The Matrix Resurrections | Είδαμε & Σχολιάζουμε

The Matrix Resurrections

The Matrix Resurrections

Το μακρινό 1999 κυκλοφόρησε μια ταινία που έμελλε να αλλάξει τον κινηματογράφο σε πολλά επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο ήταν τα ειδικά εφέ και η εξέλιξη τους σε τέτοιο επίπεδο που ανέβασε κατά πολύ τις προσδοκίες των θεατών για οποιαδήποτε και αν ακολουθούσε μετά από εκείνη την ταινία.

Όμως η ταινία έφερε μια πολιτισμική και κοινωνική αλλαγή με πολλούς μέχρι σήμερα να πιστεύουν ότι είδαν στην ταινία, συμβαίνει στην καθημερινότητα τους.

Φυσικά μιλάμε για το The Matrix.

Το χρόνια πέρασαν, ακολούθησαν ακόμα δυο ταινίες που ολοκλήρωσαν μια τριλογία που για πολλούς θα έπρεπε να είχε παραμείνει απλά στην ύπαρξη της πρώτης ταινίας. Τα δερμάτινα έγιναν μόδα, όλοι προσπαθούσαν να μιμηθούν τον τρόπο που ο Neo απέφευγε τις σφαίρες και η ποπ κουλτούρα δεν ήταν πια ίδια. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, επιστρέφουμε για ακόμα μια φορά στην κόσμο του Matrix και η μοναδική απώλεια είναι ότι οι αφοί Wachowski που πλέον έχουν διορθώσει του φύλου τους, χωρίστηκαν και στην σκηνοθετική καρέκλα κάθεται η Lana.

Το The Matrix Resurrections βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και ο Keanu Reeves επιστρέφει στον ρόλο που τον καθιέρωσε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν θέλω να εξηγήσω πολλά από την πλοκή αλλά το μόνο που θα πω είναι ότι ο Thomas Anderson (Keaunu Reeves) ζει σε μια πραγματικότητα που έχει ξεχάσει ότι έχει προηγηθεί αλλά για αυτό υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Σε αυτή την πραγματικότητα ο ίδιος είναι ένας προγραμματιστής και εμπνευστής ενός πετυχημένου game με τον τίτλο, Matrix(!). Αλλά ως εκεί.

Τα πρώτα σαράντα λεπτά της ταινίας είναι ένα roller coaster νοσταλγίας και ενημέρωσης του τι έχει γίνει και που βρισκόμαστε. Η αυτοααφορικότητα της ταινίας χτυπάει κόκκινο και με έναν αρκετά αστείο τρόπο η ίδια η ταινία απαντάει γιατί ο θεατής κάθεται και βλέπει μια τέταρτη συνέχεια αυτού του franchise. Αυτό το πρώτο μέρος της ταινίας είναι με κάποιον τρόπο μια κινηματογραφική προσομοίωση της πρώτης ταινίας του ’99.

Στην ερώτηση αν θα πρέπει κάποιος να έχει δει τις τρεις προηγούμενες ταινίες για να μπορέσει να παρακολουθήσει αυτή την συνέχεια, νομίζει η απάντηση είναι αυτονόητη. Ναι θα πρέπει να έχετε δει τις προηγούμενες ταινίες και ειδικά την πρώτη, αν και μέσα στην ταινία υπάρχουν αρκετές αναφορές και εκπλήξεις που θα σας συγκινήσουν ή θα σας αφορούν μόνο αν είστε θαυμαστής του Matrix, εδώ και είκοσι χρόνια.

Ο Neil Patrick Harris και Jonathan Groff είναι ευχάριστες και απόλυτα κομβικές για την εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας.

Η ταινία είναι πολύ καλύτερη από την δεύτερη και τρίτη συνέχεια αλλά δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί ή να φτάσει στο επίπεδο της πρώτης. Πρόκειται για άρτιο blockbuster με ότι αυτό συνεπάγεται με αρκετές αδυναμίες που όμως δεν θα ενοχλήσουν όσοι θα τρέξουν να δουν την ταινία γιατί αρέσκονται σε αυτό το είδος.

Τέλος η ταινία αποκαθιστά διπλά στον ”Μεσσία” Neo και τον ρόλο της γυναίκας, μιας η Trinity της Carrie-Anne Moss γίνεται ένας ισότιμος ρόλος που εκτός από το αιώνιο love story, έχει κάτι παραπάνω να πει.

⭐⭐⭐

Χρήστος Βασιλακόπουλος