Διαβάσαμε: Εύα της Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε | Πάστα Φλώρα

Μάρτιος του 1937.

Ενώ ο ισπανικός εμφύλιος συνεχίζει την τραγική πορεία του, μια αποστολή φέρνει τον Λορένθο Φαλκό στην Ταγγέρη, πολυτάραχο σταυροδρόμι κατασκόπων, μαύρης αγοράς και συνωμοσιών, με εντολή να πείσει τον καπετάνιο ενός πλοίου φορτωμένου με χρυσάφι από την Τράπεζα της Ισπανίας να αλλάξει πλευρά. Η πληροφορία πως στο πλοίο επιβαίνει η Εύα, της οποίας τη ζωή έχει σώσει ήδη μια φορά, κάνει την αποστολή του ακόμη δυσκολότερη. Εθνικοί, δημοκρατικοί και Σοβιετικοί κατάσκοποι, άντρες και γυναίκες, βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ έναν πόλεμο σκοτεινό και βρόμικο, όπου θα επιστρέψουν επικίνδυνα φαντάσματα από το παρελθόν.

Από το Ισπανό συγγραφέα του “Ο πίνακας της Φλάνδρας” και η “Η Λέσχη Δουμάς” (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη) το “Εύα” έρχεται να μας ταξιδέψει στην εξωτική Ταγγερη κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Ένα βιβλίο γεμάτο κατασκοπία, δολοπλοκίες, μηχανοραφιες και σκοτεινά συμφέροντα με ύφος και πλοκή όπου παραπέμπει έντονα στην τριλογία του Στρατή Τσίρκα “Ακυβέρνητες Πολιτείες”, μαγευτικές περιγραφές τοπίων και έντονη, κινηματογραφική γραφή, μέσα από το οποίο ο αναγνώστης παρακολουθεί τη διασταύρωση ανθρώπων πολυδιάστατων, με διαφορετικές καταβολές, εμπειρίες, απόψεις και ηθικές αξίες. Στο βιβλίο ακολουθούμε τα βήματα του Φαλκό (τον οποίο ο Πέρεθ μας συστήνει στο ομώνυμο μυθιστόρημα του “Φαλκό”) ενός κατασκόπου των Ισπανών εθνικιστών.

Πρόκειται για έναν γοητευτικό, επιπόλαιο και πονηρό νεαρό άνδρα, ο οποίος δεν διστάζει να ζήσει έντονα την κάθε στιγμή και παίζει το θανάσιμο παιχνίδι της κατασκοπείας με μαεστρία και δεξιοτεχνία. Στον αντίποδα συναντάμε την Εύα, μια δυναμική και αδίστακτη κατάσκοπο της κομμουνιστικής Ρωσίας με έντονη πίστη στα ιδανικά της. Ένας άδοξος έρωτάς ανθίζει στο λιμάνι της Ταγγέρης μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, ο οποίος σε συνδυασμό με την καταδικασμένη σε αποτυχία αποστολή των δημοκρατικών προσδίδει λυρικότητα και τραγικότητα στο μυθιστόρημα, “ρουφώντας” κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αναγνώστη μέσα του και τροφοδοτώντας διαρκώς το ενδιαφέρον του.

Τέλος ο συγγραφέας καταπιάνεται έντονα με το ζήτημα του φανατισμού, διατυπώνοντας έμμεσα το ρητορικό ερώτημα του αν έχει πραγματικά σημασία η ιδεολογία την οποία αντιπροσωπεύεις όταν αυτή σε ωθεί σε βιαιοπραγίες και στέρηση των δικαιωμάτων του συνανθρώπου σου ή αν πολλές φορές πρόκειται απλά για μια ακόμη “ταμπέλα” που άνθρωποι και καθεστώτα υιοθετούν ανά την ιστορία, προκειμένου, να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες πράξεις τους, ως μέσο για την επίτευξη ενός “ανώτερου” σκοπού.

Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, όπου συνδυάζει την ιστορία με την μυθοπλασία και καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.


Βαθμολογία: 9/10 

Τίτλος: Εύα/ Eva

Συγγραφέας: Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε 

Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη 

Σελίδες: 448

Είδος: Ιστορικό μυθιστόρημα 

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν!

Ιωάννα Δημητσάνου 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top