Είδαμε: Ας Κάνουμε Απόψε Ένα Παιδί | Πάστα Φλώρα

«Ας κάνουμε απόψε ένα παιδί»
Δευτέρα 04 Νοέμβρη 2019

Στο σαλόνι ενός σύγχρονου διαμερίσματος στο Κολωνάκι, ένα ζευγάρι, ο Γιώργος και η Αλίκη, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια της ζωής τους μαζί. Χρησιμοποιούν το δικαίωμα τους να δυσλειτουργήσουν στη σχέση τους κι ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός πυροδοτεί την συνειδητοποίηση.

Πρώτα λεπτά, πρώτα βλέμματα και μια ανάγκη αμφότερα να δοθούν λέξεις στη σιωπή. Ένας χρεωστικός μονόλογος ξετυλίγοντας κατηγορίες χρόνων πολιορκείται από αντίδραση, άρνηση, από ένα «όχι γιατί πάντα λάθος κάνεις». Η επιβολή της ισχυρογνωμοσύνης με τον άκαμπτο «τα ξέρω όλα» τρόπο αγωνίζεται σε ένα δεύτερο γύρο και επιτυγχάνει το αίσθημα υποτίμησης κι αδικίας. Θα ακουστεί το «πάντα εγώ φταίω για όλα» που άλλοτε τρέμει σε ένα δάκρυ κι άλλοτε σε μια φωνή;

Το αίσθημα της δυσφορίας ξεφυσάει «με θυμώνει που σε βλέπω» καθημερινά λόγω συνύπαρξης και η πόρτα αμυντικά με κρότο επίθεσης πίσω της θα κλείσει για άλλη μια φορά. Ένα κλίμα συγκρουσιακής διάθεσης σε όλα τα περιβάλλοντα – εσωτερικά κι εξωτερικά, μια καθημερινή σκέψη «δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε» που γρήγορα γίνεται συμφωνημένη διαπίστωση.

Η πόρτα που κλείνει οριστικά δε κάνει θόρυβο.

Ατέρμονα παιχνίδια «σωστού» – «λάθους», ευθύνες που δεν βαραίνουν κανέναν στο τέλος της ημέρας κι απειλητικοί χειρισμοί οικονομικού χαρακτήρα σε ένα φαύλο κύκλο που δε σταματά να αποξενώνει τους συντρόφους.

Πόση αυτοδικαίωση, πόση αυτοεπιβεβαίωση ζυγίζει μια κατηγορία;

Ο άνθρωπος προσπαθώντας να οικοδομήσει τη σχέση του σε τούβλα απαιτήσεων υψώνει μπροστά του έναν τοίχο και είναι ανέφικτο να δει. Το φυσικό αυτό εμπόδιο γεννά την ανάγκη του “διαβάσματος της σκέψης” του άλλου. Οι σύντροφοι ταμπουρώνονται αυτομάτως στο δίκιο της δικής τους οπτικής και δεν ανταποκρίνονται στις βουβές ανάγκες του άλλου.

Πώς να σε ακούσουν αν δε μιλάς;

Μια παράσταση όπου ο θυμός και ο φόβος έχουν φτάσει στο τέλμα και δίνουν τη σειρά τους στην εκφραστικότητα, την αποδοχή, την υπομονή και τη δοτικότητα. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγγύτητα και την αρμονική συνύπαρξη.

«Αγάπη δεν σημαίνει να κοιτάζονται δύο άνθρωποι στα μάτια, αλλά να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση». -Antoine de Saint – Exupéry

Βέρα Αδαμοπούλου

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top