Δημήτρης Μυστακίδης – Εδώ κι Εκεί | Πάστα Φλώρα

Σ’ ένα προηγούμενο κείμενο με τίτλο Χαράματα στο σκαλοπάτι σου έγραφα για την αγάπη μου στο λαϊκό και στο ρεμπέτικο τραγούδι. Έχω, επίσης, αναφέρει πολλές φορές την αγάπη που τρέφω και για τα παραδοσιακά άσματα που κατά καιρούς πολλοί καλλιτέχνες διασκευάζουν και επανεκτελούν. Δεν θα μπορούσα, επομένως, να νιώθω μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη και χαρά όταν όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά σε έναν δίσκο. Κάτω απ’ την ενορχηστρωτική ματιά ενός και μόνο καλλιτέχνη, διαφορετικά ενίοτε τραγούδια από άλλα μέρη, άλλες κοινωνίες και άλλους μουσικούς δρόμους, βρίσκουν έναν κοινό παράγοντα στο μοναδικό του ύφος, συνδέονται κι αλληλεπιδρούν.

Η Ήπειρος συναντάει τον Τσιτσάνη και τους παλιούς ρεμπέτες και υπό τις κιθαριστικές ανησυχίες και την φωνή του μαέστρου Δημήτρη Μυστακίδη, ξεδιπλώνονται ιστορίες η καθεμιά με το δικό της ξεχωριστό τρόπο κι όλες μαζί σαν ένα παραμύθι.

Ο δίσκος “Εδώ κι Εκεί” του Δημήτρη Μυστακίδη που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, είναι άλλη μια μελωδική πινελιά που μας αφήνει έκπληκτους για το ενορχηστρωτικό της βάθος καθώς και για την οπτική γωνία της. Αποτελώντας την πέμπτη συλλογή τραγουδιών του δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας ύστερα από τα “16 ρεμπέτικα τραγούδια με κιθάρα”, το “Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο” με τον Ευγένιο Βούλγαρη, το “Εσπεράντο” και την “Αμέρικα”, η νέα του δισκογραφική δουλειά είναι μια ακόμα διαφορετική προσέγγιση του ρεμπέτικου και του παραδοσιακού τραγουδιού. Η κιθαριστική επένδυση συνεχίζεται, εξελίσσεται και μεταμορφώνεται σε κάθε τραγούδι παίρνοντας χαρακτηριστικά σημάδια των country, blues και jazz μελωδιών. Με συχνότερη τη συνοδεία του πιάνου και του βιολιού, ο Δημήτρης Μυστακιδης μας προτείνει ένα νέο άκουσμα σε τραγούδια που αγαπάμε και μας συγκινούν και σε άλλα που ίσως αγνοούμε.

Ο δίσκος ξεκινάει με τις διασκευές στα τραγούδια “Αχάριστη” και “Ζαλίζομαι” που ο Μυστακίδης μας είχε παρουσιάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο YouTube πριν μερικούς μήνες. Συνεχίζει με το μαγικό “Στη μαγεμένη αραπιά” και το “Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά” που σ’ ένα μείγμα ροκ μπαλάντας, τούρκικου αμανέ και ρεμπέτικου νταλκά μας χαρίζουν μια όμορφη, καθαρή και πρωτότυπη ακουστική εμπειρία. Στους ίδιους ρυθμούς μένει και το παραδοσιακό ηπειρώτικο “Ο ήλιος βασιλεύει” και στο “Ψέματα ήτανε” που μαζί με το “Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά” θυμίζουν πολύ τον ήχο του δίσκου “Αγρύπνια” του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε ενορχήστρωση Μπάμπη Παπαδόπουλου. Οι “Βεγούλες” συνεχίζουν στην ίδια ακουστική προσέγγιση, ενώ το “Μάγκικο Μελαχρινό”, που αποτελεί για μένα το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ, μπαίνει σε πελάγη αμερικανικού μπλουζ. Προς ευχάριστη έκπληξη όλων ο Μυστακίδης στο τραγούδι “Από γυναίκες δάκρυα” συνδέει τον αγγλικό στίχο με την φωνή του Γερμανού Christian Ronig σε μονοπάτια country μπασογραμμών και solo. Επίσης, στο “Μην ορκίζεσαι βρε ψεύτρα”, άλλο ένα υπέροχο κομμάτι του δίσκου, η κιθάρα και τα πνευστά συνοδεύουν και την φωνή και τους στίχους του βετεράνου του hip hop Εισβολέα, σε ένα πάντρεμα που παρ’ ότι ακούγεται παράξενο, φαίνεται σαν να υπήρχε πάντα. Ο δίσκος κλείνει με το “Εσύ θα μετανιώσεις” και με μια διαφορετική διασκευή στο ήδη “πειραγμένο” τραγούδι “Βουνό με βουνό”, από τον Δημήτρη Μυστακίδη.

Τα τραγούδια αυτά που ανήκουν στην χρονική περίοδο 1936-1969 βρίσκουν έναν χαρακτήρα που δεν ήξεραν ούτε οι δημιουργοί τους πως κατέχουν. Οι μελωδίες του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μάρκου Βαβακάρη, του Γαβριήλ Μαρίνου, του Δημήτρη Σέμση, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Μανώλη Χιώτη εναρμονίζονται με άγνωστα σ’ αυτούς μουσικά ρεύματα και μας οδηγούν σε μια άλλη διάσταση και μια νέα γνωριμία με αυτά. Ο Δημήτρης Μυστακίδης που ανέλαβε την διασκευή, την ενορχήστρωση, την ερμηνεία των τραγουδιών και το παίξιμο της κιθάρας μας αποδεικνύει πως οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες δεν σταματούν σε ένα μόνο ύφος άλλα μεταπηδούν από ‘δω κι από ‘κει αρπάζοντας τα πιο εκλεκτά ερεθίσματα. Απ’ το εδώ της ανατολής, που παραμένει στη μελωδία της φωνής, μέχρι το εκεί της δύσης.

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top