Τα βραβευμένα γενέθλια του Δημήτρη Κατσιμίρη | Πάστα Φλώρα

Η ταινία μικρού μήκους «Γενέθλια» είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του Δημήτρη Κατσιμίρη. Ήδη μερικοί από εμάς είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν σε Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που τρέχουν αυτή την περίοδο εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος νιώθει πολύ δυνατά συναισθήματα για τα «Γενέθλια», το πρώτο του παιδί: «Πίστεψα σε αυτό και προσπάθησα από την αρχή να μεταδώσω το πάθος και την ενέργεια μου στους γύρω μου. Νιώθω ευγνώμον που και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας αγάπησαν την ταινία παρότι τα “Γενέθλια” είναι ένα παιδί πρωτοεμφανιζόμενο και παρεξηγήσιμο».

Γι’ αυτόν «Γενέθλια» είναι…

 

genethliaposter

 

Ομάδα. Πίστη. Μάριος.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή του Μάριου: ο Μάριος, ένας νεαρός με εγκεφαλική παράλυση, περιμένει μαζί με την μητέρα του στο σπίτι τους, τον θείο του να έρθει να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 22α γενέθλια του. Ο ερχομός του θείου του όμως, με την νέα του φίλη, θα αναστατώσει την οικογένεια και θα δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο. τόσο ευαίσθητο θέμα;

Πίσω από την ιδέα της ταινίας κρύβεται μια πραγματική ιστορία: η συνάντηση του Δημήτρη Κατσιμίρη με δύο ανθρώπους που γνώρισε στο χώρο εργασίας του. Έχει σπουδάσει και ασκήσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού και σχετίζεται επί χρόνια με άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο Μάριος ένας νεαρός με εγκεφαλική παράλυση και η μητέρα του κα Νίκη τον ενέπνευσαν ώστε να γράψει την ιστορία τους με πολλά μυθοπλαστικά και φανταστικά στοιχεία μέσα σε αυτήν.

Τον ρωτώ αν πιστεύει πως μια τέτοια ιστορία μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον θεατή, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει πως ένα έργο τέχνης μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο και να τον κάνει να αναθεωρήσει καταστάσεις και γεγονότα. «Είναι μεγαλεπήβολο και υπερτιμημένο ως σκέψη. Υπήρξαν όμως για όλους μας στιγμές όπου ένα έργο μίλησε βαθιά μέσα μας και τους έδωσε κουράγιο και παρηγοριά σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που ονομάζεται ζωή».

Πόσο δύσκολο ήταν τόσο για τον Θωμά Χαβιανίδη, τον νεαρό Μάριο, όσο και για τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές να εξιστορήσουν την ζωή ενός ανθρώπου με εγκεφαλική παράλυση; Υπήρξαν δυσκολίες στους ρόλους;

«Ο Θωμάς Χαβιανίδης και η Αριέττα Μουτούση κλήθηκαν να υποδυθούν τον Μάριο και την μητέρα του κα Νίκη αντίστοιχα. Και οι δυο τους δούλεψαν πολύ τους ρόλους τους και ήταν ανοικτοί σε προτάσεις και προσεγγίσεις από την υπόλοιπη ομάδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την αρχή ήταν δίπλα μας η ‘Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών’ που εδρεύει στην Αργυρούπολη της Αθήνας, η οποία υπήρξε καταλυτική στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε το ρόλο του Μάριου».

Γιατί Γενέθλια;

Τα γενέθλια είναι μια γιορτή που βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με αγαπημένα πρόσωπα και συγγενείς. Υπάρχουν βέβαια και φορές όπου σε αυτή τη γιορτή έχουν προσκληθεί για τους χ,ψ λόγους τοξικοί άνθρωποι που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και προβάλουν τον εαυτό τους αντί του εορταζόμενου. Εμένα προσωπικά όλο αυτό που περιγράφω είναι μια κατάσταση γνώριμη και οικεία από τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι ακόμη τις φορές που ανυπομονούσα να φύγει εκείνη η μέρα. Είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας και συνεχώς προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Χρησιμοποιώ το πληθυντικό γιατί σε αυτό το όμορφο ταξίδι δεν ήμουν ποτέ μόνος μου. Πάντα ήταν δίπλα μου συνεργάτες και φίλοι που εκτιμώ σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Αυτό που θα άλλαζα σχετίζεται κυρίως με το τεχνικό κομμάτι της δουλειας και όχι με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Η πιο δυνατή στιγμή του γυρίσματος ήταν και η τελευταία σκηνή του έργου.

Κλήθηκα να την συντονίσω ψυχρά και τυποποιημένα αλλά ομολογώ πως ήμουν βαθειά συγκινημένος μέσα μου όταν την γυρίζαμε. Το έργο συγκεκριμένα ξεκινάει και κλείνει με την σκηνή όπου μητέρα και γιος είναι σφικτά αγκαλιασμένοι.

Η επιλογή των πρωταγωνιστών

Οι φιλικές σχέσεις με τους ηθοποιούς λόγω παρελθόντος αποτέλεσαν έναν λόγο για την συμμετοχή στην ταινία. Ο ίδιος ο Δημήτρης, δεν πιστεύει καθόλου στον σκηνοθέτη-δυνάστη που διατάζει και υπαγορεύει αλλά αντίθετα πιστεύω στην ομάδα πάντα βέβαια μέσα στα επαγγελματικά πλαίσια που ορίζει ο σκηνοθέτης.

Ρωτώντας τον για το τι ρόλο πιστεύει ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου ο ίδιος θεωρεί πως η ταινία μικρού μήκους είναι ένα αυτόνομο έργο τέχνης με τους δικούς της κανόνες και τεχνικές. Ο συμπυκνωμένος χρόνος της καθιστά το εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο διότι όλα πρέπει να ειπωθούν εύστοχα και ρυθμικά ώστε να κερδίσει άμεσα το θεατή. Είναι ένα πρώτο δείγμα δουλειάς για τους νέους σκηνοθέτες αλλά μπορεί να υπάρξει και μέσο έκφρασης για κάποιον έμπειρο και πολύπειρο. Ο ελληνικός κινηματογράφος δυστυχώς έχει αδυναμία στο σενάριο, στο πως ‘διηγούμαι μια ιστορία’ οπότε θεωρώ πως η φόρμα της μικρού μήκους είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ορισμένους να δοκιμαστούν και να βελτιωθούν στο πώς να διηγηθούν μια ιστορία.

Μέλλον;

Έχει μέλλον. Οι ρυθμοί πλέον είναι ξέφρενοι. Με το ίντερνετ τρέχουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά και αφομοιώνουμε καταστάσεις και ιδέες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. ‘Δεν έχουμε χρόνο’ δηλώνουν οι περισσότεροι. Οπότε τι καλύτερο από το να διηγηθείς στον κόσμο την ιστορία σου άμεσα και συνοπτικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Έχουνε σαρώσει αμέτρητα βραβεία μέχρι στιγμής. Το κοινό και οι κριτικοί σίγουρα έχουν αγαπήσει την ταινία, και όχι άδικα. Σίγουρα αυτό που συμβαίνει γι’ αυτούς, τους τελευταίους μήνες τους χαροποιεί πολύ. Η ταινία έχει αποσπάσει ήδη 7 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε βραβείο και υποψηφιότητα είναι σημαντικά και έχουν την δική τους ξεχωριστή σημασία. Αυτό που χαροποιεί όμως περισσότερο από όλα είναι ότι η ιστορία του Μάριου μιλάει βαθιά στην καρδιά του κόσμου. Οι εντυπώσεις και οι κριτικές που έχουμε ακούσει όλους αυτούς τους μήνες είναι πραγματικά πολύ συγκινητικές και μας δίνουν θάρρος και πίστη για τα καλύτερα που έρχονται.

Να περιμένουμε και άλλα βραβεία;

Μετά από κάθε προβολή και βραβείο, μας πλησιάζουν άνθρωποι του χώρου και μη, για να μας δώσουν συγχαρητήρια και να μιλήσουν για την ταινία. Είναι το ωραιότερο δώρο για έναν δημιουργό όλο αυτό. Το ‘παιδί’ μας αγαπήθηκε από τον κόσμο και λαμβάνει τιμητικές διακρίσεις για την αλήθεια του. Μακάρι να συνεχιστεί για καιρό το ταξίδι αυτό.

15218420_10208376411390030_437553080_n

Γιώτα Μαστροσαββάκη

Δείτε την ταινία εδώ

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top