Κριτική Podcast #2: Ars Paradoxica | Πάστα Φλώρα

Μετά την κριτική για το podcast “Mabel”, αποφάσισα να γράψω ακόμα μια, για άλλη μια ακουστική σειρά που πραγματικά αγαπώ, αυτή τη φορά βουτηγμένη στις συνωμοσίες και τις θεωρίες για ταξίδι στο χρόνο, και αφηγούμενη από τη Δρ. Σάλι Γκρίσομ, την ίδια την δημιουργό της χρονομηχανής που θα άλλαζε τη ζωή της για πάντα.

To Αrs Paradoxica διαδραματίζεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και βρίσκει τη Σάλι Γκρίσομ να μεταφέρεται καταλάθως στο USS Eldridge, το πλοίο όπου έγινε το πείραμα της Φιλαδέλφεια, όσο προσπαθούσε να επισκευάσει τη μηχανή της στην εποχή μας. Γεμάτο κατασκοπεία, συμμαχίες και δράση, με έκανε να γελάσω και να κλάψω και ακόνισε το μυαλό μου, καθώς στο τέλος κάθε επεισοδίου υπάρχει ένας μυστηριώδης κώδικας/γρίφος με στοιχεία για τα επόμενα επεισόδια.

Εκτός από το ότι περιέχει μια τεράστια γκάμα διαφορετικών ηθοποιών και χαρακτήρων,  περιλαμβάνει επίσης κομμάτια ημερολογίου, ήχους από παρεμβολές και πολύ συχνά και μουσική, κάνοντας την εμπειρία πολύ απολαυστική. Παράλληλα, διαπραγματεύεται πληθώρα σοβαρών θεμάτων όπως η αποτυχία, η κατάθλιψη, η εμπιστοσύνη, το σύνδρομο του επιζώντος, η στάση απέναντι στην εξουσία και η ηθικότητα της επιστήμης, και αναλύονται όλα με εξαιρετικό τρόπο. Είχα μερικά προβλήματα με το τέλος του podcast, καθώς το θεώρησα αρκετά λυπητερό και μοναχικό, όμως αν αυτό σας ενθουσιάζει, τότε αυτό απλά δίνει παραπάνω λόγους να το ακούσετε.

Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρω είναι η πληθώρα από προφορές που ακούγονται μέσα και ο σεβασμός με τον οποίο όλες αντιμετωπίζονται. Επίσης, για όσους έχετε βαρεθεί όλες τις ρομαντικές ιστορίες, το συγκεκριμένο podcast περιέχει ελάχιστο ρομάντζο, και αυτό είναι κυρίως από μέρος των δευτερευόντων χαρακτήρων, καθώς η πρωταγωνίστρια, ως aromantic asexual, δεν το επιθυμεί.

Ακόμα, είναι σημαντικό να τονίσω ότι ο τρόπος που χειρίζονται το θέμα του ταξιδιού στο χρόνο είναι καλοφτιαγμένος και σχεδόν επιστημονικός, και δεν αφήνει κενά στην πλοκή, καθώς το συνεχές ταξίδι δημιουργεί μια μυστηριώδη ασθένεια, το Σύνδρομο της Πεταλούδας (το όνομα προέρχεται από το Φαινόμενο της Πεταλούδας, δηλαδή την πεποίθηση ότι αν μια πεταλούδα πετάξει με διαφορετικό τρόπο, μπορεί η ροή του σύμπαντος να αλλάξει ριζικά).

Γενικά μιλώντας, είναι ένα podcast γεμάτο καταιγιστική δράση, μεγάλο καστ χαρακτήρων με πολύπλοκες ιστορίες και κίνητρα και ενδιαφέρουσα πλοκή που γίνεται απίστευτος λαβύρινθος, σαν τις ίνες του σύμπαντος. 

Βαθμολογία: 5/5 

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top