Εκφραστικότητα Μέσω Τέχνης | Πάστα Φλώρα

Δεν είναι σίγουρο εάν οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη της δημιουργικής εκφραστικότητας μέσω της τέχνης οποιασδήποτε μορφής. Πολλοί, πάντως, είναι εκείνοι, οι οποίοι νιώθουν πως το να εκφράσουν τις σκέψεις, απόψεις και θέσεις τους με κάποιον δημιουργικό τρόπο, είναι κάτι που τους ολοκληρώνει.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο πιστεύω πως σχολικά μαθήματα όπως η Μουσική, η Λογοτεχνία ή τα Εικαστικά δεν θα έπρεπε να υποτιμώνται από τους μαθητές και να τα βρίσκουν ως μία ευκαιρία για παιχνίδι. Πολλοί είναι αυτοί που θα ισχυριστούν πως το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει τις υποδομές για την ορθότερη διεξαγωγή τέτοιων μαθημάτων. Εάν, όμως, είχε καλλιεργηθεί στην ελληνική ιδιοσυγκρασία η σημασία των Τεχνών, τότε ίσως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Αρκετοί νέοι άνθρωποι νιώθουν την επιθυμία έκφρασης έμμεσα ή άμεσα μέσω μιας τέχνης. Λιγότεροι είναι εκείνοι, δυστυχώς, οι οποίοι καλλιεργούν πιθανές κλίσεις σε κάποια τέχνη. Πολλοί γονείς δε, από την άλλη πλευρά, αναγκάζουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν χόμπυ (χορό, κάποιο μουσικό όργανο, πολεμική τέχνη) προκειμένου να εξετάσουν αν έχει κλίση προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα την δυσφορία και έλλειψη ουσιαστικού χρόνου από τη μεριά των ίδιων των παιδιών.

Θεωρώ πως, συνήθως, οι κλίσεις φαίνονται από μικρές ηλικίες και αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να ανακαλύψει κανείς τι πραγματικά αφορά τον ίδιο, ή το παιδί του. Όσο περισσότεροι ξεκινούν την ενασχόληση με την τέχνη, τόσα περισσότερα τα πολιτιστικά κοσμήματα, ακόμη και κακοτεχνήματα αποκομίζει αυτός ο κόσμος.

Είναι μεγάλη η καλλιτεχνική συνεισφορά στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, είτε αναφορικά με την πιο πρόσφατη έξαρση της πανδημίας, είτε από την άποψη της γενικότερης κατάστασης που υφιστάμεθα. Αναφέρομαι στην κοινωνικοπολιτική κρίση που διέπει την ανθρωπότητα σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Υπάρχουν άτομα, για τα οποία η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, είτε απολαμβάνοντάς την είτε δημιουργώντας την, είτε κάνοντας και τα δύο, καθώς μερικές φορές το ένα αποκλείει το άλλο. Όπως και να έχει, η εύρεση μέσων έκφρασης είναι υψίστης σημασίας και κοινωνικής προσφοράς.

Κωνσταντίνα Φύτα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top