Αφού μένουμε σπίτι,γιατί δεν διαβάζουμε και λίγη ποίηση; | Πάστα Φλώρα

Μέρες στοχασμού, μέρες εσωτερικής ανασκόπησης κι αναζήτησης. Χρόνος αρκετός, τόσος που αξίζει να είναι κι ποιοτικά δομημένος. Μέρες πολλές, χρόνος άπλετος να ρίξεις μια ματιά σε αγαπημένες ποιητικές συλλογές που αμελούσες συνεχώς να τις ξαναδιαβάσεις. Αυτές ίδιες θα είναι, μη νομίζεις, εσύ όμως άλλαξες κι αυτές όλο και κάτι καινούριο θα έχουν να σου μάθουν κι ας μην έχουν αλλάξει ούτε μια λέξη. Όλο και κάποια πόρτα θα σου ανοίξουν πάλι εκεί που δε το περιμένεις και θα εκπλαγείς μ’αυτό που θα δεις… Όλο και κάποιο ταξίδι θα κάνεις στα γρήγορα κι ας μην κουνηθείς από την πολυθρόνα σου.

Ψάχνοντας λοιπόν στη βιβλιοθήκη το μάτι έπεσε αμέσως στη μοναδική Κική Δημουλά μας. «Το λίγο του κόσμου» ήταν πάνω πάνω, πριν λίγες μέρες είχε «φύγει» η ίδια, άρα το βιβλίο είχε αναζητηθεί πρόσφατα. Λίγο πιο πέρα ο «Λυσιμελής πόθος» του Μενέλαου Λουντέμη, υπέροχη συλλογή…Τα «Άπαντα Ποιήματα» της Μαρίας Πολυδούρη μου θύμισαν πως είχα καιρό να  ξαναμελετήσω μια από τις πολυαγαπημένες μου ποιήτριες… «Το Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη και τα «Ποιήματα» του Κ.Π.Καβάφη ζήτησαν κι αυτά λίγη σημασία παραπάνω.

(Κάπου εδώ θυμήθηκα πως πρέπει να αποκτήσω οπωσδήποτε κάτι ολοκληρωμένο από Ν.Καββαδία και Τ. Λειβαδίτη, καθώς έχω μόνο κάτι σκορπισμένα ποιήματα τους σαν συλλογή.)

 Ναι,η Ποίηση λοιπόν…Το κλειδί να «ξεκλειδώσουμε» ότι είναι καλά φυλαγμένο και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω αυτόν τον καιρό. Το καταφύγιο να ηρεμήσει η ψυχή μας με όλα αυτά που έρχονται σαν πληροφορίες από παντού. Ο φίλος που θα μας δώσει μια συμβουλή παραπάνω. Ειδικά όμως αυτές τις μέρες, θα μας δώσει την εσωτερική δύναμη να ελπίζουμε, να μη χάνουμε την αισιοδοξία και την πίστη πως -στο τέλος- όλα θα πάνε καλά… 

«Κάποτε θα ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου.Μην ξεχνάς.Περπάτα!»

Γιάννης Ρίτσος

Ιωάννα Αλεξοπούλου

  

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top