Είδαμε: Wilson & Wilson | Πάστα Φλώρα

Πόσοι από εσάς έχετε αναρωτηθεί τι κρύβει το μυαλό ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου; Ενός ανθρώπου που υποφέρει από την ιδέα ενός διώκτη σωσία; Τι μεγαλείο και παράνοια μπορεί να ενυπάρχει εκεί μέσα;

Ο  Edgar Allan Poe όνταςμια αρκετά εκκεντρική προσωπικότητα, μια αυτοκαταστροφική ιδιοφυΐα, όπως πολλοί τον αποκάλεσαν, τόλμησε να το αποτυπώσει σ’ ένα αφήγημα τρόμου με διακριτά αυτοβιογραφικά στοιχεία, το 1839. Κι εμείς είχαμε τη χαρά να το παρακολουθήσουμε σε δραματουργική επεξεργασία και μετάφραση Νικόλα Βαγιονάκη και Μιράντας Βατικιώτη, αποδομένο σε μια μεστή και λυρική γλώσσα.

 Η παράσταση Wilson & Wilson αποτελεί μια βουτιά στον ψυχικό κόσμο του William Wilson, ο οποίος κατατρύχεται από εμμονές και παραισθήσεις, πλάθει έναν σωσία και του αποδίδει την αντίθετη πλευρά του ίδιου του τού εαυτού. Το σκοτάδι και ο τρόμος που φωλιάζουν στην ψυχή του από την παιδική του ηλικία, τον οδηγούν σ’ ένα διαρκές ταξίδι φυγής, χωρίς να μπορεί πουθενά να κρυφτεί από  τον διώκτη του, αυτόν που πάντα κουβαλά μέσα του.

Σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νικόλα Βαγιονάκη, ο William εμφανίζεται ολοζώντανος μπροστά μας, ασφυκτιώντας μέσα στο μυαλό του και πίσω από τις γυάλινες «προθήκες»  που είναι τοποθετημένες στη σκηνή. Αμφιταλαντευόμενος στο εσωτερικό και εξωτερικό του σκηνικού και της αντίληψής του.

Σε μια αέναη κινησιολογία και με μόνα εκφραστικά μέσα το σώμα και τη φωνή του, ο Νίκος Βαγιονάκης  μας αποδίδει τον φόβο, το αδιέξοδο και τις τρομακτικές ιδέες του ήρωα, ακροβατώντας στα ψυχικά όρια της μανίας. Αφηγούμενος τα βιώματα που πλάθουν κι εξελίσσουν την πραγματικότητα ενός διαταραγμένου ανθρώπου. Με τον επιτονισμό του ηθοποιού να προσδίδει μια κλασική λογοτεχνική αίγλη στο κείμενο.

Το εκπληκτικό τέχνασμα που διέγειρει το ενδιαφέρον μας και μας κρατά καθηλωμένους,  προσπαθώντας να μην χάσουμε ούτε σπιθαμή της αντανάκλασής του, εμφανίζεται στο πιο κρίσιμο σημείο της πλοκής.

Ενώ, φωτισμός και μουσική κλέβουν τις εντυπώσεις και δίνουν στο κύκνειο άσμα του πρωταγωνιστή μια απόκοσμη και συνάμα γεμάτη ένταση χροιά. Μια  ιδιαίτερη παράσταση  που σε ξενίζει και σε γοητεύει ταυτόχρονα. To Wilson & Wilson μας προσκαλεί στο θέατρο «Τόπος  Αλλού»,  να  ανακαλύψουμε  έναν άλλο κόσμο, που ενώ αποτελεί αποκύημα της φαντασίας, γίνεται τόσο αληθινός, ώστε να παραγκωνίζει και να επαναδημιουργεί  την πραγματικότητα.

Γερονικάκη Κωνστάντια

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top