Είδαμε: Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια | Πάστα Φλώρα

Παρευρεθήκαμε στην πρεμιέρα του έργου «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και σας το παρουσιάζουμε.

Το μυθιστόρημα,  του  Στράτη Μυριβήλη,  κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 1933 και αποτελεί συνέχεια του μυθιστορήματος «Η ζωή εν τάφω». Φέτος ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Βέμπο σε διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Λίγα λόγια για το έργο:

Βρισκόμαστε στην Σμύρνη, λίγο πριν την μικρασιατική καταστροφή, όπου ο Λεωνής Δρίβας(Κωνσταντίνος Ασπιώτης), έφεδρος αξιωματικός, βρίσκεται στον θάλαμο ενός νοσοκομείου μαζί με τον φίλο του ανθυπολοχαγό Στρατή Βρανά (Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης). Ο τελευταίος, λίγο πριν την καταστροφή, του ζητά να ορκιστεί ότι με την επιστροφή του στην πατρίδα, θα ψάξει να βρει την γυναίκα του ώστε να της παραδώσει κάποια προσωπικά του αντικείμενα. Ο Λεωνής θα επιστρέψει, θα βρει τη Σαπφώ Βρανά (Λένα Παπαληγούρα), και θα εκπληρώσει την υπόσχεση του απέναντι στον αδικοχαμένο φίλο του. Ο κρυφός έρωτας που θα ξυπνήσει μέσα του για αυτήν, η μικρή κοινωνία της επαρχίας, η μάχη ανάμεσα στα ¨πρέπει¨ και τα ¨θέλω¨, οι τύψεις που ζωντανεύουν μπροστά του, έχοντας την μορφή του ανθυπολοχαγού, θα συνθέσουν το δράμα του ήρωα, ο οποίος βασανίζεται έτσι και αλλιώς από την φρυχτή εμπειρία του πολέμου.

Από την άλλη έχουμε την δασκάλα και χήρα Σαπφώ Βρανά. Μια νέα γυναίκα, η οποία ανέχτηκε ένα γάμο με έναν άνθρωπο που ποτέ δεν αγάπησε, σεβόμενη πάντα τα πρέπει και τα θέλω της κοινωνίας. Μετά τον χαμό του άντρα της, η εντυπωσιακή ομορφιά της αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, κάνει όλο το χωριό να ασχολείται μαζί της. Από την άλλη, καλείται να μεγαλώσει το παιδί, όπου απέκτησε με τον αδικοχαμένο σύζυγο της, αλλά και να ζήσει την ζωή που δεν έζησε μέχρι τώρα.

Επίσης, ο  συγγραφέας, μας παρουσιάζει την πολιτική αλλά και την κοινωνική κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε με το τέλος του πολέμου, μέσα από παράλληλες ιστορίες που εκτυλίσσονται γύρω από τον ερώτα των δυο ηρώων.

Η μαγεία του σκηνικού, σαν βγαλμένο από γκραβούρα, να μεταμορφώνεται μπροστά μας από θάλαμο νοσοκομείου σε εμπόλεμη ζώνη, ύστερα σε παράλιες, σε αρχοντικά της εποχής και πολλά άλλα, πραγματικά εντυπωσίασε τον θεατή. Επίσης οι υπεροχές ερμηνείες, από τους πρωταγωνιστές ως και τους μικρότερους ρόλους, μας ταξίδεψαν μέσα στην ιστορία, ενός από των καλύτερων έργων, του συγγραφέα Στράτη Μυριβήλη. Τέλος, η μουσική, της υπέροχης Ευανθίας Ρεμπούτσικα, κάνει το ταξίδι αυτό να μοιάζει υπέροχο.

 

Παντελής Χατζηιωάννου

 

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top