Διαβάσαμε: Alter – Κατερίνα Γιατζόγλου | Πάστα Φλώρα

Alter – Εκδόσεις Καστανιώτη

<< Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό. Μην αναρωτηθείτε σε ποιά πόλη είμαστε. Θα μπορούσε να ήταν οπουδήποτε. Εδώ εκεί, πιο μακριά, στα τελευταία σύνορα του κόσμου. Οι πόλεις δεν έχουν καμιά, μα καμιά σημασία. Ούτε οι χρονιές. Σημασία έχουμε εμείς, οι ψυχές που μένουν αδιάφθορες στον τόπο και στον χρόνο… Τίποτα δεν αλλάζει. Όλα μένουν ίδια, επαναλαμβάνονται. Κύκλοι, που περιμένει ο καθένας την σειρά του για να κλείσει. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο που το καταλαβαίνουμε όταν είναι αργά>>.

Μία μικρή αναφορά στο Μύθο του Αρχέγωνου Ανδρόγυνου αρκεί για να καταλάβεις τη δομή του βιβλίου. “Alter” ίσως να αναφέρεται τελικά στο alter ego μας, ή και στο άλλο μας μισό. Υπάρχει;

Η συγγραφέας, Κατερίνα Γιατζόγλου, έχει αναφέρει χαρακτηριστικά πως “την πένα της πάντα τη βουτάει στην ψυχή της όταν γράφει”. Έτσι και εδώ, στη μικρή μας ιστορία, οι πρωταγωνιστές είναι η Βαλέρια και η ψυχή της. Το βασικό της χαρακτηριστικό; Πως πάντα βρισκόταν από την άλλη μεριά, από την απέναντι όχθη του ποταμού, προσπαθώντας να περάσει για λίγο στις συνήθειες του υπόλοιπου κόσμου, αποτυχάνοντας από επιλογή.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι πρίγκιπες μικροί και συνηθισμένοι στο να τρέμουμε απλά συναισθήματα. Ώσπου έρχεται η ψυχή και τυχαία ένα βράδυ, – ύστερα από ένα γάμο, τρία παιδιά, ατελείωτα ξενύχτια, τσιγάρα και μελαγχολικά χαμόγελα, – συναντά μια φιγούρα που τυπώνεται επάνω της. Την ακολουθεί, την ψάχνει, την ειρωνεύεται, τη βρίζει κι ύστερα εξαφανίζεται στο φως. Κι όμως ποτέ δεν μένεις μόνος. Δε χρειάζεται να αναλύσεις πολλά για να καταλάβεις ότι έστω και αυτές οι 90 σελίδες αξίζουν μια ανάγνωση. Θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι με πρίγκιπες αλλά και μια βαθιά βουτιά στα έγκατα του ψυχικού μας κόσμου.

Βαθμολογία : 8/10


Τίτλος: Alter
Συγγραφέας: Κατερίνα Γιατζόγλου
Είδος: Μικρές ιστορίες, Αισθηματική Λογοτεχνία
Εκδόσεις: Καστανιώτη (και self-published)
Σελίδες: 90

Αναστασία Παπαδοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top