Που εξαφανίστηκαν τα μουσικά περιοδικά; | Πάστα Φλώρα

Γράφει ο Θανάσης Πάνου

Ας ξεκινήσουμε με μια φράση κλισέ: Η τεχνολογία έχει διευκολύνει τόσο τις ζωές μας όσο τις έχει φυλακίσει. Έχει κάνει καλό, αλλά έχει κάνει και κακό. Τα ποσοστά δεν μας ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή, ούτε θα απαριθμήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της. Μας ενδιαφέρει ένα κλασικό ερώτημα που ανοίγει κι άλλα θέματα προς συζήτηση: βιβλίο ή ηλεκτρονικό βιβλίο; Εμείς, όμως, θα το θέσουμε κάπως αλλιώς: περιοδικό ή ηλεκτρονικό περιοδικό;

Νομίζω ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα περιοδικά σήμερα αποτελούν σπάνια εγχειρίδια όσο και οι εφημερίδες. Πόσο μάλλον στον τομέα μας, που είναι η μουσική, όπου τα περιοδικά που την αφορούν έχουν εξαφανιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Όπως και τα παγκόσμια κοινωνικοπολιτικά νέα έτσι και τις εξελίξεις, τις νέες κυκλοφορίες και τις συνεντεύξεις καλλιτεχνών, τις διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες του διαδικτύου. Η πρόσβαση είναι άμεση, δωρεάν και εύκολη. Ωστόσο, αυτό έχει ως συνέπεια την εξαφάνιση των μουσικών περιοδικών και την εύλογη απορία του “γιατί” και του “πώς”.

Παρ’ ότι ανήκω στη γενιά που δεν μεγάλωσε με μουσικά περιοδικά στις βιβλιοθήκες της, από την εφηβεία μου μέχρι σήμερα αναζητούσα κι αναζητώ τον έντυπο υλικό φορέα της μουσικής. Μη βρίσκοντας τίποτα και πουθενά, οι ερωτήσεις γεννήθηκαν μόνες τους στο μυαλό μου.

Νομίζω πως η απάντηση στο “που, γιατί και πώς εξαφανίστηκαν” δεν είναι δύσκολο να δοθεί αν σκεφτεί κανείς αυτό που είπαμε στον πρόλογο του κειμένου και που έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές τώρα πια: η πληθώρα πληροφοριών και η ευκολία πρόσβασης του διαδικτύου έχουν μεταμορφώσει το χαρτί σε pixels με επιτυχία. Οι οθόνες έχουν κατακτήσει για τα καλά τη συνήθεια και τα μάτια μας, που εκτός ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε τις ζωές μας χωρίς αυτές, είναι και η πρώτη μας επιλογή σε ό,τι κι αν χρειαστούμε.

Κατά την γνώμη μου με την εξαφάνιση των μουσικών περιοδικών εξαφανίστηκε και η πιο αναλυτική ανάγνωση, η αναζήτηση καινούριου υλικού και η ανάγνωση μουσικών νέων εν γένει. Ενώ σήμερα διαβάζουμε φευγαλέα περισσότερα κουτσομπολίστικα μουσικά άρθρα, βρίσκουμε τυχαία μπροστά στα μάτια μας καινούρια εμπορικά τραγούδια και αγνοούμε την εξέλιξη και τις νέες κυκλοφορίες της ευρείας μουσικής βιομηχανίας, μ’ ένα μουσικό περιοδικό θα είχαν την ευκαιρία νέοι καλλιτέχνες να έχουν μικρά αφιερώματα, αλλά και εμείς να μαθαίναμε ιστορίες και ενδιαφέροντα πράγματα για το έργο μουσικών που αγαπούμε.

Επίσης, τα περιοδικά έχουν και την γοητεία της συλλογής τευχών και κατά συνέπεια την συλλογή πλούσιου υλικού στον ιδιωτικό μας χώρο. Σαφώς, ό,τι υπάρχει στον διαδίκτυο δύσκολα χάνεται, αλλά απ’ την άλλη αν δεν είναι αποθηκευμένο μπορεί να ξεχαστεί εσαεί.
Για να πιάσουμε το θέμα και από την δική μας αρθρογραφική πλευρά, με την ύπαρξη μουσικών και όχι μόνο περιοδικών, θα είχαν την ευκαιρία περισσότερες πένες να δουν τα κείμενά τους δημοσιευμένα σε χαρτί και όχι απλά αναρτημένα σε μια ιστοσελίδα. Όχι πως το τελευταίο είναι κακό και λάθος, αλλά για αυτούς που αγαπούν το γράψιμο και τις λέξεις το χαρτί είναι εθισμός αλύτρωτος.

Προσπαθώντας να κλείσουμε ένα θέμα που μάλλον άσκοπα το αναλύουμε, θα πούμε με λίγα λόγια αυτό που είπαμε και στην αρχή: είναι κρίμα που τα μουσικά περιοδικά έχασαν τη θέση τους στα ράφια των περιπτέρων και την άφησαν κενή. Κάπως έτσι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως η οθόνη και οι στοχευμένες προτάσεις στις διαφημίσεις της, επιβάλλουν για τα καλά την κουλτούρα της ευκολίας και της γρήγορης λύσης.

Νομίζω πως η εξαφάνιση των μουσικών περιοδικών συνάδει με τον αργό θάνατο της δισκογραφίας. Δίσκοι δεν βγαίνουν, δεν πουλάνε όσο παλιά κι έτσι τα μουσικά περιοδικά δεν έχουν λόγο να κυκλοφορήσουν κι αυτά, αφού οι επιλογές αφιερωμάτων και οι νέες μουσικές κυκλοφορίες λιγοστεύουν.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα έχει λόγο να επανέλθει στην καθημερινότητά μας η επίσκεψη στα τοπικά μας περίπτερα και να διαβάζουμε σε κάποιο παγκάκι τα παγκόσμια μουσικά νέα. Μέχρι τότε, μπορείτε να ενημερώνεστε σε ιστοσελίδες όπως ετούτη εδώ.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top