Είδαμε: Mr. Leonard | Πάστα Φλώρα

Είναι τέσσερις το πρωί, τέλη Δεκέμβρη. Σου γράφω απλώς για να δω αν είσαι καλύτερα.

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από ένα γράμμα που έγραψε σε κάποιον φίλο του ο Leonard Cohen κάπου στη Νέα Υόρκη. Το γράμμα, το οποίο έφτασε στον παραλήπτη του,  αυτό δεν είναι άλλο από το «Famous Blue Raincoat». Η απάντηση έρχεται με ένα άλλο γράμμα, το οποίο αναλαμβάνει ένας νεαρός θυρωρός, ο Μαρκ, να το παραδώσει στον κύριο Cohen… Κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι, ένα ταξίδι με αφετηρία τη σκηνή του θεάτρου Δεκατέσσερα, μια σκηνή που σε βουτάει μόλις μπεις στο όνειρο που ενέπνευσε τους Ginger Creepers. Δεν πρόκειται για έναν ακόμη παραστασιακό χώρο, αλλά για ένα ολόκληρο σύμπαν.

https://youtu.be/v0nmHymgM7Y?t=8

Τα μουσικά μονοπάτια, οι καθρέφτες που πολλαπλασιάζουν τις μορφές, το καπέλο του Ρενέ Μαγκρίτ (αλλά και του L. Cohen), τα κοστούμια, το εντυπωσιακό χαλί που αντανακλά το φως, οι τρισδιάστατες εικόνες που δημιουργούν ο Χρήστος Καπένης και η Κλεοπάτρα Τολόγκου επί σκηνής, όλα λειτουργούν σαν μια πύλη εισόδου στον φανταστικό κόσμο του Leonard Cohen.

Tην περιπλάνηση σε αυτό τον κόσμο αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο ο Μαρκ, ένα παιδί, ένας έφηβος και αργότερα ένας ενήλικος θυρωρός, μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του οποίου σφραγίστηκαν από τα τραγούδια του L.Cohen. Κατά στιγμές τη σκυτάλη της αφήγησης αναλαμβάνει η Σουζαν, η Κέιτι,, η Τζανις Τζόπλιν, εγώ, εσύ… Άλλωστε για τον καθένα από αυτούς, για τον καθένα από εμάς ο κύριος Cohen, είναι κάτι διαφορετικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για ακόμα μια παράσταση της παρουσίασης κάποιου γνωστού καλλιτέχνη, αλλά πολύ περισσότερο για μια συνθήκη ονείρου, η οποία άλλοτε σε μεταφέρει στη λίμνη των παιδικών αναμνήσεων του Μαρκ, άλλοτε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της Τζάνις Τζόπλιν και άλλοτε σε κάποιον συναυλιακό χώρο. Το κάθετι μέσα σε αυτή την παράσταση έχει λόγο που συμβάινει ∙ τα κοστούμια, οι κινήσεις του κου Καπένη και της κα Τολόγκου, η παρεμβολή σουρεαλιστικών στοιχείων, οι παύσεις, οι σιωπές, οι εναλλαγές στο ηχόχρωμα των φωνών…

«Mr Leonard» μια παράσταση που δεν έχει στόχο να επιτείνει την απουσία του, αλλά την παρουσία του Leonard Cohen ανάμεσα μας.

Mαθιουδάκη Μαρία

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top