Η επαφή με την τέχνη χαρίζει μακροζωία | Πάστα Φλώρα

Η τέχνη ευνοεί τη μακροζωία αφού όχι μόνο προκαλεί μυριάδες συναισθημάτων κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή μαζί της, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ζωντανοί, υγιείς και πλήρεις, αλλά και αποδείχθηκε από έρευνα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, καθιστώντας την ανάγκη ύπαρξης μαθημάτων τέχνης στα σχολεία πολύτιμη από την παιδική κιόλας ηλικία.

Συγκεκριμένα, η Επικεφαλής της έρευνας, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας Ντέιζι Φάνκουρτ του Τμήματος Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Υγείας και οι μαθητές της, κατέληξαν αναλύοντας το δείγμα από 6.000 άτομα άνω των 50 ότι όσοι πήγαιναν σε κάποια παράσταση ή άλλη πολιτιστική εκδήλωση έστω μία-δύο φορές το χρόνο, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν καθόλου.

Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη (31%) για όσους πήγαιναν συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά κάθε λίγους μήνες, και ακόμη μεγαλύτερη για όσους πήγαιναν ακόμη πιο συχνά, π.χ. κάθε μήνα. 

Ίσως η τέχνη να είναι η κινητήρια δύναμη όλων.

Για αυτό σκέψου τη ζωή σου. Σκέψου αυτά που σου χαρίζουν ζωή. Σκέψου τις εκδρομές στα θέατρα που πήγαινες σαν παιδί με το σχολείο, αλλά και το αγαπημένο σου θεατράκι που έχεις βρει στην Κυψέλη ή στον Κεραμεικό και το επισκέπτεσαι συχνά.

Σκέψου την ταινία που σε κάνει να κλαις πλημμυρισμένος από συναισθήματα, τον αγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό που ηχεί στα αυτιά σου σαν παρηγοριά τις ώρες που είσαι κολλημένος στην κίνηση, ή μέσα σε κάποιο μέσο μεταφοράς και σκέψου ακόμα εκείνη την βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό, βόλτες που σε πλημμυρίζουν με συναισθήματα χαράς, θαυμασμού και δέους.

Σκέψου τον αγαπημένο σου συγγραφέα και τη χαρά σου όταν είσαι βυθισμένος σε ένα καλό βιβλίο, το οποίο φεύγει σαν νερό.

Σκέψου εκείνη τη φωτογραφία από εκείνο το ταξίδι που κατάφερες να πας, στο μέρος εκείνο που σκεπτόμενος αυτό σου ζεσταίνεται η καρδιά.

Σκέψου τα μαθήματα χορού που έκανες στο Γυμνάσιο και την ανυπομονησία σου λίγο πριν αρχίσουν κάθε φορά.

Σκέψου τη χαρά σου όταν πιάνεις τις νερομπογιές στα χέρια και ζωγραφίζεις κόσμους φανταστικούς.

Τώρα σκέψου τη ζωή σου χωρίς όλα τα παραπάνω. Σκέψου την παιδική σου ηλικία, χωρίς τις εκδρομές αυτές, πόσο βαρετό θα ήταν το σχολείο. (Αγαπημένη Κάρμεν Ρουγγέρη, σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις παραστάσεις σου και την τέχνη που δίδασκες μέσα από αυτές!) Ή το μήνα που θα πέρναγε χωρίς θεατρική παράσταση. Σκέψου τη ζωή σου χωρίς την ταινία αυτήν και την συγκίνηση που σου προκαλεί μόνο η θύμηση της.

Σκέψου τον εαυτό σου σταματημένο στην κίνηση ή στριμωγμένο σε κάποιο μέσο μεταφοράς χωρίς μουσική! Σκέψου να μην είχες κάνει ποτέ τη βόλτα στο αγαπημένο σου Μουσείο και να μην είχαν πλουτίσει τα μάτια και η καρδιά σου από συναισθήματα και ζωή ή να μη μπορούσες να πας ξανά. Σκέψου την καθημερινότητα σου χωρίς λογοτεχνία και ποίηση, ή έστω χωρίς εκείνον τον συγγραφέα ή εκείνο το βιβλίο, που ανατρέχεις κάθε φορά και νιώθεις αυτό το βάλσαμο στην ψυχούλα σου.

Σκέψου το ταξίδι που πήγες, χωρίς τις φωτογραφίες του, που ζωντανεύουν τις αναμνήσεις σου και τις προθερμαίνουν για την μελλοντική επιστροφή σου. Σκέψου τα εφηβικά σου χρόνια χωρίς εκείνα τα απογευματινά μαθήματα χορού, που θα ήταν έτσι, γεμάτα με διάβασμα και ρουτίνα. Σκέψου τη ζωή σου χωρίς τις νερομπογιές, τους μαρκαδόρους, τις ξυλομπογιές και τις τέμπερες. Ή για να το πω πιο απλά, σκέψου την καραντίνα που ζήσαμε χωρίς όλα τα παραπάνω. 

Η τέχνη προσφέρει συναισθηματικό πλούτο στον κάθε άνθρωπο και τον βοηθά να αποτινάξει από πάνω του τη λύπη και να διπλασιάσει τη χαρά του. Προσφέρει συναισθηματική και ψυχική υγεία, κάτι που βοηθά στη μακροζωία, κάτι που, επίσης, επισημοποιήθηκε και από την προαναφερθείσα έρευνα.

Πηγή των στοιχείων της έρευνας είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γράφει η Ρούλα Βαθίστα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top