Διαβάσαμε: Wichwood | Πάστα Φλώρα

Μετά την κριτική του Furthermore, αποφάσισα να γράψω μια και για το δεύτερο βιβλίο, το Whichwood, το οποίο είχε τελείως διαφορετική αίσθηση αλλά με γέμισε εξίσου με ζεστασιά. Σε αντίθεση με τον πολύχρωμο κόσμο όπου όλα ήταν πιθανά, τον οποίο γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο, σε αυτό, ο αναγνώστης βρίσκεται σε ένα παγωμένο μέρος όπου η τελευταία «μόρντεσουρ», ένα κορίτσι με την ικανότητα να φροντίζει τα πτώματα και να επιτρέπει την κατάβαση των ψυχών τους στον κάτω κόσμο, παλεύει να μείνει ζωντανή. Αν το πρώτο βιβλίο, μέσα από το παραμύθι του, μίλησε για την αυτοεκτίμηση και την αγάπη για τη διαφορετικότητα, το δεύτερο μίλησε για το πώς να ανοίξεις την καρδιά σου μετά το τραύμα, πώς να δεχτείς πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις και  πώς να συμφιλιωθείς, σε ένα βαθμό, με τον κόσμο που σε περιβάλλει.

Λάτρεψα τους χαρακτήρες, την πλοκή, την ευφάνταστη (ξανά) κοσμογονία και τις ερωτήσεις για τη ζωή και το θάνατο που τέθηκαν με αλληγορικό τρόπο. Έκλαψα από χαρά με τις υπέροχες φιλίες των χαρακτήρων, και χάρηκα που οι χαρακτήρες του πρώτου βιβλίου εμφανίστηκαν και σε αυτό, όπου άρχισαν και να ανθίζουν οι πρώτες τους αγάπες. Το γράψιμο είναι όπως πάντα μαγικό όταν πρόκειται για την Tahereh Mafi, η οποία διέπρεψε για ακόμα μια φορά ως αφηγήτρια, δίνοντάς μου την ευκαιρία να κατανοήσω τις σκέψεις των χαρακτήρων, να χαμογελάσω και να χορέψω μαζί τους, να πονέσω μαζί τους και να ονειρευτώ μαζί τους.

Το δεύτερο αυτό βιβλίο ήταν λίγο πιο βαρύ από το πρώτο (αν σκεφτούμε πως είναι βιβλία για παιδιά), γιατί διαχειρίστηκε, με λεπτό τρόπο βέβαια, θέματα όπως η κατάθλιψη, η εργασιομανία και η ψυχική αναταραχή, αλλά μου άρεσε πολύ το ότι πήγε την ιστορία σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο και πάλι αρίστευσε. Εμπιστεύομαι πάρα πολύ τη συγγραφέα, να πω εδώ, και θέλω πραγματικά να διαβάσω όλα όσα έχει γράψει

Γενικά μιλώντας, αυτή η ιστορία έμεινε στην καρδιά μου τόσο όσο και η πρώτη, και αυτή η διλογία είναι και επισήμως ένα από τα βιβλία που θα διαβάζω για να νιώθω σαν στο σπίτι μου. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να διαβάσουν ένα μοναδικό παραμύθι γεμάτο δυνατές συγκινήσεις και μία ομάδα από περιπετειώδεις προέφηβους που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε, θα σας πάρουν από το χέρι και θα σας τραβήξουν στη μαγεία. Δεν είναι ανάγκη να έχει διαβαστεί το πρώτο για να διαβαστεί αυτό (όμως θα το πρότεινα, για να έχετε περισσότερη σύνδεση με τους χαρακτήρες).

Συνοψίζοντας, είναι ένα βιβλίο γεμάτο ονειρική ατμόσφαιραου προσιδιάζει σε χειμώνα), πασπαλισμένη με χιονονιφάδες, παγωμένα κλαδιά, φαντάσματα να περνούν αργά μέσα από τα δέντρα και ένα πανέμορφο κοριτσάκι με χιτζάμπ που κρατά στα χέρια της το μέλλον του κόσμου.

Βαθμολογία: 5/5 

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top