Είδαμε: Good Place | Πάστα Φλώρα

Η διασκέδαση βγήκε από τον παράδεισο

Ή αλλιώς, μία κριτική για το Good Place

Μια αρκετά γνωστή και πολύ καλογραμμένη τηλεοπτική σειρά κατά τη γνώμη μου είναι το Καλό Μέρος (the Good Place), του οποίου ο τελευταίος κύκλος μόλις βγήκε. Εμποτισμένη με θεϊκές δόσεις χιούμορ και κολασμένα ηθικά διλήμματα, καθώς και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καλογραμμένο καστ χαρακτήρων, η σειρά ακολουθεί την Έλεανορ Σέλστροπ, που, ανοίγοντας τα μάτια της, βρίσκεται ξαφνικά στον παράδεισο, ή τουλάχιστον μια πιο αληθοφανή, εναλλακτική εκδοχή του. Εκεί, έχει την ικανότητα να διαλέξει το σπίτι των ονείρων της, την αδελφή ψυχή της, τις δραστηριότητες που θα ήθελε να κάνει, και να ζήσει μία ονειρική μεταθανάτια ζωή. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η Έλεανορ, γνωρίζοντας τη συμπεριφορά της όσο ζούσε, είναι απόλυτα σίγουρη πως έχει γίνει κάποιο λάθος…

Υπάρχουν πολλά στοιχεία του Good Place που το κατατάσσουν στις αγαπημένες μου σειρές, ένα εκ των οποίων είναι ο τρόπος που χειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης, το αν, και πώς μπορεί να κριθεί η συμπεριφορά ενός ανθρώπου, και αν μέσα από τις πράξεις μας μπορούμε να θεωρηθούμε καλοί, κακοί, ή κάτι ενδιάμεσο. Ακόμα, η σειρά διαπραγματεύεται το πώς οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο θέασης των πραγμάτων αλλά και τη συμπεριφορά τους, και να τους κάνουν καλύτερους ή χειρότερους. Κάτι που επίσης μου αρέσει πολύ είναι το πόσο διαφορετικοί είναι οι τέσσερις άνθρωποι-πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν το δικό τους λόγο να βρίσκονται στο Καλό Μέρος και τις δικές τους σκέψεις και απόψεις σχετικά με το αν αυτό το σύστημα κρίσης είναι άδικο.

Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι ο Μαικλ, ο άγγελος που βοηθά την Έλεανορ να γνωρίσει το Καλό Μέρος και υποδέχεται τόσο αυτή όσο και τους υπόλοιπους ανθρώπους στην καινούρια τους πραγματικότητα. Είναι παράξενος, δεν έχει απόλυτη επαφή με το περιβάλλον, και δυσκολεύεται να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων, ενώ παράλληλα αγχώνεται συνεχώς για τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί, κάτι που τον κάνει εξαιρετικά διασκεδαστικό και ευχάριστο.

Αν είναι κάτι που με έχει διδάξει το Good Place, αυτό είναι το να μην κρίνω ποτέ τους ανθρώπους αν δεν έχω δεδομένα, το να μην βάζω τις συμπεριφορές σε ταμπέλες και το να προσπαθώ πάντα να είμαι δίκαιη στις σχέσεις μου με τους άλλους. Και φυσικά, αν κάποιος προσπαθήσει να με κάνει να νιώσω άσχημα, να του απαντήσω όπως και η Έλεανορ ότι τανείς δεν είναι κέλειος (pobody’s nerfect.)

Βαθμολογία: 5/5

Μαρία Επισκόπου

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top