Διαβάσαμε: Furthermore – Tahereh Mafi | Πάστα Φλώρα

Η Άλις ήξερε ότι το να είναι διαφορετική θα ήταν πάντα δύσκολο, ήξερε ότι δεν υπήρχε μαγεία για να σβήσει τα στερεότυπα, ούτε να διορθώσει τις ανισότητες της ζωής. Όμως η Άλις είχε αρχίσει να μαθαίνει επίσης ότι η ζωή ποτέ δεν προχωρούσε με απόλυτες καταστάσεις. Οι άνθρωποι και θα την αγαπούσαν και θα την έδιωχναν, θα έδειχναν και ευγένεια και προκατάληψη. Η απλή αλήθεια ήταν πως η Άλις θα ήταν πάντα διαφορετική, αλλά το να είσαι διαφορετικός σημαίνει να είσαι μοναδικός, και η μοναδικότητα είναι περιπέτεια. Δεν είχε πλέον σημασία πως την έβλεπε ο κόσμος, αλλά πως έβλεπε εκείνη τον εαυτό της.

Η Άλις θα επέλεγε να αγαπήσει τον εαυτό της, διαφορετική και μοναδική, κάθε μέρα της εβδομάδας.

Αυτή ιστορία ποτέ δε θα αφήσει το μυαλό και την καρδιά μου. Δεν ξέρω πως, αλλά θα φροντίσω να μη φύγει. Γράφοντας αυτή την κριτική, τα μάτια μου δακρύζουν από χαρά και ζεστασιά και στοργή. Το Furthemore της Tahereh Mafi είναι ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να διαβάσουν. Είναι μια μοναδική ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που έψαξε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους και εκπλήξεις για να βρει τον πατέρα της, και στο δρόμο βρήκε τη φιλία, την αυτοπεποίθηση, την περιπέτεια και την ελευθερία. Είναι ένα γλυκό, λαμπερό παραμύθι που θα αγγίξει την ψυχή σας και θα σας βοηθήσει να ξεκλειδώσετε τα αληθινά σας χρώματα. Και πάντα θα εκτιμώ την ύπαρξή του.

Η κοσμογονία του είναι εκπληκτική. Κάποιες άλλες κριτικές αναφέρουν πως είναι ελαφρά βασισμένο στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, και παρότι μπορώ να δω μια μικρή σύνδεση, η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική. Η γραφή ζωντάνεψε τον κόσμο και με τράβηξε μέσα του, βάζοντας με σε ένα πλαίσιο όπου όλα είναι δυνατά. Ο λυρικός τρόπος περιγραφής που έχει η Tahereh Mafi, μαζί με το έντονο παραμυθένιο στοιχείο δημιούργησε για μένα μια μοναδική εμπειρία ονείρων καθώς γυρνούσα τις σελίδες του βιβλίου.

Οι χαρακτήρες ήταν καλοδουλεμένοι, και παρότι είναι ιστορία για παιδιά, είχαν απίστευτο βάθος και με έκαναν να πιστεύω ότι τους γνώριζα καιρό, και ότι ήθελα να γίνω φίλη τους. Τους  ακολούθησα στις περιπετειές τους στο Furthermore, θαύμασα τη γενναιότητά τους, την άνθηση της φιλίας τους και τον τρόπο που συνδύαζαν τις δυνάμεις τους για να καλύψουν τυχόν αδυναμίες. Βρήκα και την ύπαρξη αφηγητή πολύ πρωτότυπη και εξαιρετική ιδέα.

Γενικά μιλώντας, ήταν ένα βιβλίο που με έκανε πολλή χαρούμενη και μου πρόσφερε κάτι ευχάριστο να σκέφτομαι κάθε στιγμή που το διάβαζα! Ανυπομονώ να δω τις περιπέτειες των παιδιών να συνεχίζονται και στο Whichwood, το επόμενο βιβλίο ♥

Βαθμολογία: 5/5

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top