότε, 1984 και σκιαγραφείται ένα εφιαλτικό και κατεξοχήν αστυνομικό κράτος. 

Τα πάντα και όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την άγρυπνη και συνεχή επιτήρηση του Μεγάλου Αδελφού, μέσα από γιγαντοοθόνες. Η ιστορία σβήνεται και γράφεται ξανά και ξανά σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιταγές του Κόμματος.

Το Κόμμα ελέγχει τα πάντα, μέχρι και την σκέψη. Απαγορεύεται να έχουν οι άνθρωποι κριτική σκέψη ή συναισθήματα πέρα από την αγάπη για τον Μεγάλο Αδελφό. Εκτός και αν θέλει κάποιος να φυλακιστεί και να τον τσακίσουν μέσα από ανείπωτα ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια στο υπόγειο του Υπουργείου Αγάπης. 

Διαβάστηκε και αγαπήθηκε ως μανιφέστο, καθώς αποτέλεσε καταδίκη τον ολοκληρωτικών και απολυταρχικών καθεστώτων. Μέσα στις σελίδες του εντοπίζονται και διάφοροι νεολογισμοί που χρησιμοποιούνται ευρέως και σήμερα, όπως Μεγάλος Αδελφός, ψυχρός πόλεμος, αστυνομία σκέψης κλπ. Παρομοίως και ο όρος «οργουελικός» εμφανίστηκε ως νεολογισμός εκείνη την περίοδο.  Χρησιμοποιείται κυρίως για την περιγραφή απολυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων και πρακτικών. 

Ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ (ή, ευρέως γνωστός, Τζορτζ Όργουελ) πέθανε από φυματίωση σε νοσοκομείο του Λονδίνου το 1950, σε ηλικία 47 ετών. 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου


Πηγές που χρησιμοποιηθήκαν

    1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CF%89%CF%81%CF%84%CE%B6_%CE%8C%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%BB Τελευταία ανάκτηση 11 Αυγούστου 2020. 
    2. https://www.britannica.com/biography/George-Orwell Τελευταία ανάκτηση 11 Αυγούστου 2020. 
    3. https://amp.ratpack.gr/buzz/story/15087/george-orwell-kai-o-epikairos-mythos-tis-dystopias?fbclid=IwAR3eMqLFTjwCO2IJdhqjlcgwq9JRvMoy9XCdFwoqN_BBtyavsmBhxL9j1f8 Τελευταία ανάκτηση 11 Αυγούστου 2020. 

 

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top