Διαβάσαμε: Ο Λαβύρινθος του Πάνα – Κορνέλια Φούκνε, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο | Πάστα Φλώρα

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ. ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ. ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ.


Λένε ότι πριν από πολύ, πολύ καιρό, σ’ ένα υπόγειο βασίλειο όπου δεν υπήρχε ούτε ψέμα ούτε πόνος, ζούσε μια πριγκίπισσα η οποία ονειρεύτηκε τον κόσμο των ανθρώπων. Η πριγκίπισσα Μοάνα ονειρεύτηκε έναν τέλειο γαλανό ουρανό και μια απέραντη θάλασσα από σύννεφα· ονειρεύτηκε τον ήλιο, το γρασίδι και τη γεύση της βροχής.

Έτσι, μια μέρα η πριγκίπισσα ξέφυγε από τους φρουρούς της και ήρθε στον κόσμο μας. Σύντομα ο ήλιος έσβησε όλες τις αναμνήσεις της και εκείνη ξέχασε ποια ήταν κι από πού είχε έρθει. Περιπλανήθηκε πάνω στη γη, υποφέροντας από το κρύο, τις ασθένειες και τον πόνο. Και, τελικά, πέθανε.

Ο πατέρας της, ο βασιλιάς, δε σταμάτησε ποτέ να την αναζητά. Γιατί ήξερε ότι το πνεύμα της Μοάνα ήταν αθάνατο και ήλπιζε ότι μια μέρα θα επέστρεφε κοντά του. Μέσα σ’ ένα άλλο σώμα, σε μιαν άλλη εποχή. Ίσως σε κάποιο άλλο μέρος.

Θα περίμενε. Μέχρι την τελευταία του πνοή. Μέχρι το τέλος του κόσμου.

Αιώνες έπειτα από την εξαφάνιση της πριγκίπισσας Μοάνα η νεαρή Οφέλια θα ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι μέσα στο μυστηριώδη λαβύρινθο, που θα της αποκαλύψει την πραγματική της καταγωγή και θα την οδηγήσει στο βασίλειο της. Μέσα από μια διαδρομή γεμάτη λιποτάκτες πολεμιστές της αντίστασης, νεράιδες, και θηρία ανθρωπόμορφα αλλά και βγαλμένα από λησμονημένες ιστορίες η Οφέλια θα ανακαλύψει τη δική της ιστορία, όπου το τερατώδες και το ανθρώπινο είναι στενά δεμένα μεταξύ τους και οι μύθοι ζουν με αίμα…

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη πεζογράφος παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας ενώνει την πένα της με τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και μαζί ζωγραφίζουν έναν ιδιαίτερο μαγικό και ταυτοχρόνως σκοτεινό κόσμο κεντώντας τη φαντασία με την σκληρή πραγματικότητα της Ισπανίας του Φράνκο.

Ένα βιβλίο που αγάπησα από την πρώτη κι όλας σελίδα και θα το κατέτασα ανεπιφύλακτα στη λίστα με αγαπημένα μου βιβλία για αυτό το έτος.

Ήταν τόσο παραμυθένια όσο και σκοτεινό, περίμενα, να είναι, με ύφος που παραπέμπει έντονα στις ιστορίες του Neill Gaiman και τις ταινίες του Tim Burton, γραφή ποιητική και ατμοσφαιρική και μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων.

Λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας δένει τη μαγική πλευρά της ιστορίας και την προσπάθεια της πριγκίπισσας Μοάνα, να επανασυνδεθεί με το βασίλειο και την οικογένεια της, με αυτή που αφορά το απολυταρχικό
καθεστώς του Φράνκο και τους ήρωες που πολέμησαν για την ανατροπή του, πετυχαίνοντας έτσι την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη φαντασία και τη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών αλλά και της πραγματικότητας.

Παράλληλα μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ζωντανεύουν πολλαπλές μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την κεντρική ιστορία του μυθιστορήματος, όλες εκ των οποίων συνοδεύονται από υπέροχα illustrations, που καθιστούν το βιβλίο ακόμη πιο ξεχωριστό.

Τέλος το βιβλίο έχει μία ιδιαίτερα έντονη φεμινιστική χροιά, που διδάσκει στους αναγνώστες την ανάγκη για καλλιέργεια καλοσύνης, αγάπης και πίστη στην προσωπική μας δύναμη, αλλά και αποτελεί ένα μυθιστόρημα ύμνο στη δημοκρατία και το διαρκή αγώνα για την απόκτηση και διατήρηση αυτής.

Εκεί που το παραμύθι συναντά την πραγματικότητα γεννιέται μία όμορφη και σκοτεινή ιστορία, το «Ο Λαβύρινθος του Πάνα» είναι ένα βιβλίο που απόλαυσα και θα πρότεινα σε κάθε παιδί, έφηβο αλλά και ενήλικα με βαθιά αγάπη για τη φαντασία και  την παιδική πλευρά που όλοι διατηρούμε σε όλη μας τη ζωή.


Βαθμολογία: 10/10

Τίτλος: Ο Λαβύρινθος του Πάνα

Συγγραφέας: Κορνέλια Φούκνε ,  Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός

Αριθμός σελίδων: 320

Είδος: Λογοτεχνία του φανταστικού

 

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν!

Ιωάννα Δημητσάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top