Είδαμε: Brazil (Η ελευθερία είναι μονόδρομος) | Αναστασία Φραντζέσκου

Η ταινία του Terry Gilliam ‘Brazil’ , συγκαταλέγεται  σε μια από τις σημαντικότερες  ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου και όχι άδικα.  Γυρισμένη το 1985 και φανερά επηρεασμένη από το ‘Metropolis’ του Fritz Lang, η ταινία παρακολουθεί τη καθημερινότητα του Sam Lawry (Jonathan Pryce) σε μια κοινωνία του μέλλοντος με  απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας, διαρκή έλεγχο , γραφειοκρατία και καταναλωτική μανία .

Η δυστοπική κοινωνία του ‘Brazil’ λειτουργεί σαν καλοκαρδισμένη μηχανή η τουλάχιστον, έτσι θέλει να φαντάζει επιφανειακά για να γίνεται έστω και λίγο αρεστή στους πολίτες που την απαρτίζουν. Όμως πίσω από το περιτύλιγμα μιας φαινομενικά οργανωμένης καθημερινότητας, παραμονεύει η απόγνωση και ο φόβος της επικείμενης καταστροφής.

 Μέσα σε αυτή τη γκρίζα πραγματικότητα και με μόνο όπλο τη φαντασία του και την ελπίδα  για μια ζωή έξω από τη κοινωνία αυτή, ο Sam ονειρεύεται να ζήσει με τη γυναίκα της ζωής του σ’ ένα περιβάλλον φυσικό και ελεύθερο από προκαταλήψεις έλεγχο και φόβο. Το τραγούδι ‘Brazil’, σηματοδοτεί την έναρξη των φαντασιώσεων του και περικλείει όλη τη μαγεία που αναζητά για να ξεφύγει από το αδιάφορο επαναλαμβανόμενο μοτίβο, μιας ζωής που ουσιαστικά δεν του ανήκει.

Ο Sam που για χρόνια ήταν ένας χαμηλών τόνων εργαζόμενος στο υπουργείο και υπάκουο μέλος της κοινωνίας ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη αρχίζει να έχει επαφή με τα συναισθήματα του, με αποτέλεσμα να βρεθεί τελικά εκτός του συστήματος. Χαμένος πια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο έχει να παλέψει ενάντια στην ‘μηχανή’ που δεν είναι διατεθειμένη, να συγχωρήσει το ατόπημα του και την ανάγκη του για μια πιο ουσιαστική ζωή.

Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα ακολουθήσουν στην προσπάθεια του Sam να απεγκλωβιστεί από τη κοινωνία που ζούσε και το φινάλε της ιστορίας του, αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση στον θεατή και τοποθετούν το ‘Brazil’ σε μια από τις ταινίες που αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει και ίσως όχι μόνο μια φορά.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top