Η κοινωνική αδικία, ο ρατσισμός και το When They See Us | Πάστα Φλώρα

Μια από τις πιο δυνατές σειρές που μάλλον υπάρχουν εκεί έξω και εξηγεί με τον πιο ωμό και αληθινό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί με την αστυνομική βία και το ρατσισμό, είναι το When They See Us. Πρόκειται για μια μικροσκοπική αλλά πανίσχυρη παραγωγή μόλις τεσσάρων επεισοδίων, βασισμένη στην αληθινή ιστορία πέντε έγχρωμων αγοριών που καταδικάστηκαν για ένα εγκλημα που ποτέ δεν διέπραξαν.

Επρόκειτο για το έγκλημα του βιασμού και ξυλοδαρμού μιας γυναίκας στο Σέντραλ Παρκ, στις 19 Απριλίου 1989. Η αστυνομία εξανάγκασε δια της βίας πέντε νεαρά παιδιά να ομολογήσουν την ενοχή τους, ενώ στην πραγματικότητα ήταν όλα αθώα. Οι νεαροί έκτισαν ποινές από 5-15 ολόκληρα χρόνια, μέχρι ο αληθινός ένοχος να παραδεχθεί ότι εκείνος το είχε διαπράξει.

Μέσα από τη σειρά μικρού μήκους, έρχονται στο φως οι συγκλονιστικές ιστορίες των πέντε αγοριών, η φρικτή αδικία που συνέβη σε βάρος τους αλλά και οι προσωπικές ζωές και τα βιώματα τους. Αυτή η σειρά με δίδαξε ένα εκατομμύριο πράγματα, από το πόσο σάπια είναι πραγματικά η δικαιοσύνη, στο ποσό εύκολο είναι να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα χωρίς αποδείξεις. Με δίδαξε το έγκλημα που διέπραξαν τα ίδια τα όργανα του νόμου εις βάρος του Κέβιν Ρίτσαρντσον, του Άντον ΜακΚρέιν, του Γιουσέφ Σαλάμ, του Κόρι Γουάιζ και του Ρέιμοντ Σαντάνα.

Η πλοκή είναι γρήγορη, και κάθε επεισόδιο διαπραγματεύεται κάτι διαφορετικό. Είναι γεμάτη αλήθειες για το κοινωνικό και θεσμικό σύστημα, και κάνει τον θεατή να θέλει να μιλήσει για κάθε τι που συμβαίνει, και να καταλάβει την αδικία και τον ρατσισμό που βρίσκονται βαθιά ριζωμένα  στα μυαλά μερικών, ακόμα και σήμερα. Όλα τα επεισόδια με έκαναν να κλάψω από θυμό για όσα συνέβησαν, αλλά και συγκίνηση, όταν τα παιδιά ελευθερώθηκαν και αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Παρότι είναι πάνω από μία ώρα το κάθε επεισόδιο, κράτησαν το ενδιαφέρον μου αμείωτο από την αρχή ως το τέλος.

Είναι εξαιρετικά γυρισμένη σειρά, και δεν υπάρχει ούτε ένα λάθος. Την αγαπώ πολύ, και τη θεωρώ must για όσους αγαπούν τις σειρές με κοινωνικό περιεχόμενο, αλλά και όσους θέλουν να δουν κάτι γρήγορο αλλά γεμάτο σημασία. H σειρά περιέχει αρκετή βία και θέματα που μπορεί να είναι δύσκολα για κάποιον που έχει βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, οπότε θα παρακαλούσα να προσεγγιστεί με προσοχή.

Βαθμολογία: 5/5

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top