Φτηνά Τσιγάρα | Πάστα Φλώρα

Θα΄θελα τόσο πολύ να σε εντυπωσιάσω. Η μοναδική μας νύχτα, ήταν ξαφνική και σύντομη, σαν μια μπόρα. Ούτε που πρόλαβα να αρχίσω. Ούτε που πρόλαβα να σου πω την μοναδική μου ιδιότητα. Είμαι συλλέκτης. Μαζεύω το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου. Στιγμές.. 


Κάπως έτσι, με φόντο την αισθαντική φωνή του Ρένου Χαραλαμπίδη, ξεκινάει η πιο γλυκόπικρη, κατά τη γνώμη μου πάντα, ελληνική ταινία. Ένας άντρας και μια γυναίκα. Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, συναντιούνται, ένα βράδυ του Αυγούστου, στην Αθήνα, δίπλα από έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Αυτός, ένας τύπος περίεργος, αθεράπευτα ρομαντικός, μποέμ. Εκείνη πολύ όμορφη και δυναμική. Περιφέρονται και ερωτεύονται. Ζουν μια αναπάντεχη ιστορία αγάπης, που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. 

Οικονομικά αδύναμος, ο ήρωάς μας, κάθε πρωί αφιερώνει χρόνο μιλώντας στα ψάρια του. Συναναστρέφεται με ανθρώπους, κυρίως σουρεαλιστικούς, προσπαθώντας να τους εντάξει στη πραγματικότητά του. Μιλάνε για σεξ, εφήμερους έρωτες αλλά και για τους αρχαίους φιλοσόφους. Προσπαθώντας να βρει νόημα στη ζωή του, παραμένει αισιόδοξος σε κάθε περιβάλλον που βρίσκεται. Ακριβώς αυτή η φύση της προσωπικότητάς του, είναι που θα γοητεύσει και θα πείσει την Σοφία να κάνουν εκείνη τη μοιραία βόλτα. 

Το όνομα του αφηγητή δεν αναφέρεται καθόλου σε όλη τη ταινία, ενώ εκείνο της κοπέλας ελάχιστα. Οι δύο αυτοί ήρωες θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς. Στην άδεια Αθήνα, που φαντάζει τόσο όμορφη. Εμείς, που πολλές φορές αγνοούμε τον έρωτα και την επιθυμία μας για αυτόν.

Το πιο μαγικό της ταινίας αυτής, είναι ο χρόνος. Ο αφηγητής μας μιλάει για το παρόν. Όχι το παρελθόν, όχι για το μέλλον. Τον ενδιαφέρει το τώρα και όλα όσα συμβαίνουν.

Η καθημερινότητα που περιγράφει, δεν διαφέρει από αυτή που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ζούμε. Καφέ με παράξενους ανθρώπους, διαφορετικούς. Μαγαζιά για εκείνους που ξενυχτάνε και έντονα φώτα σε πολλά σημεία της πόλης. Άνθρωποι, γνωστοί ή όχι που επιζητούν συντροφιά. 

Κάθε φορά που θα βλέπεις την ταινία αυτή, θα νιώθεις ένα σφίξιμο, μια γλυκιά μελαγχολία. Ίσως να φταίει ο τρόπος που αποθανατίζεται η Αθήνα ή το τέλος των δύο αυτών ηρώων, που μένουν σε ένα φιλί, το οποίο όμως θα κρατήσει για πάντα. Ισως πάλι, η αλήθεια που φέρει μαζί της η ταινία, για τη σχέση μας με τον εαυτό μας να είναι πιο ισχυρή από το οτιδήποτε..

Η ταινία ντύνεται με την μουσική του Π. Καλατζόπουλου και την σαγηνευτική φωνή της Ε. Πασπαλά. Είναι σχεδόν αδύνατον να μη σε καθηλώσει. Γεμάτα ρομαντισμό αλλά και κυνισμό, τα “Φτηνά Τσιγάρα”, αξίζουν μια θέση στο βράδυ σου.

*Εν μέσω καλοκαιριού, θα συνέστηνα αν τη βρείτε σε κάποιο θερινό σινεμά, να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία. Της πάει πολύ ο ουρανός.

Έτσι και αλλιώς, τα πράγματα θα κυλήσουν όπως θέλουν αυτά. Η ζωή ξέρει και εγώ την εμπιστεύομαι. Είμαι από αυτούς που πάντα κάπνιζαν Φτηνά Τσιγάρα. 

Έφη Καράμπελα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top