Διαβάσαμε: The pleasures of the Damned – Charles Bukowski | Πάστα Φλώρα

“σε αυτό το δωμάτιο 

  οι ώρες της αγάπης 

  ακόμη δημιουργούν σκιές”

Ημέρες καραντίνας, ένας τόμος ποιημάτων, ένας “outsider”, αλκοολικός, δύστροπος και καθόλου ευγενικός ποιητής. Ο παρατηρητής του κόσμου, Χ. Τσάρλς Μπουκόβσκι σε μία συλλογή ποιημάτων του από το 1951 έως και το 1993 με θέμα τις γυναίκες, το αλκοόλ, τον κόσμο, τη ζωή, το θάνατο και φυσικά τη λαγνεία. 

Αυτός ο ποιητής κρύβει παγίδες. Υπάρχουν δύο δρόμοι μαζί του να διαλέξεις, είτε θα λατρέψεις την σκληρότητά του και τον κυνισμό του που κάποιες φορές κρύβει πολύ καλά τις ευαισθησίες του, είτε θα τα σιχαθείς. Όπως και να έχει όμως για να αποφασίσεις πρέπει να τον διαβάσεις. Το βιβλίο περιέχει περίπου 300 ποιήματα, άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα, βγαλμένα κυριολεκτικά από τη ζωή του – μας – την καθημερινότητα. Ο Μπουκόβσκι τα έγραφε με μπουκάλια ουίσκι, εμείς μπορούμε να τα διαβάσουμε με κρασί προσπαθώντας να βρούμε τους δικούς μας δαίμονες μέσα στους στίχους του, διαλέγοντας να τους κρατήσουμε μια για πάντα ή να τους διώξουμε μακριά. 

“δημιουργήστε και ανά-δημιουργήστε τον εαυτό σας 

αλλάξτε τον τόνο και το σχήμα τόσο συχνά,

ώστε να μην μπορέσουν ποτέ να σας εντάξουν σε μία κατηγορία”

Από τους λίγους ποιητές που μπορούν να προκαλέσουν τόσα έντονα συναισθήματα στην καρδιά. Η ποίησή του είναι πεζή, επαναλαμβάνεται και σου μένει στο μυαλό. Αυτός είναι ο στόχος της εξάλλου, να σε κινήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Η συλλογή αυτή είναι από τις μεγαλύτερες έως τώρα του Μπουκόβσκι, με πάνω από 500 σελίδες, κατάλληλη και για όσους τον γνωρίζουν ήδη αλλά και για όσους τώρα ξεκινάνε το ταξίδι μαζί του.

Τα ποιήματα επιλέχθηκαν από τον εκδότη του John Martin με τις εκδόσεις Black Sparrow Press με το ίδιο να δηλώνει πως είναι “τα καλύτερα των καλύτερων του Τσαρλς Μπουκόβσκι”

Σειρά σας να το ανακαλύψετε!


Βαθμολογία: 10/10

Τίτλος: The pleasures of the damned

Συγγραφέας: Charles Bukowski

Αναστασία Παπαδοπούλου

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top