Διαβάσαμε: Το θαύμα της RJ Palacio | Πάστα Φλώρα

Αν αυτή η ιστορία ήταν ρόφημα, θα ήταν ζεστή σοκολάτα δίπλα στη φωτιά. Αν ήταν αίσθημα, θα ήταν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου στο παράθυρο, να ζεσταίνουν τον κόσμο. Ήταν τόσο γλυκό, δυνατό και αξιομνημόνευτο την ίδια στιγμή, και μου δημιούργησε τεράστια αμφιθυμία για τον κόσμο όπου ζούμε, που περιέχει σκοτάδι και φως, πόνο και ευγένεια. Και μου έδωσε μία επιλογή. Να διαλέξω μια μεριά. Έλα στη φωτεινή πλευρά, μου είπε, έχουμε Πόλεμο των Άστρων, φιλίες και την ιστορία ενός μοναδικού μικρού παιδιού.

Το Θαύμα είναι η ιστορία του Όγκι, ενός παιδιού με μία γενετική κατάσταση παρόμοια με το σύνδρομο Treacher Collins, που έκανε το γενναίο βήμα να πάει στο σχολείο. Ακόμα βαθύτερα, το Θαύμα είναι η ιστορία του πως εμείς, σαν άνθρωποι, εκπλήσσουμε ο ένας τον άλλο με τους πιο μοναδικούς τρόπους. Είναι ένα βιβλίο «επερχόμενης ηλικίας» τόσο για τον Όγκι όσο και για την αδερφή του τη Βία, τους γονείς τους, τους δασκάλους και τους φίλους τους, και λέγεται από διάφορες οπτικές, όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες με τον τρόπο τους. Το γράψιμο είναι απλό, σχεδόν αφελές και παιδικό, αλλά βρίσκει πανεύκολα το στόχο, κάνοντας τον αναγνώστη να νιώσει κάθε συναίσθημα, αλλά κυρίως ένα μείγμα γέλιων και δακρύων που του δίνει την ιδιαίτερη αίσθησή του.

Προσωπικά λάτρεψα το πώς είναι γραμμένο. Λάτρεψα την «απαλότητα» και την αίσθηση ασφάλειας που κάποιες φορές μου έφερνε, παρότι με στενοχώρησε πολύ κάποιες φορές. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι σκέψεις που ξύπνησε σχετικά με την ομορφιά και την καλοσύνη, και πως ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του. Ακόμα, μου άρεσαν όλες οι αναφορές στον Πόλεμο των Άστρων, οι διάφορες εξελίξεις της ιστορίας (ιδίως εκείνη με την εκδρομή στη φύση), και οι λιγότερο εμφανείς αλλά εξίσου σημαντικές συζητήσεις για το πένθος, την αυτοεικόνα και το κουράγιο.

Λάτρεψα την πλειοψηφία των χαρακτήρων, κυρίως όμως τον Όγκι, τον μπαμπά του και τον Τζάστιν. Βρήκα πολύ καλές και τις φιλίες της ιστορίας, καθώς και το πώς μεταβλήθηκαν, και για κάποιο λόγο ένιωσα ιδιαίτερη νοσταλγία να διαβάσω παιδικά βιβλία με κοινωνικό περιεχόμενο. Γενικά, ήταν μία πολύ καλή εμπειριά, και το συγκεκριμένο βιβλίο αξίζει όλα του τα εύσημα.

Βαθμολογία: 5/5

Mαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top