Jonathan Strange and Mr Norrell: Όπου η μαγεία είναι αληθινή | Πάστα Φλώρα

Μια φορά και έναν καιρό, στην Αγγλία των Ναπολεόντιων πολέμων, όπου η μαγεία έχει εξαφανιστεί, και η αίγλη του Βασιλιά Κόρακα και της αυλής των νεράιδων, που βοηθούσαν τους ανθρώπους να τη χρησιμοποιούν, αποτελεί απλά ένα θρύλο, μία λέσχη θεωρητικών μάγων ανακαλύπτει ότι σε ένα ήσυχο μέρος, σε ένα αρχοντικό πνιγμένο στα βιβλία ζει ο Κύριος Νόρρελ, ο μοναδικός εν ζωή πρακτικός μάγος. Ένας άνδρας λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, ο Τζόναθαν Στρέιντζ, ετοιμάζεται να ζήσει μια συνετή ζωή, χωρίς υπερβολές. Ένας μυστηριώδης ζητιάνος, ο Βίνκιουλους, μουρμουρίζει στους δρόμους μια ακατάληπτη προφητεία. Οι δύο μάγοι θα αναμετρηθούν και θα καταστραφούν, καθώς θα μετατραπούν από φίλοι σε εχθροί. Ο άνδρας με τα μαλλιά σαν βαμβάκι θα κάνει μια συμφωνία στον κόσμο μας. Ο ανώνυμος σκλάβος θα γίνει βασιλιάς σε μια παράξενη χώρα. Και η Αγγλία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Η σειρά μικρού μήκους «Τζόναθαν Στρέιντζ και Κύριος Νόρρελ», βασισμένη στο αριστούργημα της Σουζάννα Κλαρκ που μπλέκει την ιστορία με τη φαντασία και την Κέλτικη μυθολογία είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα, για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα, κάθε χαρακτήρας έχει καίρια θέση στην πλοκή, και αποτελεί ένα μόνο από τα κομμάτια του παζλ, που αν έλειπε όμως, θα έμενε ανολοκλήρωτο. Όλοι οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και αληθοφανείς, καθώς δεν είναι ξεκάθαρα καλοί ή κακοί, και καταφεύγουν πολλές φορές σε αμφιλεγόμενες πράξεις. Η ίδια η πλοκή είναι μια σειρά από σπείρες και περίπλοκα μονοπάτια, και είναι αρκετά δύσκολο να δεις προς τα που πηγαίνει ακόμα και ως το τέλος, καθώς οι χαρακτήρες επιμένουν να αντιδρούν διαφορετικά από το προσδοκώμενο.

Ακόμα, η σειρά έχει αστείρευτο βρετανικό χιούμορ, είναι γεμάτη έξυπνες ανασκευές αληθινών ιστορικών στοιχείων και άκρως ενημερωμένη στην Κέλτικη μυθολογία (την οποία και η ίδια η συγγραφέας εμπλούτισε). Σημαντικό είναι επίσης ότι σχολιάζει αρκετά ενδιαφέροντα θέματα της εποχής (αλλά και της δικής μας), όπως η καταπίεση των γυναικών, ο ρατσισμός, το ελεύθερο της επιλογής, ο σκοπός που κάθε άνθρωπος ψάχνει στη ζωή του αλλά και η κόντρα της θεωρητικής και της πρακτικής εφαρμογής των επιστημών και τεχνών. Τα κοστούμια, τα εφέ και το σύστημα μαγείας είναι επίσης εξαιρετικά προσεγμένα, και η μαγεία δεν αφήνει κενά στην πλοκή, ούτε λειτουργεί σαν από μηχανής θεός. Όλα είναι σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Η σειρά έχει μόνο επτά επεισόδια, και δεν τη θεωρώ καθόλου χάσιμο χρόνου για κάποιον που του αρέσει η ιστορία με στοιχεία φαντασίας. Προσωπικά, με το κατάλληλο ερέθισμα, μπορώ να μιλάω για το Τζόναθαν Στρέιντζ και Κύριος Νόρρελ για ώρες, καθώς πλέον έχει γίνει στο μυαλό μου ένα παραμύθι που αγαπώ να διηγούμαι.

Και ζήσαν αυτοί με μαγεία, και εμείς χωρίς εκείνη.

Bαθμολογία: 5/5

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top