Διαβάσαμε: Σκλήθρα της Ράνια Καραχάλιου │ Πάστα Φλώρα

«Επιστολή 1η 

Ήμουν μικρή, πολύ μικρή, όταν μου πρωτοψυθύρισες θα σε συντροφεύω εσαεί. Καθότι λόγο δεν μ’ άφησες να ‘χω στη δήλωση αυτή, ούτε ήξερα ακόμη τι σημαίνει ε σ α ε ί, ξεκίνησα να συλλέγω αντιπερισπασμούς. Στην αρχή γραμματόσημα, χαρτιά αλληλογραφίας, αρωματικούς φακέλους, μολύβια με φαγωμένη μύτη, ή χωρίς.

κι ύστερα λέξεις

λύκαινες λέξεις

να τις θηλάζω

σε κάθε σου επίσκεψη»                                           

[απόσπασμα από το βιβλίο, σελ. 13]


Το 2018 η Ράνια Καραχάλιου μας χάρισε απλόχερα το πρώτο της λογοτεχνικό έργο, τη «Σκλήθρα». Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό έργο, το οποίο αποτελείται από πεζά- (ποιήματα) και 12 επιστολές, χωρισμένο σε 2 μέρη.

Η αμφίσημη «Σκλήθρα» ταξιδεύει το μυαλό μας σε διάφορες σκέψεις. Κάποιος μπορεί να ορίσει τη σκλήθρα ως ένα κομματάκι ξύλου που μπήγεται στο δέρμα κυριολεκτικά ή, συμβολικά ως ένα «κομματάκι» ανάμνησης που μπήγεται στο νου. Κάποιοι άλλοι, κοιτώντας και το εξώφυλλο με το ανθισμένο αναπνευστικό σύστημα, μπορεί να παραπέμψει τη προσοχή του και στο ομώνυμο φυτό. Το μόνο σίγουρο διαβάζοντας την είναι ότι σε καθηλώνει και δεν θες να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.

Στο πρώτο μέρος του έργου, ταξιδεύουμε στην παιδική και την ενήλικη ζωή της συγγραφέως. Δεν υπάρχει μια χρονολογική αφήγηση με την οποία να παρουσιάζονται τα κείμενα. Μέσα από τα μάτια της- πολλές φορές ενήλικης- Ράνιας, βλέπουμε και βιώνουμε μαζί της στιγμές από όλη τη ζωή της.

Από την παιδική της ηλικία μέχρι τα φοιτητικά της χρόνια, ακόμα και ύστερα από αυτά. Παρόλο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χαρακτήρας του έργου είναι, εν μέρει, αυτοβιογραφικός, καθώς βλέπουμε μέσα από τα μάτια της στιγμές, πρόσωπα και μέρη που «σημάδεψαν» τη ζωή της, με το ύφος της τα μεταβιβάζει όλα από το προσωπικό στο συλλογικό επίπεδο.

Με όπλα το αστείρευτο χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και το ανεπιτήδευτο- ποιητικό πολλές φορές- ύφος, μας δίνει την αίσθηση πως ό,τι διαβάζουμε είναι οικείο σε μας, γνώριμο, ίσως ως μια ξεθωριασμένη ανάμνησή μας. Είναι γεγονότα που λίγο πολύ έχουν λάβει χώρα στις ζωές όλων μας. Έτσι προχωρώντας την ανάγνωση, μας κάνει να κοιτάμε πίσω και να χαμογελάμε νοσταλγικά στο δικό μας παρελθόν και την παιδική μας ηλικία. Η ζωή της είναι μοιρασμένη σε δύο πόλεις: την Πάτρα (βλέπουμε και στοιχεία της ντοπιολαλιάς), όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και την Αθήνα.

Ειδικά όσον αφορά την Πάτρα, δεν γίνεται να μην ξυπνήσουν από τον λήθαργο αφηγήσεις που έχουμε ακούσει κάποτε όλ@ οι Πατριν@: ιστορίες σχετικά με την Μαρία την Δαιμονισμένη ή την μυστηριώδη  χαιρέκακη γριά που μένει δίπλα από το σχολείο μας.  

Στο δεύτερο μέρος, το σουρεαλιστικό στοιχείο γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με τα κείμενα να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φανταστικό. Η ουσία όμως, ή ο πυρήνας καλύτερα, των κειμένων, είναι αντλημένη από την (κοινωνική) πραγματικότητα. Με γερή δόση εκλεπτυσμένης ειρωνείας αντικατοπτρίζονται διαχρονικά φαινόμενα. Όχι με τρόπο αυστηρά διδακτικό, αλλά με τρόπο ψυχαγωγικό τοποθετεί μια «σκλήθρα» στη σκέψη και προβληματίζει. 

Μεγάλο μέρος του έργου αποτελείται από τις επιστολές. 12 επιστολές, άχρονες και εξομολογητικές, με παραλήπτη τους τον σκοτεινό κύριο, στον οποίο είναι αφιερωμένο και ολόκληρο το έργο. Ποιος είναι αυτός ο σκοτεινός κύριος; Ένα πραγματικό πρόσωπο του παρελθόντος; Μια φανταστική οντότητα; Ένα αποκύημα της φαντασίας; Σε ποιον, εν τέλει, στέλνονται αυτές οι επιστολές; Ερωτήματα που φυσικά δεν θα απαντηθούν στα πλαίσια αυτού του άρθρου· είναι προτιμότερο να αφήσω την ανακάλυψη του σκοτεινού κυρίου πάνω σου. 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα υπέροχο έργο που αγγίζει και συγκινεί την ψυχή και μας κάνει να νοσταλγούμε στιγμές από το παρελθόν μας. Δεν χαρακτηρίζεται από περιττούς συναισθηματισμούς και μελοδραματισμούς. Αντιθέτως, με το οικείο του ύφος και το χιούμορ του σε κατακτά και σε απορροφά. 

Ευαίσθητο και ρεαλιστικό, νοσταλγικό και ενίοτε σκοτεινό.  

Κείμενα της συγγραφέως, μερικά και από τα συμπεριλαμβανόμενα της «Σκλήθρας», έχουν δημοσιευθεί και στο ποιητικό περιοδικό Τεφλόν και το ιστολόγιο Ιστορίες Μπονζάι

Η «Σκλήθρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκάτη. 


Συγγραφέας: Ράνια Καραχάλιου 

ISBN: 978 960 408 248 3

Έτος κυκλοφορίας: 2018 

Εκδοτικός Οίκος: Εκάτη 

Σελίδες: 74

Είδος: Νεοελληνική πεζογραφία/ λογοτεχνία

Ερμηνείες που ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στο Πολύεδρο, Πάτρα τον Μάιο του 2019.  

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top