Άλκη Ζέη: Η αγαπημένη μικρών και μεγάλων | Πάστα Φλώρα

«Αν διάλεξα να να γράψω για παιδιά είναι γιατί θέλησα να αποτυπώσω όσα σημαντικά έζησε η γενιά μου, που φοβάμαι μην ξεχαστούν όταν θα έχουμε φύγει εμείς». Κι όμως αυτά τα λόγια της αγαπημένης Άλκης Ζέη προοικονομούν τη συνέχεια, τίποτα δεν θα ξεχαστεί,αφού η ίδια δεν θα ξεχαστεί…

Ανήκει στις σημαντικότερες συγγραφικές φιγούρες με τα βιβλία της να αποτελούν σταθμό στη νεοελληνική λογοτεχνία και με την ίδια να γίνεται  ευρέως γνωστή. Διδάσκεται εκτενώς στα μαθήματα της λογοτεχνίας σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίνοντας το έναυσμα να τη γνωρίσουν μαθητές και να  αναζητήσουν περαιτέρω βιβλία. «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Ο ψεύτης παππούς» είναι κάποια από τα βιβλία της που είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο νεανικό κοινό. Με ένα μικρό απόσπασμα που διδάσκεται στο σχολικό εγχειρίδιο κατάφερε να τα κερδίσει και να ψάξουν και για άλλα έργα της.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το κοινό που έχει αγαπήσει το έργο της. Είναι και το ενήλικο κοινό που-βάσει εμπειριών και γνώσεων στην εποχή που αναφέρεται- βρίσκει «αποκούμπι» στις ιστορίες της και συγκινείται και μαθαίνει και συνεχίζει να μαθαίνει.

Αν ήταν ένα αυτό που θα ξεχωρίζουμε τα έργα της με είναι η δυνατότητα να μετατρέπει προσωπικά βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις κρύβοντας δικά της συναισθήματα στην ψυχή των ηρώων και δικές της σκέψεις στο μυαλό τους. Αν κι η γραφή της δεν έχει διδακτική διάθεση, με αβίαστο τρόπο διδάσκει και περνά τα μηνύματα που επιθυμεί. Έργα με εξαιρετική λογοτεχνικότητα, έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας, έργα που αποτελούν πηγή για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε με τα βιβλία της και αγαπήσαμε τη λογοτεχνία. Για όλα αυτά που μας έμαθε, για όλα αυτά που μας προσέφερε,για τις αναμνήσεις που μας δημιούργησε.

Αντίο Άλκη Ζέη…

Ιωάννα Αλεξοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top