Διαβάσαμε: Η εξαφάνιση της Ρόζι Άντερσον – Ντέµπι Χάουελς | Πάστα Φλώρα

Η εξαφάνιση της Ρόζι Άντερσον θα ταράξει την ζωή των κατοίκων του χωριού, όπου κατοικούσε και θα συγκλονίσει την κηπουρό του χωριού Κέιτ, της οποίας η μοναχοκόρη, Γκρέις ήταν συμμαθήτρια της Ρόζι. Ποιός θα μπορούσε να διαπράξει ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα και να δολοφονήσει την τέλεια κόρη μίας τέλειας οικογένειας;

Ή μήπως δεν είναι όλα όσο ιδανικά φαίνονται; Τί κρύβει αυτή η φαινομενικά υποδειγματική οικογένεια; Πόσα μπορούν άραγε να συμβαίνουν πίσω από μια κλειστή πόρτα;

<<Η εξαφάνιση της Ρόζι Άντερσον>> είναι το πρώτο και γνωστότερο μυθιστόρημα της Debbie Howells. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, με αργή εξέλιξη αλλά ενδιαφέρουσα, καλοδουλεμένη και ανατρεπτική πλοκή. Ο τρόπος γραφής είναι πολύ καλός και και οι χαρακτήρες αναπτύσσονται σε κάθε κεφάλαιο με αποτέλεσμα η εικόνα που είχε σχηματίσει o αναγνώστης για αρκετούς από αυτούς να αλλάζει ριζικά κατά τη διάρκεια του μυθιστορήματος. Η αφήγηση είναι αμφίδρομη και χωρίζεται ανάμεσα στην Κέιτ, την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, που μας παρουσιάζει τα γεγονότα ,που πραγματοποιούνται έπειτα από την εξαφάνιση της Ρόζι ,μέχρι την επίλυση του μυστηρίου γύρω από τη δολοφονία της και στη Ρόζι η οποία αφηγείται τα γεγονότα της παιδικής της ηλικίας καθώς και όσα οδήγησαν στη δολοφονία της, αποκαλύπτοντας μας παράλληλα σκοτεινές πτυχές της οικογένειας της, πράγμα που βρήκα απίστευτα ενδιαφέρον. Ακόμη μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας στηλίτευε τον χειρισμό των ΜΜΜ σε παρόμοιες περιπτώσεις, την έλλειψη σεβασμού όπου δείχνουν και την πίεση που ασκούν στους συγγενείς του θύματος, αλλά και τον εξευτελισμό που προκαλούν στο ίδιο το θύμα δημοσιοποιώντας στοιχεία της προσωπικής του ζωής , εξοραΐζοντας έτσι την τραγικότητα του εγκλήματος.

Τέλος αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο βιβλίο είναι η μητέρα της Ρόζι, η Τζοάνα. Η γυναίκα που ανέχεται έναν βίαιο, αλκοολικό, άπιστο, ελεγχομανή άντρα που ποτέ δεν τη σεβάστηκε. Η μητέρα η οποία υποβάλλει τα ίδια της τα παιδιά σε μια ζωή γεμάτη καταπίεση και υποτίμηση και φτάνει στο σημείο να δολοφονήσει τη μεγαλύτερη κόρη της, ώστε να κρατήσει το σύζυγό της κοντά της, όχι επειδή δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει, αλλά διότι δεν θέλει να καταστρέψει την ιδεατή ευτυχία της και την εικόνα της τέλειας οικογένειας που έχει γαλουχήσει για τα μάτια του κόσμου. Στην αρχή παρουσιάζεται ως θύμα του άντρα της, όμως στην πορεία του μυθιστορήματος αποκαλύπτεται, ότι η ίδια πολλές φορές δρούσε ως θύτης απέναντι στα παιδιά της και χειραγωγούσε άτομα του περιβάλλοντος της ,συμπεριφορά που σε συνδυασμό με τον ψυχικά διαταραγμένο χαρακτήρα της και την άσχημη παιδική ηλικία της ,την οδήγησαν στην δολοφονία της κόρης της.
Η συγγραφέας θίγει την ενδοοικογενειακή βία με πολύ σωστό τρόπο, δίνοντας της παράλληλα μια διαφορετική διάσταση η οποία εξυπηρετεί την πλοκή του διηγήματος και διχάζει τον αναγνώστη σχετικά με τον πραγματικό υπαίτιο του φόνου της Ρόζι Άντερσον.

Βαθμολογία: 8/10
Τίτλος: Η εξαφάνιση της Ρόζη Άντερσον/ The bones of you
Συγγραφέας: Ντέµπι Χάουελς
Εκδοτικός: Εκδόσεις Πατάκη
Σελίδες: 424

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top