Είδαμε: Άγριος Σπόρος | Πάστα Φλώρα

«Άγριος Σπόρος»

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, στο χωριό σου

«Ο κύριος Σταύρος; Ναι, φυσικά και τον ξέρω. Έχει μια καντίνα στη παραλία. Μένει με τη κόρη του στο χωριό. Λένε πως χώρισε. Εγώ πάντως δεν έχω δει τη γυναίκα του. Καλός άνθρωπος. Φιλόξενος, ανοιχτόκαρδος, γλεντζές. Με έχει κεράσει αρκετές φορές. Έχει κι ένα χοιροστάσιο, εδώ πιο πάνω. Πουλάει καλό πράγμα.»

«Ο κύριος Σταύρος; Ναι, από μικρό παιδί τον ξέρω. Πήγαινα με τον παππού μου στη ταβέρνα και με κέρναγε σουβλάκια. Έχει κι ένα κορίτσι, όμορφο, γλυκό, τον βοηθάει τα καλοκαίρια στο μαγαζί. Άκουσα πως θέλει να βγάλει άδεια λειτουργίας και τον δυσκολεύουν.»

«Στον κύριο Σταύρο καλέ έτρωγε και έπινε ο γερμανός. Τις προάλλες χορεύανε μαζί τα μεσάνυχτα στο μαγαζί. Φαινόταν ενθουσιασμένος ο πιτσιρικάς.»

«Ο κύριος Σταύρος, ναι, … ο φωνακλάς που έχει το χοιροστάσιο εδώ πιο πάνω. Πηγαίνει τροφή κάθε βράδυ στο γουρούνια του και τα σφάζει την άλλη μέρα. Βρωμάει ο τόπος!»

«Ο κύριος Σταύρος, ναι, … ο χοιροβοσκός που διατηρεί μια καντίνα στη παραλία, δεν κόβει λένε νόμιμες αποδείξεις. Έχει μαζέψει ένα πάκο με υγειονομικές παραβάσεις και χρωστάει λένε σε όποιον μιλάει ελληνικά.»

«Ο Σταύρος τον έφαγε. Τον είχα ακούσει μια φορά που του φώναζε και τον απειλούσε. Λένε ότι είχε κι ένα νταλαβέρι με τη κόρη του.»

Γνώμες ανθρώπων που μεγάλωσες μαζί τους. Γνώμες που σχηματίστηκαν με το πέρασμα χρόνων και που αρκεί μια στιγμή για να τις αμφισβητήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο υπάρχει ανεξάρτητα από αυτούς που το ανεβάζουν στη σκηνή.

Οι στάσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων οργανώνονται μέσω των εμπειριών και ασκούν κατευθυντήρια και δυναμική επίδραση. Δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμες, καθώς σημαντικό ρόλο έχει το αρνητικό ή θετικό συναίσθημα που υπάρχει και καθρεφτίζει τις αναπαραστάσεις της μνήμης.

Πόσο μάλλον σε μια κλειστή κοινωνία, όπου η επικοινωνία έχει τη τάση να διαταράσσεται συχνά και η ταύτιση με την πλειονότητα αποτελεί ουσιαστική επιθυμία. Για να αποφύγουν, οι άνθρωποι, το αίσθημα της απομόνωσης ή του στιγματισμού και της κοινωνικής πίεσης, συμμορφώνονται με την πλειονοτική θέση.

Στο χωριό σου, όπου η ανυπακοή σε νόμους και διατάξεις αποτελεί καθημερινή άσκηση επιβίωσης. Όπου το κλίμα εναλλάσσεται συνεχώς από εκδηλώσεις συμπάθειας σε ανυπόστατες υποψίες. Όπου μισές αλήθειες συμπληρώνονται από προκαταλήψεις.

Εσύ, θα προσπαθήσεις να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας;

Βέρα Αδαμοπούλου

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top