Andy Warhol ο Πρωτοπόρος της Pop Art | Πάστα Φλώρα

Ο Andy Warhol ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες της εποχής του, δημιουργώντας όχι μόνο μοντέρνα, αλλά και μερικά από τα πιο εμπορικά έργα στην ιστορία. Αποτέλεσε επιτυχημένο illustrator περιοδικών και διαφημίσεων που τελικά αναγνωρίστηκε ως ο διαμορφωτής του καλλιτεχνικού κινήματος Pop Art κατά την δεκαετία του 1960. Η πολύπλευρη και εξτραβαγκάντ τέχνη του Andy Warhol έχει γίνει αντικείμενο βαθιάς ανάλυσης, όμως εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή συζήτησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Υπάρχουν πολλοί που τον αποθεώνουν ως την απόλυτη καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και άλλοι που τον θεωρούν σημείο παρακμής μιας παρωχημένης περιόδου. Κατάφερε να συνδυάσει τις καλές τέχνες με την mainstream αισθητική μέσω πολλαπλών δημιουργιών. Απέδωσε το μοναδικό και ιδιαίτερο στυλ του σε καμβάδες, σε βίντεο εγκαταστάσεις και σε φωτογραφικό υλικό με διασημότητες της εποχής του. Σάρωσε τα βραβεία δημιουργώντας  με μια ξεχωριστή τεχνική που συνδύαζε στυπόχαρτα και σφραγίδες από καουτσούκ.

Από το 1970 και μετά ο Warhol έπαψε να απεικονίζει άγνωστα πρόσωπα και στράφηκε σε φημισμένους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα σε γυναίκες που προέρχονταν από την υψηλή κοινωνία. Λάτρευε τις ντίβες και χρησιμοποίησε στα έργα του μερικά από τα πιο hot ονόματα, όπως η Μέρλιν Μονρόε, η Μπλόντι, η Τζάκι Κένεντι και η Ντόλι Πάρτον.

Εκτός των άλλων, ο Warhοl υπήρξε κάτοχος μίας ευρείας συλλογής κοσμημάτων και λαογραφικών αντικειμένων, τα οποία ήρθαν στο φως σε δημοπρασίες μετά τον θάνατό του. Στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Andy Warhol, αφιερωμένο στην πλούσια συλλογή από τα κειμήλια που διέσωσε.

 Ας γνωρίσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του Andy Warhol.

Το «Δίπτυχο της Μέρλιν»

Τα πολλαπλά πορτραίτα της Μέρλιν Μονρόε αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή αριστουργήματα του Warhol. Ένα έργο που αναπαράχθηκε όσο ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Λίγο μετά τον θάνατο της, ο καλλιτέχνης αναπαρέστησε την ηθοποιό, αφού δανείστηκε την εικόνα της από την ταινία του 1953 «Νιαγάρας».  Ύστερα, το ζωγράφισε ξανά πενήντα φορές με την μέθοδο της «allover composition», η οποία δεν περιορίζει το βλέμμα του θεατή, αφού δεν χρειάζεται να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. 

 Οι μισές εικόνες αναπαριστούν την Μονρόε με έντονους χρωματισμούς και οι άλλες μισές είναι ασπρόμαυρες. Η πλευρά με τον ζωηρό τόνο κρύβει προκλήσεις και ερωτικούς υπαινιγμούς. H σταρ είναι επιθυμητή, όπως κάθε προϊόν της μαζικής κουλτούρας. Καθώς το πρόσωπό της αναπαράγεται, χάνει τελικά την γοητεία του και γίνεται μια άψυχη απομίμηση. Αυτή η διαδικασία επανάληψης είναι μια άμεση άρνηση της «μοναδικότητας» του έργου.


H Διάσημη Σούπα Campbell’s

O Andy Warhol προσέγγισε εικόνες από την καταναλωτική κουλτούρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθιστώντας τα κουτιά σούπας Campbell’s ως σύμβολο εποχής. Τα κουτιά αυτά στο έργο του Warhol φαίνονται να είναι τυπωμένη διαφήμιση, όμως στην πραγματικότητα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι με απίστευτη ακρίβεια, επαναλαμβάνοντας ομοιόμορφα το μοτίβο. Προς τα τέλη του 1962 χρησιμοποίησε την ίδια διαφήμιση σε μία μέθοδο που συνδύαζε την φωτογραφία και τη μεταξοτυπία. Αυτή η τεχνική εκτύπωσης που αρχικά εφευρέθηκε για εμπορική χρήση, θα γινόταν το μέσο υπογραφής του που θα τον ξεχώριζε από τους υπόλοιπους δημιουργούς.


Τα Πορτραίτα Polaroid

Ο Andy Warhol κρατούσε θα λέγαμε ένα ημερολόγιο φωτογραφιών από το 1971 έως και το τέλος της ζωής του το 1987. Με μία φωτογραφική στιγμής Polaroid παρήγαγε μία τεράστια συλλογή πορτρέτων, όχι μόνο φίλων και εραστών, αλλά και μεγάλων διασημοτήτων. Μερικοί από αυτούς υπήρξε ο Mick Jagger,ο Alfred Hitchcock, η Jane Fonda, ο Jack Nicholson, ο Yves Saint Laurent και πολλοί άλλοι. Οι polaroids του Warhol αναπαριστούν το εξωτερικό περίβλημα μιας πραγματικότητας ανέπαφο από συναισθήματα. Όλες οι φωτογραφίες εκφράζουν την ιδέα του καλλιτέχνη πως όλοι φαίνονται πανομοιότυποι και δρουν κατά τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας τα πάντα ως ψευδαίσθηση.


Andy Warhol’s Quotes

“People should fall in love with their eyes closed.”

“The best thing about a photograph is that it never changes. Even if the people in it do.”

“I just do art because I’m ugly and there’s nothing else for me to do.”

“A picture means I know where I was every minute. That’s why I take pictures. It’s a visual diary.”

“In the future, everybody will be world famous for fifteen minutes.”

“I never fall apart, because I never fall together.”

“Everything has it’s beauty but not everyone sees it”

“Don’t think about making art, just get it done. Let everyone else decide if it’s good or bad, whether they love it or hate it. While they are deciding, make even more art.”

“The idea is not to live forever, it is to create something that will.”

Χριστίνα Χανιώτου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top