VIC – Age of Aquarius | Πάστα Φλώρα

VIC – Age of Aquarius

VIC – Age of Aquarius

Μιας και το φθινόπωρο μπήκε πλέον και τυπικά, ο ήλιος άλλαξε λίγο την τροχιά του, οι σκιές πέφτουν σε ηλιοκαμένα πλακάκια πεζοδρομίων, εμείς οι άνθρωποι επιστρέφουμε στις βάσεις μας και στην καθημερινότητά μας . Και κατ’ επέκταση αρχίζουμε να κλεινόμαστε περισσότερο στα σπίτια μας και να γυρνάμε την προσοχή μας προς τα μέσα. Δεν υπάρχει κάτι πιο λυτρωτικό κι ευχάριστο από το να απολαύσουμε αυτή την μελαγχολική εποχή του χρόνου με μουσική.

Το φθινόπωρο (όπως και η άνοιξη) είναι συνήθως μια εποχή που κυκλοφορούν οι περισσότερες καινούριες ολοκληρωμένες εργασίες μουσικών και καλλιτεχνών. Υπενθυμίζοντάς μας έτσι ότι, παρά το τέλος του καλοκαιριού και της ξεγνοιασιάς του, πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να λαχταρούμε να γνωρίσουμε. Να ακούσουμε, να δούμε, να διαβάσουμε.

Έτσι, λοιπόν, όταν η μετάβαση σε αυτή την εξ ορισμού κατσούφικη και μελαγχολική εποχή γίνεται μετά μελωδίας, χορού και ηλεκτρισμένων οργάνων, το καλοκαίρι μοιάζει με μια όμορφη εμπειρία που ήρθε κι έφυγε για να το διαδεχτούν άλλες.

VIC

Μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου 2019, οι Villagers of Ioannina City ή αλλιώς VIC, κυκλοφορούν τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους με τίτλο “Age of Aquarius”. Η νέα τους αυτή εργασία εντυπωσιάζει κάθε άλλο παρά δυσάρεστα. Τις διασκευές ρεμπέτικων και ηπειρώτικων ασμάτων, διαδέχεται ο αγγλικός στίχος και ο πιο πολύ από κάθε άλλη φορά ηλεκτρισμένος ήχος.

Η νέα αυτή μετάβαση στην εποχή του υδροχόου είναι ένα εγχείρημα που μας πιάνει στην κυριολεξία αδιάβαστους, για το καλλιτεχνικό βάθος αυτής της μπάντας. Της μπάντας που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ενός ανάμεικτου κοινού από διάφορα μουσικά ακούσματα.

Ενώ, λοιπόν, αυτά τα 12 χρόνια ύπαρξής τους είχαν δημιουργήσει την ταυτότητα του ηπειρώτικου ροκ εξαιτίας του ήχου και των τραγουδιών τους, αποδεικνύουν ότι η τέχνη δεν δύναται να δεχτεί ταυτότητες και αφελείς ταμπέλες. Με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μιαν άλλη ατμόσφαιρα, που παρ’ ότι δεν ξεφεύγει εντελώς από το στοιχείο τους, το εξελίσσει και το μετακινεί πολλά βήματα παραπέρα.

Age of Aquarius

Στο Age of Aquarius οι VIC διαμορφώνουν τον γνώριμο ηλεκτρισμένο ήχο τους. Εστιάζοντας ωστόσο περισσότερο αυτή τη φορά στις φόρμες της hard rock και της stone rock. Χωρίς να παραμερίσουν και να ξεχάσουν την καταγωγή τους, την Ήπειρο, δίνουν στην γκάιντα τον ρόλο που της αρμόζει και της αξίζει σε τέτοια μουσική, με το κλαρίνο ωστόσο να μην είναι αισθητά παρόν σ’ αυτό το άλμπουμ.

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες σε συνδυασμό με τα γκάζια που πατάει η ηλεκτρική κιθάρα και οι αφοπλιστικές μελωδίες πάνω στην ταστιέρα της, δημιουργούν ένα τοπίο τόσο εξωγήινο όσο και γήινο, μεταφυσικό και υπαρξιακό, που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την δύναμη του στίχου.

Είναι από τις λίγες φορές που ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, και συγκεκριμένα η σειρά των τραγουδιών του, αφηγείται μια ιστορία. Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, κάνοντας ένα ταξίδι στο σύμπαν, σε αστέρια και γαλαξίες. Με εντυπωσιακές βουτιές στην κοσμική πραγματικότητα και ξανά σε ονειρικές εικόνες πλασμένες από τα φυσικά στοιχεία και τοπία της γης όσο και του απείρου.

Όσο κλισέ κι αν ακουστεί, οι Villagers of Ioannina City κόντρα σε μια εποχή όπου η καταστροφολογία και τα παγκόσμια γεγονότα βίας και μίσους μοιάζουν πλέον με καλαμάκι λιωμένο από την χρήση του. Μας υπενθυμίζουν σχεδόν σε κάθε τραγούδι τους ότι έρχεται μια νέα εποχή. Μια καινούρια μέρα, μια εποχή χρυσή, η εποχή του Υδροχόου. Μας κάνουν να θέλουμε να χορέψουμε και να χτυπηθούμε στους ρυθμούς τους κοιτώντας τον ήλιο μέσα στο σκοτεινό τούνελ, αντί να μας κατασπαράξουν οι νύχτες και τα σκοτάδια μας.

Επανάσταση ήχου

Είναι πραγματικά μια εργασία εντυπωσιακή που θα την ακούμε και θα την συζητάμε για πολύ καιρό. Από την μία επειδή αποτελεί μια γλυκιά επανάσταση ήχου και λόγου χωρίς καμία διάθεση οργής και αγανάκτησης, κι από την άλλη γιατί αυτοί οι “διαβολεμένοι” Ηπειρώτες μεταμορφώνουν το πάθος και την ευαισθησία τους σε καινούριες ιδέες και προτάσεις μουσικές, κερδίζοντας (το λιγότερο) τον σεβασμό μας.

Οι VIC είναι θηρία. Ενώ φαίνεται να ηρεμούν αποτραβηγμένα από την παράνοια μιας εποχής αλλόκοτης και υστερικής, επιτίθενται με χρώματα, ιστορίες και εικόνες διαστημικές. Βγάζουν από τον καταρράκτη των αιώνιων κοσμικών απορριμάτων καθαρό κρυσταλλένιο νερό χαρίζοντάς μας ελπίδα που απαιτεί την ενεργό μας συμμετοχή, χωρίς να μας βαυκαλίζουν με παρωχημένες υποσχέσεις.

Ακούστε τον νέο δίσκο  εδώ

Θανάσης Πάνου 

VIC – Age of Aquarius

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top