Είδαμε: Το Παγκάκι | Πάστα Φλώρα

Το Παγκάκι του Αλεξάντερ Γκέλμαν στο θέατρο Αμαλία

Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Α. Γκέλμαν Το Παγκάκι, ένα έργο γραμμένο 1983 πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που όμως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η Υπόθεση

Αυτός και Αυτή, ένας άντρας και μία γυναίκα, που ζητάνε ελάχιστα από τη ζωή, συναντιούνται σε ένα παγκάκι. Είναι η ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων που με το κωμικοτραγικό ύφος του συγγραφέα η πτυχή της προσωπικότητάς τους αλλάζει εκεί που δεν το περιμένεις. Η σκηνή διαδραματίζεται την ώρα που ο ήλιο δύει, καλοκαίρι, στο πάρκο της πόλης. Αυτός είναι παντρεμένος, Αυτή είναι χωρισμένοι κι όμως είναι και οι δύο απόλυτα μόνοι. Τους λείπει η θαλπωρή και η κατανόηση, απλά αλλά τόσο ουσιαστικά πράγματα. Η διαδρομή δύο ανθρώπων από την αλήεθα στο ψέμα, μέσα από μια μεγάλη συζήτηση. Αφήνουν πίσω την αγάπη ψάχνοντας μία πιο γεμάτη αλήθεια, ένα κοινό πεδίο, μία λύση που θα ευχαριστήσει και τους δύο.

Ο Α. Γκέλμαν δεν φτιάχνει χαρακτήρες, τους βάζει έτσι όπως είναι στη σκηνή χωρίς πολλά περιτυλίγματα, να ζουν την ιστορία τους απλά και καθημερινά. Συγγραφέας αλλά και παρών στην πολιτική σκηνή, βάζει στο χαρτί αλλά και μπροστά στα μάτια μας την καθημερινότητα, όχι τους τεχνοκράτες αλλά απλούς ανθρώπους, πολύπλοκους, διαφορετικούς- αυτούς που αναζητούν κάτι διαφορετικό αλλά και την αλήθεια τους. Οι διάλογοι είναι φυσικοί, και ο τόνος του συγγραφέα μετατρέπει το έργο σε έναν αντικατροπτισμό της κοινωνίας. Πόσο μόνοι είμαστε? Είμαστε μόνοι?Ένας φαινομενικά “αθώος” διάλογος, φέρνει στην επιφάνεια το λαβύρινθο της ανθρώπινης ψυχικής σύνθεσης, τα φωτεινά και τα σκοτεινά του, πατώντας στην ειρωνία, στο φόβο, στην επιθυμία τις λύσεις που ίσως αχνοφαίνονται. Αλλά ίσως και όχι. Μην ξεχνάτε πως το έργο είναι κοινωνικό δράμα – τα χαμένα όνειρα και οι ελπίδες, η απομόνωση, η μοναχικότητα, και οι επιυμίες που μετατρέπονται σε ψευδαισθήσεις είναι το ζουμί της.

 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Διασκευή – Διαμόρφωση χώρου: Γιώργος Κιμούλης
Μετάφραση: Νίκος Κάμτσης
Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Παναγιωτίδης

Παίζουν:Γιώργος Κιμούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη

Πληροφορίες:

Θέατρο Αμαλία
Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη

Παραστάσεις:16 έως 20/10, 23 έως 27/10, 30/10 έως 03/11, Ώρα 21.00. Το Σάββατο 02/11 απογευματινή 19.00 και βραδινή 21.15

Εισιτήρια:
Τιμές εισιτηρίων:16 ευρώ γενική είσοδος & 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.30-14.30 & 17.30-21.30, ticketplus.gr

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509, 6934115555

Επιπλέον Παραστάσεις

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 21:00
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 21:00

Αναστασία Παπαδοπούλου

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top