Now Reading
Halloween Kills | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Halloween Kills | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Halloween Kills

Η 31η Οκτωβρίου είναι η μέρα του Halloween.

Πάνω κάτω όλοι ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Αλλά σίγουρα όλοι έχουμε συνυφασμένη αυτή την ημέρα με τις ταινίες θρίλερ ή καλύτερα με τις ταινίες τρόμου. Φυσικά, ανάμεσα στις τόσες και τόσες ταινίες που έχουμε δει αυτού του είδους, μια από αυτές που ξεχωρίζει και έχει επηρεάσει το είδος όσο ελάχιστες είναι το  «Halloween».

Το 1978 με τον ομότιτλο τίτλο, η ταινία  «Halloween» κάνει πρεμιέρα με το σλόγκαν: Την νύχτα που ΑΥΤΟΣ γύρισε σπίτι

Η υπόθεση πλέον είναι γνωστή. Ο Michael Myers είναι εδώ και δεκαπέντε χρόνια σε ψυχιατρική κλινική γιατί έχει σκοτώσει την αδερφή του. Δεκαπέντε χρόνια μετά από αυτό το φόνο, δραπετεύει από την κλινική και επιστρέφει στο σπίτι του για να σκοτώσει ξανά.

Μια ταινία ήταν αρκετή για να αποκτήσει η μέρα του Halloween ένα soundtrack που όλοι αναγνωρίζουμε από την πρώτη νότα, μια μάσκα σύμβολο του κακού αλλά και την γέννηση μιας ιστορικής πρωταγωνίστριας στις ταινίες τρόμου: την Jamie Lee Curtis.

Ο John Carpenter μας έδωσε την προσωποποίηση του απόλυτου κακού και άφησε το στίγμα του ως μετρ των ταινιών τρόμου. Ακολούθησε η συνέχεια του 1981, η τρίτη ταινία το 1982, η τέταρτη το 1988 και η πέμπτη το 1989. Κάπου εκεί έχουμε ένα διάλειμμα και το franchise γυρνά το 1995 με ακόμα μια ταινία. Το 1998 στην επέτειο των είκοσι χρόνων κυκλοφορεί ακόμα μια ταινία με την Jamie Lee Curtis να επιστρέφει στον εμβληματικό της ρόλο. Ξανά παίζει στην ταινία του 2002 και έχουμε μια παύση και επιστροφή ξανά του franchise το 2007 και 2009 υπό την σκηνοθετική ματιά του Rob Zombie. Κάπου εκεί έχουμε την μεγαλύτερη διακοπή και εννιά χρόνια μετά και σαράντα από την πρώτη ταινία γίνεται η μεγάλη αλλαγή.

Ο David Gordon Green αναλαμβάνει το reboot ενός κορεσμένου και κουρασμένου franchise, ενημερώνει τους θαυμαστές της ταινίας ότι πρέπει να ξεχάσουν ότι έχουν δει και να κρατήσουν στο μυαλό τους μόνο την πρώτη ταινία σε σκηνοθεσία του εμβληματικού Carpenter. Φέρνει ξανά την Jamie Lee Curtis στον ρόλο και κάνει το sequel της πρώτης ταινίας όπως εκείνος το είχε οραματιστεί.

Με 10 εκατ. δολάρια προϋπολογισμό φέρνει πίσω στο box office συνολικά πάνω από 250 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις.

Τώρα, στο Halloween του 2021, τρία χρόνια μετά από εκείνη την ταινία, κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες η ταινία  «Halloween Kills».

Η ταινία συνεχίζει ακριβώς μετά τα γεγονότα της ταινίας του 2018. Η Laurie (Jamie Lee Curtis) με την κόρη και την εγγονή της απομακρύνονται από το φλεγόμενο σπίτι που έχουν αφήσει να καεί ζωντανός ο Michael Myers. Όμως όπως γίνεται συνήθως, ο Myers βρίσκει τρόπο να διασωθεί και το κυνήγι δεν έχει σταματημό.

Η πρώτη ταινία του Gordon Green πάτησε πάνω στην νοσταλγία και το θυμικό όλων όσων μεγάλωσαν με την φήμη της πρώτης ταινίας, άσχετα αν την έχουν δει ή όχι. Οι περισσότεροι θεατές δεν θυμούνται αλλά και δεν έχουν ακολουθήσει τις τόσες ταινίες που κυκλοφόρησαν και η διαφήμιση ότι η Jamie Lee Curtis επιστρέφει στο ρόλο που την καθιέρωσε σαράντα χρόνια μετά ήταν ο μεγαλύτερος κράχτης για να δει κανείς την ταινία. Βοήθησε βέβαια και ότι η ταινία του 2018 ήταν όντως καλή.

Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε με ευκολία για την ταινία που κυκλοφορεί φέτος.

Το πυροτέχνημα αυτής της ταινίας είναι η επιστροφή τριών ακόμα χαρακτήρων από την πρώτη ταινία. Τρία άτομα που διασώθηκαν από τον όλεθρο του Myers, όπως η μικρή που η νταντά της που την κρατούσε εκείνο το βράδυ του Halloween, ο Myers την σκότωσε σε μια σκηνή που έχει μείνει στην ιστορία του είδους.

Όμως η επιστροφή αυτών των χαρακτήρων δεν μπορεί να κρύψει τον κυριολεκτικό χαμό ανεκπλήρωτων ιδεών που έχει ο σκηνοθέτης για το τι θέλει να πει και να θίξει σε αυτή την ταινία και πως τα παραμερίζει ή τα ξεχνάει όλα μπροστά σε ένα splatter που θα ζήλευε ακόμα και ο Tarantino.

Η Jamie Lee Curtis παίζει πολύ λιγότερο από στην πρώτη ταινία και πιο πολύ προλειαίνει το έδαφος για την τελική μάχη στην τρίτη ταινία που θα ακολουθήσει και που έχει ανακοινωθεί ήδη παρά συμβάλλει ενεργά στα γεγονότα.

Η ταινία θέλει να μιλήσει για τον φόβο και την δύναμη που ασκεί πάνω μας και μας αναγκάζει να γίνουμε ακόμα μεγαλύτερα τέρατα από εκείνους που θεωρούμε ότι δρουν ως τέρατα.

Όμως π.χ. η σκηνή με τον όχλο στο νοσοκομείο δεν καταφέρνει να μεταφέρει ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα αφού άλλες ταινίες, χωρίς να έχουν τον ανάλογο μύθο και την βαρύτητα στην ποπ κουλτούρα, τα  έχουν καταφέρει καλύτερα.

Το  «Halloween Kills» απογοητεύει σε μεγάλο βαθμό. Tόσο γιατί φαίνεται ότι δεν υπήρχε ποτέ κάποιο συγκεκριμένο όραμα για το reboot της σειράς και απλά εκμεταλλεύονται την επιτυχία της ταινίας του 2018. Όσο για τις προσδοκίες που είχαμε ότι θα έχουμε επιτέλους μια τριλογία ή τετραλογία, που θα συνδέεται με το παρελθόν και θα είναι αντάξια όλου του μύθου που έχει δημιουργηθεί κοντά μισό αιώνα τώρα.

Οι σκληροπυρηνικοί του είδους δεν πρόκειται να χάσουν την ταινία έτσι και αλλιώς. Aλλά για όλους τους άλλους, και ειδικά για εκείνους που δεν αντέχουν την επανάληψη, μάλλον θα ήταν καλύτερο να κάνετε μια halloween βραδιά και να δείτε την πρώτη original cult ταινία του Carpenter, μαζί με φίλους.

⭐1/2

Χρίστος Βασιλακόπουλος

Trailer:

Scroll To Top