Ανακάλυψε τον καλλιτέχνη μέσα σου | Πάστα Φλώρα

Χρειαζόμαστε χρόνο για να αναπτυχθούμε, χρειαζόμαστε χώρο για να παίξουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχουν προθεσμίες για την δημιουργικότητα μας. Η έκφραση μέσω της τέχνης αποτελεί ευδοκιμία, έχει θεραπευτικές διαστάσεις και συνδέεται άμεσα με την αποδοχή του εαυτού. Αφορά όλους μας.

Είναι η ώρα να διαδώσουμε το φως και να συνεισφέρουμε με τις εμπειρίες μας. Η δημιουργικότητα είναι το δώρο μας προς τον κόσμο. Κάποιος μπορεί να συγγράφει, άλλος να φωτογραφίζει, άλλος να αγαπά την μουσική ή να ζωγραφίζει. Ας προσεγγίσουμε με αθωότητα τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η έκφραση αυτή μας κάνει μέλος μιας κοινότητας, και από μέλος της κοινότητας, είμαστε κομμάτι της ανθρωπότητας.

Το πρώτο βήμα για την αποδοχή είναι να αναζητήσουμε κατάλληλο χώρο για να συνδεθούμε με την καρδιά και τις επιθυμίες της. Η γείωση είναι σημαντική, ώστε να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις μας. Αφουγκραζόμαστε με επιείκεια τις ανάγκες, τις προσωπικές μας ανησυχίες και απογοητεύσεις για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε εμείς οι ίδιοι, ως θεραπευτές, τους εαυτούς μας. Να δράσουμε σε πλαίσια ελευθερίας και ασφάλειας.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είμαστε υπομονετικοί με την προσπάθεια αυτή. Να καταλάβουμε πως η αφετηρία της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ένας καρπός που φυτεύεται μέσα μας. Για να βλαστήσει χρειάζεται κατάλληλο έδαφος, θέλει φροντίδα και αφοσίωση. Τα χρονικά περιθώρια είναι απλά καταναγκασμός του νου μπροστά σε κάθε απόπειρα του συναισθήματος να καρποφορήσει.

Αξίζει, λοιπόν, σε όλους μας το απαραίτητο οξυγόνο για να δημιουργήσουμε και τελικά να παρουσιάσουμε κάποιο έργο, μόνο όταν εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Δεν χρειάζεται να μας απασχολεί πως θα φανεί η τέχνη μας στους άλλους. Η ύπαρξη υλικής αξίας ή όχι στο έργο είναι ζήτημα μικρής σημασίας: το μόνο που μετράει, είναι η αφομοίωση του στον κόσμο, καθώς και η ίδια του αυτοπραγμάτωση.

Η έννοια της αποδοχής και της ενσωμάτωσης μέσω της τέχνης υποστηρίζεται θαυμάσια από την καλλιτεχνική μέθοδο Kintsugi. Πρόκειται για ιαπωνική τέχνη που έχει τις ρίζες της στον 15ο αιώνα και αφορά την επιδιόρθωση σπασμένων αγγείων με λάκκα, αναμειγμένη με πολύτιμα μέταλλα (χρυσό ή ασήμι). Οι ζημιές, έτσι, δεν καμουφλάρονται, αντιθέτως τονίζονται για να γίνουν αποδεκτές ως μέρος της ιστορίας ενός αντικειμένου.

Η φιλοσοφία που κρύβει αυτή η προσέγγιση είναι πως οι αλλαγές της μοίρας και η εύθραυστη ιδιότητα των ανθρώπων είναι συνυφασμένες με την ζωή. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες που βιώνουμε παίρνουν μορφή, έχουν υπόσταση και είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας. Είναι εδώ για να δηλώσουν τρανά την παρουσία τους.

Δεν είμαστε οι μόνοι που θέλουμε να κάνουμε μια δήλωση ή αλλιώς να δημιουργήσουμε, είμαστε πολλοί και αποτελούμε όλοι ένα σύνολο με αντίκτυπο στους γύρω μας. Αν βρίσκουμε εποικοδομητικούς τρόπους να εκφράζουμε κομμάτια μας, θεραπεύουμε εν μέρει και άλλους. Με άλλα λόγια, ο χρόνος που επενδύουμε στην τέχνη μας είναι τόσο πολύτιμος, όσο αυτός που αφιερώνουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους.

Χαρίστε, λοιπόν, στον εαυτό σας νέες δυνατότητες και συγκινήσεις. Ξεκινήστε με ανορθόδοξες, αμήχανες ή παιδικές προσπάθειες. Δώστε του την ευκαιρία να παίξει και να εξερευνήσει χωρίς ανασφάλεια και φόβο. Ας τιμήσουμε μέσα μας το κομμάτι του καλλιτέχνη. Ας παντρέψουμε την εκφραστικότητα με την αποδοχή.


Χριστίνα Χανιώτου

Photo Credits: dreama_project (Χριστίνα Χανιώτου) on Instagram

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top